Autók » Citroën » Xsara Picasso (1999)

Xsara Picasso 1.6 Excl.

A család bálnája

Na végre. Már ezt a részt vártam. Szóval eddig olvastam róla jót és rosszat, igazat és "szerintem" hamisat. Az viszont biztos, hogy ezek alapján bátran mondhatjuk: Egy igazi franciával van dolgunk. Hullámzó vegyes és széls?séges érzelmek, kényelem, néhol pontatlanság... De nézzük objektíven kedvenc családi bálnánkat.
A külcsín: Kívülr?l szerethet? nagy hal, kicsit bunfurdi, talán már nem is annyira divatos kerekded formákkal, franciás illesztési hézagokkal, de már 12 év átrozsdásodási garival.
A bels? - manapság talán nem - de korábban mindenképpen egyedi, kellemes anyagokkal és színekkel. Természetesen itt is találhatunk néhány ide nem ill? kemény, urambocsá´ sorjás elemet. Ami engem igazán zavar, az az A oszlop. Tudom nem régóta használom, és talán még hozzá is szokhatok, de egy-egy körforgalom ma még komoly "rettegést" okoz. Az ülések fejedelmiek, aranyereseknek receptre is csak ezt iratnám. Bevallom a vásárlás el?tt megnéztem a Renault-ot is, de a belseje fele ennyire sem tetszett, nem is beszélve az árkülönbözetr?l. (Az Exclusive 500.000 Ft árkedvezménnyel hazavihet? volt.)
A motor volt az a pont ami a legtöbb töprengést okozta nekem. A nagyobb motorok jóval drágábbak voltak, és - figyelembe véve az én éves futásteljesítményemet - nem térültek volna meg. Viszont az ellenérv sem volt gyenge: 1.6 8 valves 95 horsepower, hááát...?! Sajnos ilyen motorral még kipróbálni sem tudtam, ezért nagy zsákbamacska volt. Most, hogy már mentem vele néhány ezer km-t azt kell mondjam nincs itt nagy gond. Az mindenképpen igaz, hogy ennél ma már csak jobb motorokat tesznek autókba, még a Citroen berkeken belül is. Persze aki megnézte az autót kívülr?l miel?tt megvette volna, az nagyot nem csalódik a motorban sem. Annak aki dinamikusabb autózásra vágyik annak inkább egy méretesebb motort javallanék. A fogyasztását átlagosnak mondanám, vagy fogalmazhatok úgy is, hogy ennyire számítottam. Átlag 7,5 literrel autózhaunk, persze aki szigorúan ragaszkodik a 90 km/h-hoz annak ez kevesebb is lehet. Úgy gondolom a városban kb. mindenkinél ugyanannyi, hiszen ezt a motort nem igazán lehet forszírozni. Megy amennyivel megy, és így a pillanatnyi fogyasztás simán felszökhet 10-12 l/100km-re is. Sajnos azonban volt vele negatív tapasztalatom is. Néha kicsit nehezebben indult és egy alkalommal le is állt alattam egy keresztez?déb?l kifele. A szervízben elmondtam ezt a gondomat, ?k megnézték, és miután konkrét meghibásodást nem találtak, így rákérdeztek, hogy milyen stílusban használom az autót. Erre én elárultam, hogy valójában nem igazán gyepálom, s?t inkább óvatoskodok. Ekkor már sejtettem mire akarnak kilyukadni, és nem is lepett meg a reakció. Azt mondták, hogy néha azért huzassam meg, mert elkormosodik a verda, f?leg ha javában csak városban használgatom. Most úgy néz ki, hogy igazuk volt, mert azóta nem rendetlenkedik. (Módosítanom kell: Nem volt igazuk, mivel végül a hibát az alapjárati léptetőmotor csere oldotta meg, ami ennél a típusnál nem túl gyakori hiba. Jellemzően az Opelek betegsége ez.)
Más hibám még nem volt. Az elektronika m?ködik, a kényelem változatlan és a család is nagyon kedveli. Én úgy gondolom, hogy aki egyter?ben gondolkodik, és ennyi pénzt szán rá, annak jó alternatíva lehet a Picasso. Egy gyerekbetegségeit kin?tt mára kiforott kellemes egyter?. Zárszónak még annyit mondanék azoknak akik leszólták a bálnát, hogy minden autó meghibásodhat, hiszen mindet ember alkotta. (Volt 4 éves Nissan Almerám 5. ajtaja roszdásodott, pedig japán és fiatal volt.) Hát ennyi!

- A motor rendetlenkedett -> valószín?leg használatból adódóan (lásd a leírást), de most rendben van és egy vasamba sem került. -> Na ez annyiban változott, hogy a hiba később is jelentkezett, amit végül az alapjárati léptetőmotor cseréje oldott meg. Az viszont igaz, hogy ez sem került pénzembe.

Koránál fogva még csak a szervíz látta. (Citroen Trufa - Jászberény -> később a Citroen Bodex -Szolnok)

Fenntartási költség (8) Évjárat 2004
Előző autója? Almera 1.5 Következő autója? Egyter?, vagy kombi.
Verdikt (7.5/10)

Citroën Xsara Picasso 1999 (2000 - 2007)

Na és persze ez megtörténhet újra, akár holnap is

Xsara Picasso 1.6 8v - 2001

2009.05.24 10000   -

A Szürke...

Xsara Picasso 1.6 elit - 2002
1999.11.30 94000   -

A bumfordi, szerethet? családi autó

Xsara Picasso 1,6i ELITE - 2002
1999.11.30 100000   -

A család barátja

Xsara Picasso 1.6/8 szelep Elegance - 2004
2012.03.04 131000   -

A család elegáns barátja

Xsara Picasso 1.6i Elite - 2005
1999.11.30 12000   -

A család hűséges, kisétkű, izmos szolgája

Xsara Picasso 1,6 HDTI - 2005
1999.11.30 29000   -