Autók » Volkswagen » Golf (1991-1999)

Golf 1.9 D

az utolsó mohikán

4 évesen vettem kicsit összetört ajtóval ( az ajtó cserélve lett ), a legalapabb 3 ajtós CL verzió volt fehér szinben, a javításnál lefujtuk a gyárilag fekete lökháritót és a tükörházakat is. A következő 7 évben egy karcolás sem esett rajta, azt hitték még gyári a fényezése és korrziónak minimális nyoma sem volt
Nagyon strapabíró, hosszú úton is kényelmesek a kemény ülései, 320 ezernél is makulátlan volt a belseje, semmi kopás a műanyagokon, egyik szellőzőlamella tört csak el egy illatositó miatt, az ülések tömése is alig ereszkedett meg. Télen nyáron egy öninditózásra indult 300 ezer után is. A fogyasztás télen nyáron 5,6 volt, akár autópályán 130, max 140 es tempónál, akár városban. Az olajcseréket 8 ezrenként végeztem, 250 ezer után pedig 6500 km-enként, meg is hálálta, a motorja makulátlan volt 350ezernél is( nekem is részem volt benne, nem is hajtottam szét, de szerintem vétek is gyilkolni egy ilyen szivódizelt ).
Szerintem ez volt az utolsó mohikán a VW-nél, ami még örök életre készült, nem pedig 6 évenkénti cserére.Lehet, hogy a korszerű TDI-k erősebbek, dinamikusabbak, de érzékenyebbek is és a szervizelésük is többszöröse a hagyományos szivódizelének, élettartamuk is alacsonyabb és a fogyasztás sem lett jobb ( most Golf IV-es TDI-m van 180 ezer km-rel és 6,2 az átlaga, a motorhoz 140-nél már hozzá kellett nyulni)

- a kopásból és időből eredő cseréken kívül (akku, izzók, csapágyak, fékbetétek, kipufogó stb ), hátsó ablaktörlő motor 200 ezer körül, ablaktörlőkapcsoló leégett 300 körül ( párás időben 1 évig rendszeresen füstölt egyet az első beinditásnál, csak utána ment tönkre ), izzitó főbiztositó többször is ( mig rá nem jöttünk, hogy a gyári értéknél nagyobbra kell cserélni,) generátor 310 ezernél, hátsó ajtózár 250 körül, 280 ezer után néha reccsent a rükverc, tönkrement az utólag beszerelt központi zár és a riasztó, 250 ezer után kicsit lötyögött az első ülés

ugyanahoz a helyi Volkswagenes szakihoz, a kisebb dolgokat pedig otthon a garázsban

Fenntartási költség (10) Évjárat 1994
Teljesítmény (7) Km vásárláskor 112000
Előző autója? Golf II 1,6 GLD Következő autója? Golf IV 1,9 TDI ( 110 LE )
Verdikt (8.6/10)

Volkswagen Golf 1991 (1991 - 1997)