Ha nyugis vagy, akár a térképről is levisz!
A verdát édesapám vette vadi újan,1980-ban. Hét éves korára belerakott 100000 km-t. Ez idő alatt -ez nem nagyképűség és nem is elfogultság- nem volt érdemi meghibásodása. Igaz, ehhez hozzátartozik, hogy az öregem mindig nyugodt sofőr hírében állt. Nála a maximum a 120 km/h volt, de ahogy odaért a mutató, már szállt is lefelé a gázról és kilökte üresbe, nehogy szétforogja magát a gép. A vezérműláncot is csak 120000 km után cseréltük ki rajta, mert már annyira szólt, hogy nem lehetett beszélgetni az "autóban". Gyári előírás szerint ezt az alkatrészt 50000 km után kellene cserélni. Miután hozzám került a járgány, ilyen futásteljesítmény után sok jóra már nem lehetett számítani. 160000 km után elhagyta az "ereje", mert a kompresszió gyűrűk elkoptak. Költségkímélés miatt csak gyűrűket cseréltem rajta. Meg is bosszulta magát, mert három hengerben is eltörtek a felső gyűrűk. Ekkor már 206000 km volt a motorban. Nem lehetett mást csinálni, ki kellett cserélni a hüvelyeket. Ezzel együtt járt a dugattyúk cseréje is. Mivel odafigyeltem az összeszerelésnél, így az eladás napjáig -1995- már nem kellett a motorhoz hozzányúlni. Az eltelt tizenöt év alatt a kasztni elég rendesen elhagyta magát, de azért még nem estünk ki belőle, habár azért volt mit hegeszteni rajta. Minden műszaki vizsgára rendesen fel lett készítve. Eladáskor 270000km volt a gépben, de a főtengely csapágyak még mindig alapméretűek voltak és a főtengely egyszer sem lett kiszerelve! Egy komplett hengerfejet kellett rajta cserélni, annyira átégtek a szelepfészkek.
- Ha minden csip-csup dolgot felsorolnék, elég sok helyet foglalna, ezért csak a lényegesebb hibákra szorítkozom.
- -vezérműlánc
- -gyűrűgarnitúra
- -komplett hüvelygarnitúra
- -komplett hengerfej
- Amikor a hátsó rugók fáradásából adódóan úgy állt, mint egy rakétakilövő, levágtam az elő rugókból egy teljes kört.
- -üzemanyag tartály hegesztés
- -első szélvédő