Egyszerű és funkcionális
Még megvan :)
150.000 km-ig nem igazán kellett hozzányúlni. 1 db gyújtótrafó kivételével, csak a kötelező dolgokat cseréltük. Szinte már el is hittem, hogy a kisautó elpusztíthatatlan. Bár erősen hozzá kell tenni ehhez az előbbi állításomhoz, hogy nyugodt tempójú sofőr vagyok. Inkább országúton jártam vele és mindig minden szervizt precízen betartottam. Ha valami meglazult, azonnal rohantam, hogy tegyék rendbe.
150.000 km-nél megfordult a fejemben, hogy lecserélem. Sokat morfondíroztam ezen a kérdéskörön. De az autó - nincs mit szépíteni ezen az állításomhoz - a szívemhez nőtt. Sok kategóriatársát vezettem és minden alkalommal arra a megállapításra jutottam, hogy jó vásárt csináltam ezzel az autóval. A vezetőpozíció személyre szabható (ülés fel-le, kormány ki-be). A váltó nagyon precíz. A fogyasztás jó. A kapcsolók egyértelműek. A lámpatestek remekül világítanak. A motorja nem egy űrrakéta, de legalább megbízhatóan hozza mindig ugyan azt. A tengelykapcsoló kiválóan adagolható. A gázpedál reakcióideje ugyan lassú, de mint említettem nem vagyok az a kapkodó idegbeteg az utakon. Nekem tökéletesen megfelelt eddig is.
A szerelőm is mindig azzal nyugtatott: "Jó kis autó ez, ismered a történetét, tudod mit cseréltél benne, ismered minden porcikáját."
Nem cseréltem le. Sőt ráköltöttem egy kisebb vagyont, hogy emeljük egy kicsit a komfortfokozatát, javítsuk a kisebb esztétikai hibákat. Ráadásul mindez egybeesett a nagyobb időszakos szervizzel is (fékek, vezérlés, olaj, klíma, meg kisebb apróságok). Úgy voltam vele, hogy használom még két évig. Ennyit nekem megér a biztonságom.
Van több skodás ismerősöm. Sokkal nagyobb megtett kilométerekkel, bár mind eltérő motorokkal. Mindenesetre mindannyian nagyon pozitívan nyilatkoztak az autójukról. Elmondásuk szerint 200.000 megtett kilométerig nem mutatkoztak nagyobb problémák.
Elégedetten vittem haza az autót a szerelőtől. 5-6.000 kilométerrel később beugrott néhány váratlan tétel. (Üzemanyag szivattyú, hőgomba jeladó, csapágy) Ezekre a meghibásodásokra számítottam, de megvallom őszintén csak nagyjából további 30.000 kilométer megtétele után. Ráadásul nem sokkal ezelőtt cseréltem teljes gumiszettet a drágábbik fajtából. Nagyon rosszul estek ezek a tételek. Mindig az motoszkál a fejemben, hogy közel 450.000 HUF ráfordítást süllyesztettem idén az autómba. Elértem azt a fordulópontot, ahol már jobban megérte volna egy fiatalabb autóba forgatni ezt a pénzt. Kicsit tartok tőle, hogy kibukik-e egy újabb meghibásodás. Annyit utaztam vele problémamentesen, hogy ez akár már kis is járna "büntetésül" a sorstól.
Összességében: Ha nem egy gyorsuló bajnokot keresünk, akkor maximálisan ajánlani tudom. Nekem nagyon sokat ment problémamentesen. A kezelhetősége igen vezetőbarát. A fogyasztása korához képest igen jó (város: 7,5; autópálya: 6,5; országút: 5,5(!!!) itt érzi igazán elemében magát). Négy utassal és csomagokkal nem számíthatunk csodákra. Ráadásul a klíma tovább rontja a helyzetet. Viszont az esetek döntő többségében 1-2 fő utazik az autóban. Ilyenkor megfelelően mozgatja a kasztnit. Ha néha-néha többen ülünk benne, hát akkor el kell fogadni, hogy ez bizony megalkuvással jár. A csomagtartója a kategóriatársakhoz képest jó. Persze ettől a kijelentéstől nem válik még nagy családi autóvá, de szerintem 1 gyermekig, kisebb kompromisszumokkal, még funkcionálisan használható.
- - Gyújtótrafó (84.000 km, ekkor már a második volt benne cserélve. Az előző tulaja is cserélt benne egyet. Azóta mind a négy gond nélkül üzemel) - - Hőgomba jeladó, benzinszivattyú (156.000 km, nagyon bosszantó hiba volt. Nehéz volt rájönni az okára. Arra lettünk figyelmesek, hogy a fogyasztás vészesen elkezdett emelkedni, hideg indításnál néha leállt, de ettől függetlenül rendesen működött) - - Bal első csapágy (161.000 km)
Fenntartási költség | (6) | Évjárat | 2005 |
Előző autója? | – | Következő autója? | – |