1.6 VTEC 4 ajtós, a legjobb a kategóriában
2006.09.29.
Azzal kezdem, hogy elfogult vagyok a Hondával szemben, de azért igyekszem objektív kritikát írni. Az előző autóm is Honda volt, egy Civic 4 ajtós 1.4-es 99-es modell, japán összeszerelésű. Igazából csak azért cseréltem le, mert az 1.4-es motort 4 személlyel, klímával országúton egy kicsit gyengének éreztem. Ez az 1.6-os VTEC motor viszont meglepően jól teljesít. Már 1500-tól nagyon jól adja a nyomatékot és 190-ig úgy húz, mint egy (kisebb) vadállat. Ott mintha fejbe vernék, még elvánszorog 200-ig és vége (ezt csak egyszer próbáltam ki). A 190 már túl gyors nekem, így elégedett vagyok a motor teljesítményével. Piros lámpánál ha akarom, nincs ellenfelem. A motornak olyan hangja van, mint egy 3 V-os villanymotornak, szuper csendes. A fogyasztása meglepett, ugyanannyi, mint az 1.4-esnek, 6,5-7,5 liter között változik útviszonyoktól, lábtól és időjárástól függően. A futómű elég feszes, jól fekszik a kanyarban, de nem olyan jó, mint a korábbi japán változat volt (annak "versenyautó" futóműve volt). A külső forma viszonylag sportos, de elmarad a korábbitól, nem kellett volna ilyen domborúra csinálni és így felfújni a formáját. Egyébként a domborúságból nem következik se nagyobb utastér, se nagyobb csomagtér, sőt a csomagtartó kisebb, mint a régiben, mivel abban az a keskeny fajta pótkerék volt. A japán az jobban volt összerekva, az meg se nyikkant rázós úton. Ez azért rázós úton itt-ott zireg-zörög, nem nagyon, a feleségem semmit sem hall belőle, de nekem ki van hegyezve a fülem erre és zavar. A mostani török összeszerelés. A hozzáértők szerint ennek nincs jelentősége, a Honda az Honda. Én ezzel nem értek egyet, a japán Honda az jobb, mint az amerikai, az angol, vagy a török Honda. Amikor megvettem, az egyik Honda kereskedő (szakértő ismerős) nagyon rám ilyesztett (azóta állandóan ezt figyelem és utálom, hogy erre gondolok vezetés közben). Azt mondta, hogy ennél a típusnál 30 e km-enként ki kell cserélni az első gólyalábakat, mert szétkopik a rögzítésük. Ez kb 80-100 e Ft-os játék. Végig kérdeztem az összes olyan ismerősömet, meg azokat is, akiket egyébként nem ismerek, de találkoztam velük és ilyen típusú kocsijuk van (más Honda kereskedőkhöz is bementem), még senki sem találkozott ilyen jellegű hibával. Ami megnyugtató, hogy ezen a site-on se írt le senki ilyet. Az enyémben egyenlőre csak 21 e km van és a futómű tökéletes. Remélem így is marad, úgy ahogy a régi japán 1.4-esnél volt. Azt 120 e km-el adtam el és tökéletesen hibátlan autó volt, mintha akkor gurult volna ki a szalonból. Ez az 1.6-os is összességében egy kiváló autó, eddig semmilyen műszaki probléma nem volt vele, egyszer voltam vele szervizben egy éves korában olajcserén. Nagyon elégedett vagyok az autómmal, ismét jó választás volt a HONDA.
2008.04.23.
Nem jött elő a gólyaláb hiba, amit korábban jósoltak. Eddig két kötelező szervizen voltam a kocsival, egyébként pedig minden úgy működik benne, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Továbbra is imádom vezetni.
2008.09.19.
Eladtam a kocsit augusztusban 50 e km-el. Soha semmi baja nem volt, egy izzó nem égett ki benne, szerettem, nagyon jó autó volt, de jött az 1,8-as (természetesen 4 ajtós Civic).
A fenntartása a kötelező szervizek kivételével 0 forintba került, dinamikus, jó útfekvésű alacsony fogyasztású autó volt, bátran ajánlom bárkinek, akit gyönyörködtet a vezetés élménye és nem rabja az elktronikus ketyeréknek. Vannak az ember életében biztos pontok, ez a kocsi egy ilyen pont volt az enyémben. Bármikor, mindenféle előkészület nélkül nyugodt szívvel indultam vele bármilyen hosszú útra. Ennek csak benzin kellett, abból se sok.
- Semmi sem romlott el rajta.
Honda Szabó
Fenntartási költség | (10) | Évjárat | 2005 |
Előző autója? | Civic 1.4, 1999 4 ajtós | Következő autója? | Honda Civic 1,8 4D lett |
Verdikt | (8.5/10) |