A projekt az IHM támogatásával jöhetett létre. Írjon ítéletet! Írtam, de hogyan szerkeszthetem?

Ha az indapass elötti időkben írtam ÉS megadtam az email címet.

Az ítélet alján lévő mezőbe írja be azt az email címet, amivel egykor írta az ítéletet. Ekkor egy emailt kell kapjon a további teendőkkel.

Ha nem adtam meg emailt, vagy már nem tudom mit adtam meg, esetleg megszűnt az a cím.

Írjon a nepitelet@mail.totalcar.hu címre, ahova küldje el a probléma leírását illetve az ítélet linkjét.

Már indapassal írtam az ítéletet

Ekkor az ítélet alatt megjelenő sárga indapass boxon keresztül kell belépnie. Belépés után az ítélet alján lévő linkre kattintva szerkesztheti azt.

Autók » Suzuki » Swift (1989-2003)

Swift 1.3 GLX-C 

Az ítélet értékelése
4,0(5 db)

Az első szerelem

Szöveges ítélet

21 éves egyetemista vagyok, és egyre inkább piszkálni kezdett a gondolat, hogy kéne egy autó.
A családi gépet szinte sosem vihettem, a barátnőm pedig olyan helyen lakik, amit tömegközlekedéssel lehetetlen megközelíteni, a 4-es úton pedig kín volt az 50-es robogómmal szerencsétlenkedni.
A keret nagyon szűkös volt (diákmunka), 250 ezerig nézegettem használható autókat. Kb. egy hónapig tartott a keresgélés, ezalatt apámmal megnéztünk rengeteg autót (ő legalább ért is hozzá), volt néhány Punto, Corsa B, stb. de mivel ez a kínálat alja, így mindegyik vagy rohadt kegyetlenül, vagy egyéb módon volt véres a torka.
Kb egymillió hirdetés végignézése után sikerült megtalálnom ezt a példányt, szerencsém volt, egyből láttam a hirdetést ahogy felkerült, nem csaptak még le rá a nepperek.

96-os fehér Swift szedán, új kora óta egy családnál, 106e KM - két évvel ezelőttig a nagypapa autója volt, majd a nagypapa halála után megkapta tanulgatni a lány unoka (ennek köszönhetően enyhén horpadt a jobb első sárvédő, és be volt törve a helyzetjelző). Az előbbieken kívül minimális felületi rozsda (garázsban volt tartva), alászedve ropogó féltengely csukló, minden más gyári állapotban. Még a gyári magnó papírjai is bent voltak a kesztyűtartóban. Alkalmi vétel volt 165 ezer Ft-ért.

Fenntartás:

Amire költenem kellett a vásárláskor, illetve az eddig közösen megtett 7e Km alatt:
Törött jobb első helyzetjelző - 1700Ft;
Bal féltengely csukló - 5500Ft;
Bal első kerékcsapágy - 2500Ft;
Első fékbetétek - 2500Ft;
Motorolaj, olajszűrő, légszűrő, váltóolaj - összesen 9800Ft;

Ezeken kívül vettem új téligumi szettet ~35e Ft-ért, nyárra 4 alufelnit, ezek felújítással együtt megálltak 25e-ben.
Nyárra még ebben a szezonban fent hagyom az autóhoz kapottakat, a profiljuk még jó, de már elég öregek.

Vettem még rá első szélterelőket, nagyon sokat csökkentenek a szélzajon 90 fölött, bőven megérik a 6-7e Ft-ot.

(Az átírás amúgy rohadt drága az autó értékéhez képest, több mint 50e Ft. Innen is csókoltam a vagyonszerzési illeték "feltalálóját")

Fogyasztás:
Pest mellett lakom, gyakran járok be Budára az autóval, ilyen üzemben télen 6.2-es átlagot produkálok, nyáron 5.8. Hozzátartozik, hogy fiatal vagyok, kicsit nehéz a lábam. A legalacsonyabb fogyasztásom hosszabb úton 5.4, a legmagasabb 6.7 volt sok pesti tötyörgéssel.

