Autók » Suzuki » Swift (1989-2003)

Swift 1.3 16V GLX

Ezüst pisztolygolyó!Szerelői hozzászólás!!!!!!!!!

Már Suzuki szervízben dolgoztam mikor megvettünk egy kev.km-es(17000) 85LE-s Swiftet!Tudtam hogy megérik az árukat csak ezt a családba nehéz volt beadnom!Hamar kiderült az igazság!Azóta az egész család hajtja és ki se akarnak szállni belőle!Térjünk kicsit az autóra!
A motort kisseb modósításokkal a Wagon R+ tól örökölte amely a WR-hez képest még hízott 10 LE-t!Borzasztó igénytelen EU3-as erőforrás,de nem szabad elfelejteni 15 ezrenként cserélni az olajat!Erre érzékeny!10W-40-es olajnál jobb nem kell bele,de ebbe adjuk meg neki a minőséget!Ezen kívűl 45 ezrenként váltóolajat kell benne cserélni(75w-90,gyertyákat(Denso vagy NGK mást ne!)Aztán 105 ezernél vezérműszíj és feszítőgörgő(A szij 160 000 is lefut és ha elszakadna sem ér össze a motor)
Viszont találkoztam már dugattyútöréssel jó párral!Nem tok összefüggést miért van ez,de azoknál az autóknál fordul elő amikben túlfutják jócskán az olajcserét v. gagyi olajat használnak!Ezért érdemes figyelembe venni a szervízkönyvet!
A váltó:hidegen kemény ,melegen könnyebb de kissé akadósan és pontatlanul jár!Az olajcserén kívűl karbantartást nem igényel!Használtautónál érdemes végigkapcsolni az összes fokozatot(visszafele is) ugyanis rossz sofőröknél a szinronok hamar kopnak!
Kuplung:kézzel könnyen utánállítható és 200 000 alatt nagyon ritka ami elkopik(nyugdíjasok,tanulóvezetők)
Futott KM megállapítása:nehézkes mert az óra csak 99 ezerig mér!De lehet következtetni a pedálok,válógomb és a kormánykerék kopottságából!De ezeken lehetett védő is!Ekkor ellenőrizni kell az ajtók lógását!Ez olyan 100 ezer felett jön elő annyira hogy az ajtó alatt lekoptathatja a festéket a küszöbről!Az elveszett stb szervízkönyv is erre utalhat!
Valamint 2000-től Kléber gumikkal szerelték ezek olyan max 80000 el tudtak futni!De legjobban azt kell kideríteni hogy nem e volt sérült az autó!Nagyon sok a tré sporólós kijavítás!
ellenőrizni kell:fényszórók nem mozognak,hűtő-k,motortartó bakok-főleg a joob elsőt-irányjelzők hézagai stb.Bizonytalanságnál inkább vissza kell lépni a vásárlástól!
Lényegébe a márkakereskedők ha drágábbak is kicsit legtöbször garanciát vállalnak az autókra és ez nagy előny!
Valamint utólag kérdőre vonhatók!
Folyt a futóművel:itt csak a fékeket tudom emliteni amely sajna 1996-tól vacak BOSCH rendszerrel készül!A fékbetétek gyakran berohadnak az első féknél és a tárcsa is jobban kopik a kelleténél!Ennek ellenére nem drága ! A 2. garn.fékbetétnél cserélni kell a tárcsát is!Ezen ne sporoljunk!A fékbetétről annyit hogy kerüljön inkább többe de jó minőségű legyen(sok a gagyi és azok csikorognak de nem kopnak)A hátsó fék az igénytelenebb ,de az utánállitó néha nem dolgozik,ilyenkor a pedál túl mélyen fog!Azonnal be kell állítatni egy szervízben!A Sedanoknál rosszabb a helyzet!Itt 4 évesen már mkhengerszivárgás is előfordul és az utánállító még rosszabb!
A féltengelyeken gyakori a gumiharangszakadás 1996 tól 2000-es évjáratig!2000-utániakon ritkán találkoztam ilyen hibával!
Az a gumiharang ami kiszakadt az 1 hét alatt kinyírja a csuklót és azt nem ocsó cserélni!
Remélem sokaknak segítettem és ha tudok akkor a következö email címen várom kérdéseiteket akármely Suzuki típussal kapcsolatban(szerelés,árak,hibák stb.):navigator80@vipmail.hu
Alapjában véve nagyon jó kis autó és ennél több idehaza nem kell!Egy más márkájú autótulajdonos már több mint ötször ennyit költ autójára mint amit egy Suzukira kell!
Bátran ajánlom aki olcsón és megbízhatóan akar autókázni!
Jó utat!

- helyzetjelző izzó 2db

Én magamhoz!Vagyis Suzuki szervízben dolgozom!De en nem fogja befolyásolni amit írok róla!

Fenntartási költség (10) Évjárat 2002
Megbízhatóság (10) Vezetett km 20000
Előző autója? Következő autója? ki tudja még
Verdikt (8.3/10)

Suzuki Swift 1989 (1992 - 1995)