Autók » Opel » Vectra (2002)

Vectra 1.6 Elegance

Körbe zárt a villám, de nem bántam

Saab 9-3-as (régebbi a 900-as formájú) cégautóból ültettek át ebbe, mert megszigorodott a "company policy". Nagyon halogattam a dolgot, mert az autó nem tetszett, különösen hogy 1,6-os benzines ehhez a nagy kasztnihoz. Aztán amikor megkaptam nagyon kellemes csalódás volt. A külseje a szemb?l elölröl nézetet kivéve továbbra sem nyert meg, de belül ez a szándékolt német egyszer?ség és prakticizmus elkezdett imponálni. Minden szürke és egy kicsit spröd, de érzödött, hogy ezt ök direkt így akarják, azt üzenik vele: nem kell az a nagy felhajtás: az autó használati tárgy. És ennek megfelel?en igyekeznek is minél nagyobb használati értéket beles?ríteni. Helykínálat, kényelem, felszereltség, zajszigetelés pazar. Ezen a közepes felszereltségi szinten a két oldalon szabályozható klímától a tempomatig minden volt benne, ezt igen nagyvonalúnak tartottam. Nagyon szerettem ahogy csukódtak az ajtók, érz?dött, hogy ez aztán be van csukva, külvilág kizárva.

Ez volt az elsö Opel amin bevezették a nem kattanó, a helyére rögtön visszatérö indexet. Kis húzás három villanás nagy húzás folyamatos villogás. A kis és nagy húzás közötti eröigény differenciát egy év után sem sikerült hibátlanul betanulnom. Mondjuk egy rakpartra kikanyaradás közben a harmadik villogás után a man?ver közben elfogy az indexed, és ahelyett hogy a forgalomra figyelnél elkezdesz ezzel kinlódni. Fel nem foghatom, hogy egy autón amin a legtöbb megoldás a fantázia teljes hiányáról árulkodik, miért pont az indexkaron kellet hagyni elszabadulni a céltalan innovációt. Könyörgöm kinek volt baja az indexkarral? Az már a Trabantokon is rendben volt. Becsülöm azért a német következetességet, hogy az autós lapok, és a felhasználók egyöntetü utálkozása és a nyilvánvaló balesetveszély ellenére, ?k azóta az összes többi típusúkba is belerakták. Változtatás nélkül. OK térjen vissza ha ez nekik fontos, de legalább kattanjon egyet a nagy húzáskor, hogy érezzem mi van.

A futóm? nagyon jól nyelte el az úthibákat miközben a stabilitás is átlagon felüli volt. A váltó opel viszonylatban nagy el?relépés volt az el?z? Vectrához képest. Csak érdekességként említem meg, hogy azóta vezettem egy 2.2-es GTS-t amiben nagyobb motorhoz másik fajta volt (rükverc sem opelosan az egyes mellett, hanem jobbra hátra, de azért szoknyameléssel). No az a régi opelos hagyományokhoz illeszked?en laza és pötyög?s volt. Nesze neked sport változat. Szóval visszatérve az én kis 1,6-osomhoz, hát nem gyorsult nagyon, de ha az ember hozzászokott, hogy kisautósan visszakapcsolgasson akkor közel sem akkora kompromisszum volt mint amire számítottam. Sztrádán pedig 160-180-at is simán tudott tartani és ilyenkor is halk maradt. Nagyon jó volt vele hosszú útra menni. Különösen éjszaka mert a m?szerfal és a sok kütyü megvilágítása remekül sikerült. Ebben a sorozatban a kormányon két oldalt három-három kis gombbal lehetett a cd-t vezérelni. Ezek is szépen világítottak, és ez sokkal szebb volt mint a 2004-es, vagy 5-ös frissítéskor bevezetett, a szokol rádió hangerö szabályzóját idéz? forgókapcsoló.

De mindent összerakva nagyon jó autó, zokszó nélkül visszaülnék bele, ha megint ínséges idök jönnének a cégnél.

- Padlósz?nyeg rögzít?je eltört

2007.11.04 55000   1,4

150 ló alatt ne vedd meg

Vectra 2,2 benzin 150 le - 2003
2008.10.25 80   2,8

2.2 Dti bármit csak ezt ne!!!

Vectra 2.2 DTi - 2003

1999.11.30 30000   4,0

A családok barátja

Vectra 1,6 Elegance - 2003
2010.11.16 40000   -

A hatalmas gyorsulásra vágyóknak!

Vectra 1,9 CDTI GTS - 2005
1999.11.30 5000   -

A haverom.... jóban - rosszban!

Vectra 1,8 - 16V Comfort - 2003
1999.11.30 55000   -

A jó Isten óvjon tőle mindenkit

Vectra 1.9cdti - 2004
2008.08.24 35000   1,8

A kisszivu balna-avagy a lomha nemet

Vectra 1.6 - 2002
2009.01.06 30000   3,5