Akane
2008.03.28:
Kicsit korai egy hónap után véleményt írni, de a megtett 2500 km már okot ad erre. Az ítélet címe egy japán női név, jelentése: ragyogó vörös. Egy 16 éves GT-i Corollát váltott a kis piros veszedelem. Kaptam egy visszautasíthatatlan ajánlatot, ezért korábbi elképzeléseimet félredobva beleugrottam. A színével hamar megbarátkoztam, a raktáron lévő másik opció a türkiz metál lett volna... Tehát piros lett :)
Külső:
Tucatautó, nem kerül erőfeszítésbe egy másik piros Swifttel való találkozás. Bontott alkatrésznél viszont a hátrányból előny lesz. Ennek ellenére tetszik a formája.
Belső:
Magasan ülök, a 186 centimmel és a 120 kilómmal kényelmesen elférek. Nem olyan, mint az anyaméh, de kényelmesnek mondható. Nagy terek, szűk ablakok, kicsit tankszerű élmény :) Piros lámpánál hülyének néznek, hogy előrehajolok, de a felső lámpát látni kihívás. Egy-két pakolórekesz még belefért volna, de így sincs panasz. Jóféle :))
Csomagtér:
Nincs eltúlozva, de szerencsére egy rekesz/tálca sör elfér benne. Egymásra rakva több is :) Viszont nagyobb dolgokhoz az üléstámlát előre kell dönteni, de aztán az ülőlapokat előrehajtva még nagyobb rakteret kaphatunk. Kicsit zavaró, hogy a mankókerék mellé semmit nem lehet bezsúfolni.
Motor:
A 136 lovas Corolla után rosszabbra számítottam. Érezni a különbséget, ennek ellenére pörgős, finom motorral van dolgom. Fordulatszámot tekintve 3000 alatt takarékos, de visszafogott, az erő (és a fogyasztás) 3000-es fordulat felett jelentkezik, akkor meglódul.
Váltó:
Rövid kar, rövid váltóút, ettől sportos érzete van az embernek. Még akad kicsit. Az ötödik fokozatban már eléggé ingerszegény az autó, egy pörgősebb előzéshez vissza kell kapcsolni.
Futómű:
Kellemesen feszes, a gyári 185-ös gumikkal is jól kapaszkodik. A kormányzás rendkívül közvetlen, elég egy kis mozdulat a forduláshoz.
Fogyasztás:
Országúti rekord 4,8 l/100 km, de többnyire 5,5-5,8. Autópályán 7-8 liter között fogyaszt 130-nál. Átlagban 6-6,5 literrel el lehet járkálni kellemes tempóban. A fedélzeti computer az esetek többségében kb. 3 decivel kevesebb átlagot mutat. Elégedett vagyok :) Volt olyan teszt, ahol egyébként arra panaszkodtak, hogy a fedélzeti computer csak a pillanatnyi fogyasztást mutatja. Jelentem tisztelettel, hogy van egy apró gomb a kijelző jobb oldalán, megnyomásával a világ lerombolása helyett az átlagfogyasztást varázsolhatjuk elő.
Zene:
Gyárilag hat hangszóró, állítólag Panasonic gyártmány a gyári MP3-as fejegység. Jól szól, bár zeneb...iknak egy hangszórócsere játszik idővel.
Tervek a jövőben:
Gyári alufelnigarnitúrát venni a téligumikhoz, kormány bőröztetése, esetlegesen váltógomb csere.
2008.05.03:
5500 km-nél jár a számláló, gyakorlatilag alig több, mint két hónap alatt. Problémáról továbbra sem tudok beszámolni, max. annyi, hogy az MP3-as gyári fejegység először az újraírható adat cd-ket nem szerette, most már az írt audio cd is akad néha.
Fogyasztás: a klíma nem sok vizet zavar, egy Debreceni túra országúton 5,9 l/100 km. De volt már 5,5 is, úgyhogy a fogyasztás kezd beállni szépen. Autópályán azért a szembeszél beüt, mint Quasimodonak a limbóláz: 7 liter helyett rögtön 8-at mutatott a BC...
2008.07.06:
8500 kilométer. Semmi. A fogyasztás a legnagyobb kánikulában 5,8-6,2 között (országút/város vegyes klímával). Közben kiderült, hogy nagyon sokat számít, hogy hol tankolok, ugyanazon az úton, nagyjából azonos körülmények között 1 liter az eltérés 100 kilométeren. (Persze mondanom sem kell, hogy a literenként 8 forinttal drágább üzemanyaggal fogyaszt többet az autó, és még véletlenül sem megy jobban...) Az előző bejegyzés óta megjavulni látszik a cd lejátszó, szerintem az akkoriban tapasztalható reggeli pára zavarhatta meg.
2008.11.02:
22000 km-nél járunk. Semmi. Megy, takarékos. Az országúti átlagot most már 5,6-5,7 körül lehet tartani kevés várossal. A műanyagok tényleg karcolódnak :(
- Eddig semmi.
Fenntartási költség | (8) | Évjárat | 2007 |
Megbízhatóság | (10) | Vezetett km | 22000 |
Előző autója? | Corolla GT-i 1991 | Következő autója? | Jelenleg nem aktuális a kérdés. |
Verdikt | (7.6/10) |