A projekt az IHM támogatásával jöhetett létre. Írjon ítéletet! Írtam, de hogyan szerkeszthetem?

Ha az indapass elötti időkben írtam ÉS megadtam az email címet.

Az ítélet alján lévő mezőbe írja be azt az email címet, amivel egykor írta az ítéletet. Ekkor egy emailt kell kapjon a további teendőkkel.

Ha nem adtam meg emailt, vagy már nem tudom mit adtam meg, esetleg megszűnt az a cím.

Írjon a nepitelet@mail.totalcar.hu címre, ahova küldje el a probléma leírását illetve az ítélet linkjét.

Már indapassal írtam az ítéletet

Ekkor az ítélet alatt megjelenő sárga indapass boxon keresztül kell belépnie. Belépés után az ítélet alján lévő linkre kattintva szerkesztheti azt.

Autók » Mazda » Mx-5 (2005-2015)

Mx-5 1.8 Havana 

Az ítélet értékelése
-nincs még értékelés

A cél maga az út

Szöveges ítélet

Népítéletet írni egy MX-5-ösről? Van ebben egy kis ellentmondás. Ilyen autót nem azért vesz az ember, mert hosszú mérlegelés után ezt a típust dobja ki a gép. Ezt az autót azért veszi meg valaki, mert egyszer csak bekattan valami és onnantól nincs menekvés.

Régóta rajongtam az MX-5-ért. Aztán egyszer eljött a nap, amit nem felejtek el soha: a Totalcar-ra felkerült Csikós videója, amit a 2016-os Év Autója választáson forgatott az új MX-5-ösről. Elkezdtem nézni a videót és a 10. percben már tudtam, nekem is kell egy MX-5-ös. Bő egy hónap múlva már a saját NC-mben vigyorogtam.

Persze korábban olvastam az összes létező cikket a kocsiról és azt kell, hogy mondjam, MINDEN IGAZ, amit erről az autóról írnak. Minden.

Rendszeresen azon vettem magam észre, hogy mondvacsinált indokokat keresek, miért lehetne elmenni egy körre vele. Lehetőleg minél messzebbre. Lehetőleg ne ugyanazon az úton oda és vissza, illetve mindezt a lehető legnagyobb kerülővel. Vagy hogy csak úgy ok nélkül visszaváltok egyet, hogy aztán megint felválthassak vele. Az a váltó, az a motorhang, az a kormány... egyszerűen zseniális! A váltó egész egyszerűen a létező legjobb, ami egy autóba kerülhet.
A motor pörgős és bár csak 126 lóerős, nem éreztem még sosem, hogy hiányozna belőle akár egy további lóerő is. A motor kívánja, hogy pörgessék, egy-egy elinduláskor egyesben egy pillanat alatt 50-re gyorsulunk, ami mellé olyan hang társul, hogy az ember már tudja, ez az út is hosszabb lesz a tervezettnél.

Természetesen az autó kompromisszumokkal jár. Mivel arasznyira ül benne az ember, szinte minden szembejövő elvakítja éjszaka. A csomagtartót 3 közepes hátizsákkal teli lehet pakolni. A beépített navi lassú. Szűk parkolókban pedig úgy kell kihajtogatni magát az embernek a kocsiból. DE KIT ÉRDEKEL?! Maximum azt, akinek még nincs MX-5-öse. Mert akinek van, az beül (pontosítok: leül) az autóba, egy mozdulattal lenyitja a tetőt, beindítja a motort és autózik. Mindegy, hova, a cél maga az út. Teljesen átértelmeződik az utazás fogalma ebben a roadsterben.

Az MX-5 elhiheti veled, hogy gyorsan mész. Az első hónapokban többször rámszólt a feleségem, hogy ne hajtsak olyan gyorsan. Aztán minden egyes alkalommal meglepődött, mikor leolvasta a km-órát, hogy még csak a közelében sem voltam a megengedett sebességnek. Azóta ott tartunk, hogy ha nem vigyázok, csak a jobb egyen jut nekem hely és azon kapom, hogy alig várja a kigyorsításokat a körforgalomból.

***** UPDATE 2018.09.16 *****

Néhány héttel ezelőtt eladtam az autót, mert hamarosan bővül a család. A feleségemmel megegyeztünk, hogy néhány év múlva ismét veszünk egy MX-5-öt. Az elmúlt három nyár és a 12000 km alatt rengeteg élménnyel gazdagodtunk, az autóval sosem volt probléma. Tökéletesen tisztában vagyunk az autóval járó kompromisszumokkal, de ezek továbbra sem izgatnak :) Ha azon gondolkozol, hogy vegyél-e egy MX-5-öt, akkor a kérdés egyértelműen IGEN!

Hibalista

- - Egyszer elkezdett zörögni valami a tetőn, a márkaszervizben meghúzták a kilazult csavarokat, azóta jó. - - Ezen kívül olajat kell benne cserélni és kifogy belőle a benzin.

Ide hordtam szervizbe

Értékelése:

Képek az autómról

Fenntartási költség (10) Évjárat 2012
Kényelem (8) Használati időtartam 3 év
Teljesítmény (10) Km vásárláskor 45000
Megbízhatóság (10) Vezetett km 12000
Szerviztapasztalat (10) Átlagfogyasztás 8 l
Előző autója? 3 Következő autója? CX-5, MX-5
Ennyire szerette (10) Megérte a pénzét? igen
Verdikt (9.8/10)  
 
Ítélet értékeléséhez be kell jelentkezned.
 

Mazda Mx-5 2005 (2005)

További ítéletek (9 db)

Szűkítés: jól megírt| képes| hosszú
Cím / Modell Időpont Hossz Km Ítélet Ért.

Népítélet-kereső Népítélet-kereső

  • Fenntartási költség
  • Kényelem
  • Teljesítmény
  • Megbízhatóság
  • Szerviztapasztalat
  • Ennyire szerette
  • - Évjárat (mettől meddig)