Autók » Opel » Astra (1991-2002)

Astra 1.4i GL

Egy kocsi, ami bírja a ridegtartást!

Az autót apám főnöke adta, mert nem tudott mással fizetni. 3 kocsi volt a cégben: egy kivülről szép, jól felszerelt, de belsőre nagyon széthullott Nissan Pickup 2,5 TD 17! literes fogyasztással, egy 3 ajtós szintén '94-es, 1,2-es full fapad Punto szétesett hátsó futóművel és láthatóan vastag kittréteggel a festék alatt, és egy GL F Astra szinte rozsdamentesen olajzabáló C14NZ motorral és pár egyéb hibával.
Az Astrát ajánlotta fel, de a másik kettő nem is kellett volna. Mikor átvettük a kocsit, komolyabban is szemügyre vettem a hibáit és erősségeit.
Hibák:
A motorhiba lámpa meleg motornál néha kigyullad, légzsák visszajelző nem működik, duda nem működik, középkonzolban egy izzó sem ég, csak a TID kijelzőé, alacsony fordulaton rángat a motor gázadásra, töltés lámpa nem ég soha, a motor fogyasztja az olajat(az biztos hogy nem mindet megeszi, mert a blokk tiszta olaj kívülről), a bal napelenző tartója lletört, hátsó ablaktörlőkar ricnijei eltűntek, csomagtartó gázrugói nem működnek, kezdődő rozsda a tankajtónál és égető dohányfüstszag az utastérben.
Erősségek:
Meglepően kényelmes autó rövidtávon. Egy 1,4-es A Merivához képest sokkal jobban kézre és lábra esnek a dolgok. Jobb is vezetni nála, a Meriva egy magas, ezért keményített futóműves, érzéketlen villanyszervóval szerelt panelház ehhez képest. Ami meglepett, hogy nem tetübb mint a Meriva. 60 lóhoz képest egész jól megy, de pörögni nem szeret, hülyegyerek autó ezzel a motorral nem lesz annyi biztos. Talán ezért maradt meg a kasztni gyári állapotban. GL felszereltség=kevés extra=kevés dolog romolhat el, ami egy 20 éves autónál nem hátrány. Alkatrészeket nagyon olcsón mérik és lehet találni bontottan szinte mindent.
Felszereltség:
GL, a fapadnál egyel jobb. Állítható magasságú vezetőülés, kormányszervó, első és hátsó ködlámpák, vonóhorog kontaktos csaplakozóval, hátsó ablak fűtés, vezetőoldali légzsák ami nem működik, CD-s fejegység 6 meglehetősen szar gyári Blaupunkt hangszóróval hogy élvezzük a dobozhangot. Klíma természetesen kurblis típus, legalább az nem romlik el. Fordulatszámmérő? Az minek, mikor ott a füled? Tempomat és ABS feladatát ellátja a jobb lábad. A központi zár mechanikus, nyúlkálós fajta.

