Manókám Imádja Autó
Párommal közösen használjuk,de leginkább ő megy vele,van másik kocsink is.Itthon a garázsban történik a karbantartása.Szerelés,hegesztés,alvázvédelem,kopó alkatrészek cseréje(fék,kuplung).Folyadékok cseréje,alvázvédelem.Olajutántöltésre nincs szükség a csereperiódusok között.A fogyasztása döbbenetes!Íme egy példa:Egyik reggel csurdig tankoltam,aztán 80 km autópályán 120-140-es tempóban fel hárman (én voltam a legkönnyebb súlyú közülünk a 102 kilómmal)Budapestre,majd Pesten belül 90 kilómétert tötyörögtünk autókereskedéstől autókereskedésig mert egyik barátomnak néztünk autót,utána visszafele szintén hárman az autópályán,(mivel csak roncsokat találtunk).Itt megint teletankolás:9.5 liter!!!fért bele!!!Ez 3.8 liter/100 km!Mániám,hogy fogyasztást számolok,mindig megteszem,így derült ki,hogy egyszerre csak túl magas lett. Felment 7.5 literre,úgyhogy biztos voltam benne,hogy a lambda szonda a hibás.Kicseréltem(8000 ft-ba került).Ekkor visszament 4.2-re,majd miután betanult(beégett),visszaállt a 4 liter alatti átlag.A kocsi már 28 éves,de Párom imádja és nem hajlandó megválni tőle pedig nem okozna gondot lecserélni.Az én autóm többször cserélődött,de a kis Punto még mindig megvan!Azt tudom,hogy ennél kevesebbet csak at 1.2-es régebbi Opel Corsa fogyaszt(3-3.2 liter).Ezeket az adatokat én nem hinném el,de tapasztaltam,tehát létezik.A gyártók nem törekednek az alacsony fogyasztásra,mert nem biznisz.Neveteséges,hogy 2005 óta nem autókat gyártanak,hanem TERMÉKET! Ha egy 6 literes fogyasztású autóval számolunk(Rover 25-ösöm van,az is 6 litert fogyaszt) ami még szintén nem számít magasnak,a nálunk megtett 60000 kilóméteren 400 forintos benzinnel számolva is 600000(hatszázezer!)forintos spórolást jelent!Ha néha bütykölnöm kell,akkor is pofon egyszerűen megoldható,az alkatrész fillérekből megvan,csak a netről kell megrendelni és lehetőleg elkerülni az autószerelőket akik a legdrágább helyekről szerzik azt be és ritka az aki nem csap be!Érdemes mindig karbantartani az autót,így hosszú távon meghálálja.Természetesen télen -nyáron garázsban áll.Belül tágas,az úttartása remek,sosem hagy ott sehol.Bátran megyünk vele hosszabb utakra.
- Generátor,lambda szonda,bal fékerő-elosztó,kézifék bowden,kuplung csere,korrodált alvázelemek kihegesztése,alvázvédelem,.
Otthon,garázsban.
Fenntartási költség | (1) | Évjárat | 1994 |