Tapasztalatok,kényelem, vezetés:
Itt nem fogok tudni igazán objektív lenni, hiába vezettem már jobb autókat, ezt akkor is imádom. Nagyon sokat dob a dolgon, hogy ez hozta meg az első autó adta szabadságot.
Vezethetőség szempontjából egyébként teljesen rendben van a gép, kis tempónál elég jól gyorsul a kis súlynak köszönhetően. Ellenben 80 fölött az előzési procedúra: bátorság gyűjtés, két fohász vallási hovatartozástól függően, vissza háromba és padló. Így lehet BMW-ket, Audikat alázni, csak annyi a trükk, hogy nem szabad nekik előre szólni, hogy verseny van. :) Egyébként a megengedett sebességeket mindenhol kényelmesen lehet tartani vele, fölé menni meg amúgyis nagyon drága a szép új kamerák miatt...
Kanyarban nem épp atomstabil, de kis pénz - kis foci elven azért ezzel is lehet vigyorogva tekeregni jobb helyeken.
A fékekkel sem volt eddig gondom, ABS híján úgyis könnyen elcsúsznak a kis kerekek ha nem vigyáz az ember, fölösleges lenne erősebb fék.

Kényelem szempontjából két embernek kompromisszumok nélküli, de én a 180 centimmel és 90 kilómmal nemigen férnék el magam mögött. Több személyre az a megoldás, hogy fiatal lányokkal töltjük fel a hátsó sort, ők még elférnek rendesen, és mindenki boldog. :) Egyébként a szedán tök jól pakolható, egész nagy lapraszerelt bútorokat tudtam vele elhozni lehajtott ülésekkel, csak kicsit ült a segge a nagy üveglapok súlya alatt.

Ami nem tetszik:
- 110 fölött baromi hangos, klíma hiánya miatt melegben pedig muszáj lehúzva hagyni az ablakot is. Megoldásként csak a zene felhangosítása és beszélgetés minimálisra redukálása jutott eddig eszembe.
- A gyári hangszóróhelyek nevetségesek. A hátsó kicsi, az első pedig rosszul elhelyezett és kicsi. Mélyhangot így nem tudunk kicsikarni, csak külön mélynyomóval, vagy hátul lemezt vágva nagyobb hangszórót betéve. Az első hangszórók konkrétan a lábunknak szólnak, ezen azzal javítottam kicsit, hogy az ajtóba süllyesztettem csipogókat, így hozzánk is jut valamicske a zenéből.

Balesetmentes kilométereket és kevés traffipaxot kívánok minden kedves autóstársamnak!

Hibalista

- Törött jobb első helyzetjelző - 1700Ft; - Bal féltengely csukló - 5500Ft; - Bal első kerékcsapágy - 2500Ft; - Első fékbetétek - 2500Ft; - Motorolaj, olajszűrő, légszűrő, váltóolaj - összesen 9800Ft;

Ide hordtam szervizbe

Mindent apámmal ketten szerelünk. Adok rá egy tizest, pedig elég kelletlen mindkettő, meg sokat is káromkodnak... :)

Értékelése: 10

Képek az autómról

Fenntartási költség (9) Évjárat 1996
Kényelem (5) Használati időtartam 0 év
Teljesítmény (5) Km vásárláskor 106000
Megbízhatóság (9) Vezetett km 7500
Szerviztapasztalat (10) Átlagfogyasztás 6 l
Előző autója? Következő autója?
Ennyire szerette (10) Megérte a pénzét? igen
Verdikt (8.6/10)  
 
Ítélet értékeléséhez be kell jelentkezned.
 

Suzuki Swift 1989 (1992 - 1995)

További ítéletek (1213 db)

Szűkítés: jól megírt| képes| hosszú
Cím / Modell Időpont Hossz Km Ítélet Ért.

Népítélet-kereső Népítélet-kereső

  • Fenntartási költség
  • Kényelem
  • Teljesítmény
  • Megbízhatóság
  • Szerviztapasztalat
  • Ennyire szerette
  • - Évjárat (mettől meddig)