Szeretnivaló pénztemető
A leírtak előtt, fontos lenne megjegyezni, hogy az általam leírtak nem tükrözik az autó megbízhatóságát, mivel minden autónál nagyon fontos, hogy is volt használva az évek során :)
Mint minden fiatalnak, nekem is eljött az a mániám, hogy minden áron kocsit akarok venni, nem érdekelt, hogy mibe kerül a fenntartása. 2012 végén és 2013 elején vadul nézegettem a hasznaltauto.hu-t amikor csak volt rá időm. Rengeteg típust nézegettem, de végül ismerősökre és a használói véleményekre hallgatva Opel Astra F és Vectra A-ra szűkítettem a listát. El is mentem megnézni egy hirdetésben nagyon jól kinéző Vectrát egyszer, de még ha a külső úgy ahogy egyben is volt, a motornak volt valami furcsa beteg hangja. Majd 2013 márciusban ráakadtam arra az F Astrára, amit ma is nyúzok. A hírdetésben gyönyörű volt, 1997-es 1,4-es 82 lovas erősebbik motorral, fél év garanciával stb... Mivel a pénzt már összegyűjtöttem rá, felhívtam a kereskedőt, hogy tudom, hogy 4 napos hétvége van, de mégis nem-e nézhetném meg szombaton. Segítőkész volt, megnézhettem. A helyszínen kicsit csalódott voltam... Az állapottal nem is volt nagy gond, mert rozsda nem volt a kocsin, egyedül a tankajtót nem lehetett becsukni, lehetett tudni, hogy egy-két éven belül az javításra szorul, illetve belül a tetőkárpit lógott, ami szintén kivédhetetlen Opel betegség. Inkább azzal volt problémám, hogy a forgalmiból kiderült, hogy 1997 helyett 1995 az évjárat és az 1.4 SE 82 LE helyett csak a sima 1.4i 60LE-s Kadettból visszamaradt ősmotor van benne, ja és a leírásban szerepeltetett extrák közül(cd-s rádió, központi zár, elektromos ablak, szervó) egy sem szerepelt a kocsiban. De akkor fűtött a vágy, hogy márpedig az autó jó állapotú, a pénz megvan, akkor én már csak azért is megveszem. A megállapodás megszületett, 229.000 magyar forintért máris volt egy autóm, minden papírral együtt. Első utam a héten a szerelő ismerősömhöz vezetett, aki megnyugtatott, hogy valóban jó állapotú a kicsi Astra, bár a fékbetétek, dob és munkahenger és a hátsó spirálrugók cserére szorulnak, viszont az nem volt nagy tétel. A legnagyobb hidegzuhanyt akkor kaptam, amikor mentem átírni a kocsit. Kiderült, hogy amit kaptam adásvételi, nem jó, mivel nem is az eladó cég nevén van a kocsi, hanem még a régi tulajén, illetve sikerült az adásvételire két különböző évszámot írnia a mélyen tisztelt kereskedőnek, a hab a tortán pedig az, hogy volt anno hitel a kocsin, amiről tudták hogy már nincs, de mégis nekem kellett még 3000 ft ot befizetnem arra a későbbiekben, hogy a bank által küldött levél alapján tényleg töröljék a rendszerből azt, hogy hitelre volt véve a kocsi, majd csak ezek után tudnám átiratni. Ezek után felhívva a kereskedőt kitalálták, hogy 10.000 ft-ért adnak nekem új adás-vételit, amit gondolom ismét csak szarul töltöttek volna ki, majd ígérgették, hogy húú hát a régi tulaj telefonszáma, hát őő már nincs meg, de majd utánanéznek és hívnak... Azóta is hívnak :) Így nekem kellett kiderítenem a régi tulaj telefonszámát, aki viszont nagyon készséges volt és szívesen segített nekem, így egyik nap beiktattam egy BP-Kecskemét-BP kirándulást, hogy a papírok meglegyenek megfelelően és át tudjam írni a kocsit. Eztán minden rendben volt, bár az átírás során hiába mondogattam a hölgynek, hogy itt a papír arról, hogy ez nem G hanem F Astra, csak nem fogta fel és csak azért is ismét G Astrát ütött a forgalmiba, mondván majd műszaki vizsgán kérelmezzem, hogy állapítsák meg milyen típus és írjanak róla egy papírt, és ingyenesen kicserélik a forgalmim(eredetvizsgán már kaptam ilyen papírt, hogy azt miért nem volt képes felfogni nem tudom...). Mindegy, én itt eldöntöttem, hogy SOHA TÖBBÉ KERESKEDŐTŐL. Az egyik legundorítóbb állatfajta.
