Autók » Zastava » 101 (1972-1993)

101 GTL 1.1

Zacskó, az öszvér!

Olyan 2000 környékén, mikor is anyagi helyzetem a sárga buszra korlátozta a közlekedésem, minőségi változás mellett hoztam döntést. Sokat hallani a négyajtós sportkocsikról, Impreza, Lancer evo, tehát ennek mintájára bevállaltam ezt az izomjószágot. Tűzpiros négyajtós, ez igen!
NYugdíjas házaspáré volt születése óta, csepp rozsda és hiba nélkül, mintegy 100ezer huf volt az ára a teste mint egy öszvér!
Lehajtható hátsó ülések, több mit 1 literes motor (1.1), 3 pedál, két lámpa, mi kell még?
Imádtam, hozzá se nyúltam, kapott olajat, gyrtyákat és szűrőt, majdnem 5000 hufot belelapátoltam. Hátsó ülés lehajt és 3 monitor is belefért, jobban ment, mint egy kispolák és hibátlan 90km-el cirkáltam az autópályán, vidáman beintve a sárga csuklósvillámnak, mondván soha többet volán.
Többet használtam városban, mint egy taxis és semmi bajom nem volt azon borus téli estéig, amíg tankolni nem átalkodtam a gazdagrét alján lévő meg nem nevezett kúton. (felette egy parkoló és egy bevásrlóközpont :)) 50 m és elfújta a hengerfejtömitést....persze náluk minden rendben.
Lakptuk és okosan bedobtunk egy másikat (2500huf, síkrahúzás nuku) raktam is bele vizet, ami meg is hálálta, mert kb 10000km múlva be is ált a vízpumpa, mert persze a fagyálló kenné. Motor ki és durván ráköltöttem 2500.-vízpumpa, vezérműszíj, feszcsapágyak, meg ami kell kb 7000.- és ment is minta villám.
Jött a nyár és forrongott a hangulat, meg a víz. Nem nyitott a termosztát, csere 800 forint, az sem nyitott, csere, az sem... (Zastava termo csere 8 perc 50 másodperc, nem rossz, mi? Hűtő kilazít, félredönt, víz lefolyik, kicsavaroz cső, kikap kis bizbasz, szétkap berak, gumiám, visszarak, hötő becsavaroz)
A végén kikaptam és nőtt 1 literrel a fogyasztás, de lesz*****.
MIre eladtam 26000 huf, igen le volt lakva, volt rajta egy hónap vizsga és elkezdtek rohadni a sárvédőívek, de majdnem sírtam. Imádtam!
Ő volt az én kis ZACSiM!
Amit szerencsétlen tőlem kapott, nem kívánom senkinek.
Zacsi aranyos volt, kényelmes és soha nem bántam meg. Volt jobb autóm, kényelmesebb, gyorsabb azóta, azonban pirosabb soha! (Színvak is vagyok, rossznyelvek szerint inkább narancssárga volt a gép)

Nagy pozitívum, hogy be se kellett zárni és mégsem aggódtam, hogy ellopják :)

- Gazdagrét aljában üres tankra rányomtam 10 lityi 85-öst és persze nincs összefüggés, de 50m múlva elfújta a hengerfejtömit :)
- Érdi emelkedőn megállt, mint a szög a vízpumpa.
- Termosztát csere heti rendszerességgel, 3. után ki is hagytam :D

Otthon barkács, mert olyan, mint a legó :)

Fenntartási költség (8) Évjárat 1985
Előző autója? Következő autója? Peugeot 205 GTI