A szürke. Kedvelem, de nem vagyok szerelmes belé.
Ez a negyedik céges autóm amit taposok, és mivel minden cserénél jobba ültem, ezért lehet, hogy az ítéletem egy kicsit pozitív irányban elfogult lesz. Bár praktikusak, nem szeretem a kombi autókat, és bár 50ezres éves futásteljesítménynél már célszerű, nem szeretem a dieseleket, ezekért lehet, hogy az ítéletem egy kicsit negatív irányban elfogult lesz.
Az autó kívül: nem csúnya, nem szép, olyan igazi céges autó külső. Nem tudom elképzelni, hogy valaki ilyen autóba lesz szerelmes. Simán elvegyül a forgalomban, ilyen szempontból ebben a kategóriában szerintem a Focus a "legszürkébb". (Szerintem sok ismerősöm nem is tudja felidézni, hogy milyen autóval járok. Egyszerűen miután meglátták, azonnal elfelejtik.)
Viszont nagy: feleslegesen széles. Elől a 110kilómmal bőven elférek, hátul pedig ígysem fér el rendesen 3 ember (de semmilyen másmilyen autóban sem). Így teremgarázsokban szűkebb helyekre kényelmetlenebb beálni. Hosszú is, így az utcán is nehezebb elég nagy parkolóhelyet találni. (Elfogult vélemény! A saját autóm 10cm-rel keskenyebb és 50-nel rövidebb) Cserébe viszont nagy, sok cucc belefér, gyakran tele is kell pakolnom.
Belülről: Az ülések kényelmesek (még egy 187cm magas és 110kg-os embernek is), viszont az ülés magasság állítás inkább billentés, úgyhogy az ülésed lapja vagy rossz szögben fog álni, vagy rossz magasságban, nem vészes, megszokható ez a hülyeség. A váltó elhelyezkedése viszont nem, 4-5cm-rel van előrébb a kényelmestől, pedig nincs maxra hátratolva az ülés, nem is vezetek fekve és a karom is hosszú. Zavaró, különösen azért, mert eddig rengetegféle autót vezettem és sehol máshol nem tapasztaltam ilyet. Ezeket leszámítva az autó kényelmes.
A motor: kellemes, dieselhez képest csendes, eddig hibamentes. 110LE tudja mozgatni a nehéz karosszériát, egyedül elinduláskor hiányzik az erő, ha az ember dinamikusabban akar elindulni,de nem figyel simán lefullaszthatja (eddig semmilyen más autónál sem tapasztaltam ilyet, mondjuk egyik sem volt turbódiesel). A fogyasztása viszont röhelyesen alacsony: teljesen vegyes használatban eddig 5,83 (szumma beletankolt/szumma km), de ha le kell menni valahova olyan vidékre, ahol nincs végig autópálya, bemegy a fogyasztás jóval 5 alá.
A váltó ha jó helyen lenne pontos lenne, a kuplung kicsit nehéz, dugóban fárasztó. A fékek átlagosak (a Golfé sokkal finomabbvolt).
A futómű: jó. Nem sportos, nem komfortos, igazából olyan amilyen egy ilyesmi autó alá kell.
Vezetési élmény: nincs. Igazábó elvisz kényelmesen A-ból B-be, de egy grammal sem több.
A bosszantó apróságok: a felszereltség része a rádiót és a többi kezelőszervet körülölelő keret nem fekete, hanem egy nemtudom mit utánozni akaró barna, igazán gagyi műanyag. Egyeltalán nem illik oda. A könyöktámasz felnyitható részének csuklója hihetetlenül könnyen félig eltört, cseréje valami horror áron lett volna. A könyöktámaszba számottevő dolgot nem lehetpakolni, de ez az autó egészére igaz, az autóban nagyon kevés a különböző pakolórekesz, vagy zseb. A szivargyujtó annyira szerencsétlen helyen van, hogy a lakáskulcsom amit jobb híján ott tárolok belefordult és zárlatot okozott (kétszer is), a biztijének cseréje macerás. Az ablakemelő modulja is kicsit szerencsétlen, folyton a hátsó ablakok kapcsolója esik kézre (az egész előrébb van, úgy mint a váltó, vagy az én hosszú karom rövid, vagy az autót orángutánok tervezték. Szerintem az utóbbi).
Szerviztapasztalatok: szerencsére eddig nem szorult az autó komolyabb szervízre, igy a Ford szervizekről nincs komoly tapasztalatunk.
Összegzés: lehet, hogy fentebb egy jó csomó negatívumot leírtam, de igazából kedvelem ezt az autót, mert összeségében nem rossz, sőt jó, elvisz kényelmesen és megbízhatóan mindenhová. Ja igen! A tempomatot IMÁDOM!
- Tolatólámpa kapcsolója (a váltóban)
- Könyöktámasz (eltört!)
Ford Fort