Az autót télen vettük át az említett hibákkal, tavasszal a nekiálltam rendbe tenni, olajcsere, légszűrőcsere, új gyújtókábelek, elosztófedél és rotor. A rángatás megszűnt. Csomagtartó kapott két új gázrugót. Ezután szétbontottam a középkonzolt és műszeregységet, izzócserék aztán minden világított, ahogy kell. Csak a motorhiba jelző villant fel még néha és a légzsák visszajelző maradt égve gyújtás ráadása után.
Ezek után megtaláltam a duda és légzsákhiba okát: az átvezetőspirál 8 helyen szakadt meg, vettem egy bontottat a jófogáson, de annak a légzsákos része zárlatos volt, azt lekötöttem, legalább duda lett. Soha többet jófogás...
Egy barátom azt mondta segít megtudni miért villan fel néha a motorhiba jelző. Kivillogtattuk, 13-as hibakód: lamdaszonda nincs feszültségváltozás. Ellenőriztem hátha csak nem kap testet, vagy szakadt a vezeték. Nem, új szonda kellett. A motorhiba lámpa azóta csak akkor ég, mikor kell neki.
Mikor bejöttek a jó idők, felerősödött a dohányfüst szaga, de egy nagyon alapos takarítással szinte teljesen megszűnt.
Tavasszal az autó kapott központi zárat, 10000Ft-ot megér alapon. Magam szereltem be, viszont hátsó ajtóátvezetők és csomagtér zár motor híján ott egy darabig nem működött. Bontottam hozzá átvezetőket, csomagtér zármotort és hátsó ablaktörlőmotort. Mindezt 5000Ft-ért, és még benne volt egy hiányzó burkolat is ami a jobb hátsó lámpát fedi a csomagtartó irányából. Befejeztem a zár beépítését. Összesen 3 napot szívtam vele, de megérte.
Az előző tulaj nagyon a fogához verte a garast a hátsó kipufogódobnál. Foltok és utólag ráhegesztett, méretpontatlan csonk. Utóbbi elengedett és onnantól hangos lett a kocsi... Fiatal vagyok, de nem értem ezt a hangot hogy lehet szeretni. Kapott egy újat. Megmondom minek van jó hangja: egy hangolt leömlőkkel kezdődő, katalizátor nélküli rendszernek egy versenyre felkészített motoron. A kipufogó nem véletlenül olyan, amilyen. Mérnök tervezte és kifejezetten az adott motorhoz, attól nem lesz erősebb hogy hangosabb, vagy "kisebbet fojt". Azt minden paraméterében a motorhoz és a felhasználáshoz méretezik. Aki motort tuningol, úgyis tudja hogy a kipufogó az utolsó előtti lépés a tuningban, utána már csak a programozás jön. Nem azzal kell kezdeni, boyracerek!
Később kiderült hogy a motorból 0,1l/100km olaj fogy, ami a gyári határérték. Viszont mivel azt nem teljesen megeszi, hanem folyatja is, nem ismerjük a motor kopottságát. Vezérléscserénél kap új főtengelyszimmeringet, kuplungozásnál szintén, nemsokára jönnek az új szelepszárszimmeringek és szelepfedéltümítés is. Lehet hogy a kartert is levesszük és megnézzük a csapágyakat és az olajsarat kitakarítjuk ha van. Mivel a vezérlését nem tudjuk mikor kéne cserélni, ezért nyár folyamán mindenképp sor kerül rá.
Tankajtó rohadását hamarosan javítjuk.

Tekintve hogy a kocsi melós autó volt egész életében, és az óráját párszor biztos megtekerték, az is csoda, hogy működik. Lehet hogy nem a legjobb kocsi a földön, de egy tisztességes mérnöki munka.
Ha az autót a helyén kezeljük, meglepően jó. 60 lótól nem lehet azt várni hogy szerpentíneken repítsen felfelé 200-al. Váltója olyan mint mikor a babgulyást kevered a nagy üstben, de melyik nem ilyen mikor már a holdról is visszatérhetett volna ennyi kilóméter alatt? Úgy tudom gyárilag is ilyen... akkor meg rohadt tartós. A motorja tuti bontatlan, a kötelezőkön kívül semmit sem kapott(szerintem annyit se) annyi szent. Ez egy egyszerű autó, el mernék vele indulni bárhová egy kanna olajjal a csomagtartóban. Ha valaki kicsit nagyobb presztizst és kényelmet akar mint amit a kortárs Swift kínál, ugynazon az áron egy nagyon jó alternatíva, igaz, a japán tartósabb egy kicsit.
Ha valaki kicsit is műszaki beállítottságú, otthon szinte bármit megcsinál rajta, fent van a neten a javítási útmutató! (nCore) Ezekkel együtt olcsó fenntartani, és az értéke lejjebb nem igen fog már menni, így csak az alkatrészek ára és a fogyasztás fog pénzt kérni.
Az alkatrészárak között fogalom hogy "F Astra olcsó" valami... De ha nem csinálod meg magad, a munkadíjra sok rámehet. Nálunk ez lesz az ütni vágni való, a Meriva meg a hosszú utakra, hétvégére marad.

- Műszerfal és középkonzol világítás, világítás kapcsoló fogantyúja és izzója, vonóhorog csatlakozó kontaktos, napellenző felfogó műanyag pöcök, kuplung pedál csuklója, hátsó ajtó tartó gázrúgók, kormányátvezető spirál, lamdaszonda, gyújtókábelek, gyertyák, elosztófedél, rotor

Házon belül

Fenntartási költség (9) Évjárat 1994
Előző autója? Következő autója?
Verdikt (8.3/10)

Opel Astra 1991 (1998 - 2003)