Na mindegy, e kis kalandos történet után kicsit az autóról is... Alapvetően nekem nagyon tetszik a formája, világ életemben úgy voltam vele, hogy csak sedan autóm lesz, mert az az igazi autó így természetesen sedant is vettem :) A lógó tetőkárpitot pillanatok alatt megoldottam sok kis fémfejű gombostűvel mivel a ragaszó nem nagyon hatott rá, így ez volt a legjobb megoldás. Az autó egyébként minden extrától mentes, értsd nincs központi zár, nincs klíma, elektromos ablakemelő, de még szervó sem, minden manuális a szó szoros értelmében. viszont legalább ezek a dolgok működnek :) Ami kisebb csoda, hogy a külső hőmérséklet jelző és máig működőképes, a középkonzol kijelzőjén csak néhány pixelhiba látható. A motor megbízható, viszont kicsit sem takarékos, városban simán megeszi a 8-9 litit, autópályán többet is, autóúton olyan 7-re be lehet lőni, vagy akár kicsit alá. Cserébe viszont igen lomha, lassan gyorsul, előzni életveszély viszont bírja a 170-es tempót, bár nem ajánlatos, ki tudja mikor esik szét tőle :) Apropó szétesés, az autó nem nyikorog sehol, szinte mindenhol egyben van, cseréltem már benne műszerfal és középkonzol izzókat, a visszaszerelés után sem nyikorog semmi. Mivel klíma nincs benne, így nyáron vagy szaunázunk, vagy elviseljük a fülfájást, más választás nincs. 2013 nyarán, pontosabban augusztusban jött el a legfájóbb pillanat, amikor is hazafele az M3-ason egyszercsak elfogyott az erő a kocsiból, majd rápillantva a hőfokmérőre ki volt akadva, de mire elértem a leállósávba, már füstöt okádott a motor és le is állt, mi meg barátnőmmel ott álltunk víz és minden nélkül a 40 fokban, csodás volt... Mint kiderült, egy előregedett vízcső azt mondta, hogy ő most szépen kilyukad és elfolyt az összes hűtővizem, így hengerfejes lett viszont szerencsére a dugattyúk nem álltak be. Szerelőhöz levontat, motor szétlegóz, rengeteg új alkatrész, motor összelegóz. Az ár majdnem annyi mint a kocsi volt, de viszont a motor szinte nullkilóméteres volt ez után :) A motor azóta is hibamentes, olajat nem eszi, megy is. Azóta kellett viszont önindítót, akksit, kipufogó középső és hátsó dobot, első féktárcsákat-fékbetéteket stb.. cserélni.
Mindent összevetve szerintem egy korrekt autó lenne, ha úgy használták volna ahogy kell és rendesen szervizelték volna és nem egy büdös paraszt kereskedőtől vettem volna, aki nem elég, hogy kamut ír ki a kocsiról, még miután megvetted akkor is le akar húzni. Ez van. Ettől még a kis Astrát szeretem, mert amióta mindent megcsináltam rajta, nincs baja, már csak a tanksapka körül kell megcsinálni és nagyon jó lesz :) Viszont sajnos eladósorba kerül, mert úgy alakult, hogy hozzám kerül egy Peugeot 207 SW majd szeptemberben valamikor. Viszont fájó szívvel fogom eladni az Astrát, de legalább ismerősnek :)
Konklúzió:
Első autónak, vagy válságautónak tudom ajánlani az Astrát, csak mindenki nagyon figyeljen oda, milyen állapotút vesz meg, mert könnyen lehet szívás a vége!
u.i.: Hogy őszinte legyek a pénzét nem érte meg, mert többszörösét ráköltöttem, de attól még szerettem :) Viszont a következő tulaj jól fog vele járni, mivel szinte mindent megcsináltam rajta!
- Első féktárcsák - Első fékbetétek - Hátsó fékdob - Hátsó fékpofák - Hátsó fékmunkahenger - Kézifék bowden - Hátsó spirál rugók - Gömbcsuklók - Kipufogó középső és hátsó dob - Komplett motor, hűtő (autópályán elfolyt hűtővíz miatt) - Előtét ellenállás - Szelepfedél tömítés (kb évente ki kell cserélni) - Önindító - Akkumlátor - Műszerfal izzók
XXII. kerület Szilvafa utca 2, ismerős - Gyors, olcsó, precíz
Fenntartási költség | (7) | Évjárat | 1995 |