Életveszély
Belebolondultam az autóba és céges verdaként ezt kértem, gyönyör? volt, zsír új, .... Belül igen jó kézreálló m?szerek, bár kicsit sz?kös beltér (a férjem sokszor panaszkodott, hogy 71 kg-ja ellenére igen kicsinek találja az anyósülésen a helyet). Valóban egy 90 kilós ember számára cip?kanál is szükséges az autóhoz.
A bal els? ablakemel? már a 2. héten behalt (így némi akrobata mutatvánnyal kellett a bal hátsó ablakon át parkolójegyre halásznom a plazaszer?, sorompós parkolókban egy hétig (mert a PP, Fáy u-nak ennyi ideig tartott, míg beszerez egy új motort). Természetesen nem gariba cserélték, mert egy 2 hetes autó esetében ez biztos a nem rendeltetésszer? használatból adódik, 45 ezret kértek a szerelésért (kés?bb megkérdeztem egy nem szakszervízt?l: a motor 15e volt, az ember pedig egy ötöst kért volna a beszerelésért), de nem számít, cégautó!
A majd 3 év alatt kb 10 alkalommal vittem szervízbe, és minden alkalommal jeleztem, hogy ugrál a fordulatszámmér? üresben (nagyon zavart, mert minden piroslámpánál azt hitték, hogy versenyezni akarok:-)) ), természetesen a PP-nél nem szerelték meg (még a tudtomra is adták, hogy n? létemre ilyet úgysem veszek észre).
Sokat jártam vidékre. Akkor kezdtem besz..ni, amikor az egy éves autó estén - egy vizsgára rohanva - 140 km/h-nál el?zés közben leállt a motor (ezzel együtt a kormány és fékszervó is felkeményedett) és csak a 10 éves jogsimnak, meg a több százezer levezetett km-nek, no meg a Jóistennek köszönhettem, hogy nem hajtottam az árokba és haltam meg! Autóment?t hívtam és a következ? 4 órát ott töltöttem, mert a siófoki ment?s szabin volt, így Szfehérvárról küldtek valakit. Csereautóval továbbmenni, majd visza Pestre és 2 nap múlva újra Siófokra a Boráért. Igazán nem tudták, mi a baj, de megcsinálták.
A f?nököm egy haverja (VW-nél dolgozó) azt mondta, hogy nem tudják ?k sem,mi a baja ezeknek a 105 lovasoknak, de mindig bal kanyar után állnak le a motorok. Akor azt hittem viccel, de kés?bb rájöttem, hogy nem!
Újabb apró gondokkal teli 20ezer km következett (de égnek hála motorleállás nélkül).
Szintén Siófokon mentem keresztül, és sajnos Shell-tankolókártyával rendelkeztem. Néha V-Powert tankoltam a gépbe, mert azt hittem jót teszek vele. Akkor még nem gondoltam, hogy rajtam kív?l csak igen kevesen engedhetnek meg maguknak ilyen luxust, így a profitmaximalizálás érdekében a kutak a megengedettnél jobban hígitják a benzint. Szóval a majdnem üres tankot telenyomtam V-Powerrel és a kútról kikanyarodva a kétsávos úton keresztbe megállt a motor és nem indult többé! Sebaj Sió-Car szervízvezet?jét már úgyis megismertem a legutóbbi mal?r alkalmával (már a mobilját is tudtam) és felhívtam, mindezt vasárnap! Bevontattak. Csereautó. Továbbmentem. Vissza a Boráért. És kaptam egy szép kis palackot + egy szakvéleményt, hogy 35%-nál magasabb volt a benzin - víz arány, ezért állt le az autó. A Shell reklamációs ügyintéz?je - aki valószín? hiányzott az iskolából, amikor olvasni tanították (hisz az ügyvezet?nket a válaszlevelében ügyintéz?nek titulálta) - felajánlotta, hogy azt a tank benzint, ami tönkretette az autót és fizet?s csereautóba kényszerített 2 napra, + 200 km-nyi utat jelentett, nem beszélve a szervíz javítási költségér?l, nos csupán a tanknyi benzint jóváírják a tartozásunkból. További jó utat + használjanak minél több üzemanyagot!!!
A 3 eset 2004 januárjában volt, megint egyedül az autóban épp a munkahelyemre igyekeztem a reggeli csúcsban. Az Árpád-Híd után a Teve bekanyarodósávjában behelt az autó ismét! Senki sem segített 40 percen keresztül félretolni az autót, de minden faszfej dudált és röhögtek, hogy mit csinál ez a HP, feltartja a forgalmat. A közeli rend?rörse igyekv? "szolgálunkésvédünk" feliratú autó közül 3 megállt és megkérdezte "rend?rségi bora vagy?" "Nem, csak bedöglött az autó és kérem segítsen félretolni!" Ezután otthagyott (a forgalom közepén)! A férjem ca. 40 perc múlva ért oda, ? segített azt a szart félretolni a járdára (aki ismeri a környéket, tudja, hogy 3 sáv választja el a balra kanyarodót a járdától, ez a reggeli csúcsban elég jó tréning), meg odaszaladt két egyenruhás is, akik tényleg segíttetek. Én a várakozás közben a -27 fokban tüd?gyulladást kaptam 2 hétig nyomtam az ágyat.
Egy ismer?st sikerült szerezni a PP-nél, aki szólt a szerel?knek, hogy nagyon figyeljenek az autóra, mert haveré, mire a szerel?k visszakérdeztek, mennyire haver, mennyire csináljuk meg??!! Ugyanez az ismer?s árlta el, hogy állítólag a 105 lovasokba (Golf, Bora) annyi elektronikát szereltek, ami már nem kezelhet? és összegerjed, ezért több mérnököt foglalkoztatnak pl a PP-ben azért, hogy ezt az általuk NEM ISMERT hibát gányolással próbálják javítani!!!!
Mindezek után kiszerettem a borából és közöltem hogy ki akarok szállni az autóból, miel?tt meghalok!! Szerencsére a f?nököm ezt megértette, így futamid? lejárta el?tt visszaadták a leasingcégnek, aki a Weltauto-n keresztül eladta boldog tulajdonosának a szép, megkímélt borát! Persze felajánlották, hogy esetleg megvehetem, de senkivel nem akartam kibabrálni!
Következ? választásom a jó öreg, igénytelen Opel lett (Vectra Signum), amiben ismét nem csalódtam (korábban már 6 Opel volt a családban)!
- ablakemel? motor (bal els?) már a második héten bedöglött (nem garanciális, 45e volt a csere),
- ablaktörl? (de nem csinálták meg a Porsche Pestnél)
- üresben (motorh?foktól függetlenül) a fordulat állandóan ugrált (500-1500 között), nem tudták megjavítani 3 év alatt
- a motor elektronikája 3 alkalommal romlott el menet közben (ez a 105 lovasokra jellemz? mint kés?bb megtudtam), így leállt a motor és vége!
Porsche Pest
XIII. Fáy utca