Az ötödik Skodánk
Ez az Octavia Style az ötödik Skodánk. Az elsőt leszámítva, ami egy Favorit volt, mindegyikkel meg voltam elégedve, részben ezért maradtam ennél a típusnál. Olyan autót kerestem, ami elég nagy belső térrel, és csomagtartóval bír, nem hivalkodó, és megbízható.Kevés autó maradt fenn a listán, mert anyagi korlátok is voltak.
A kiválasztott Octavia tesztautó volt, 5200 km volt benne.
A külseje ízlés dolga, nekem bejön. Szedán, sötétszürke, nem feltűnő. A belseje is tetszik, visszafogott, funkcionális. Az ülések nagyon jól beállíthatóak, jó a gerinctámasz. A kormány is széles tartományban állítható. Végre olyan autóm van, hogy a 184 centimmel kényelmesen elférek a rám beállított sofőrülés mögött. Jó a sok kis apró pakolóhely.A hátsó sor is kényelmes, persze igazából 2 személynek.Hatalmas a csomagtartó, és az ötödik ajtó miatt könnyű belepakolni.
A motor miatt sokat gondolkodtam, egyszer próbáltam egy 1,6-os dieselt, hát nekem nem tetszett. Igaz, eleve benzines autó párti vagyok. A TSI motorokról hallottam jót is, rosszat is. Az 1,2-est eleve kiejtettem, bár sokak szerint bőven elég az is. Elhiszem, de úgy gondolom, ekkora autóhoz jobban illik az 1,4-es motor. Szépen viszi a kocsit, néha meglepődnek autóstársaim, hogy mennyire megy. Pedig idősebb vagyok, nem vagánykodok vele. A fogyasztása is tetszik, 600 km-es, többnyire autópályás szakaszon 5,9 literes átlag jött ki.
Amit egyelőre nem értek, az a Start-Stop rendszer működése. Néha nem állítja le a motort, amikor logikusnak tűnne, néha beindul, amikor -szerintem- nem kellene. Persze, lehet, én nem értek hozzá, meg általában ki is kapcsolom. Ami fura még, hogy menetfénynél nem mindig logikusan veszi el a fényérzékelő a műszerfal skálájának a világítását, de ez csak szőrszál hasogatás.
Amikor vettem, kérdezték a szervizben, lecseréltetem-e az olajat pár ezer km után, úgy döntöttem,igen. Tudom, sokak szerint ez felesleges, engem megnyugtat.
Összegezve szerintem ideális családi autó, ha az ember közlekedni akar, és nem feltűnősködni.
- Eddig semmi, remélem hosszú ideig így is marad!
Skoda Piedl, Veszprém
Fenntartási költség | (9) | Évjárat | 2015 |