Autók » Zastava » 101 (1972-1993)

101 gtl 55

Molyosra fakasztó igaz barát .

2012. évbe rá találtam erre a kis autóra előtte sok mindent meg néztem első autónak kellett de a 100-150 ezres kategórából mind roncs autó.
Nem akartam Zastavát túl sok jót nem halottam róla, de keresztapám autószerelő és ő javasolta hogy vegyem meg nem sok bajom lesz vele !
Az akitől én vettem egy papától vásárolta de nem volt rá szükség így meg vált tőle. A 1988 as évjárathoz képest meglepően jó állapotba volt 1 db rozsda folt nem volt rajta, futómű tökéletes, belső tér egyszerűen hibátlan,fék is tökéletesen működött ( bár kicsit kemény volt ami utólag kiderült miért ) és mindezek mellett az nap kapott friss műszakit mikor el hoztuk. De hogy ne legyen minden ilyen szép.
A motorja alapjáraton 3 hengerezett és a 2-3 sebességi fokozat recsegett hirtelen váltásnál . De 120 ért csak roncsokat találtam így el hoztuk !
Aznap már nem volt idő rá át nézni mivel este 23 óra volt már akkor mikor haza érkeztem .Másnap a 3 hengerezésnek meg volt az oka a fék szervónak a vákum csöve volt lyukas és így + levegőt szívott új cső és a probléma megoldódott, a kemény féké is egyúttal . Közlekedtem használtam minden nap mentem vele 10-20 km legalább a rendszeres olajcserére mindig oda figyeltem .Nagyon megbízható autó én bárhová el indulnék vele gondolkodás nélkül csak egyszer hagyott cserben az is az előző tulaj hibája miatt. Ugyanis a váltó egyik tartó bakjának a 2 db tartó csavarja nem bírta a terhelést és ki szakadtak. Szerencsére a menet meg maradt így 2 db nagy szakító szilárdságú csavar és újra üzemképes.A fogyasztása kitűnő pár db gyorsulást tolerál és így fogyaszt 6 L 100 km-en.Ha óvatosan megyek vele nem bántom akkor 5 felett fogyaszt picivel, igazából csak beállítás kérdése az egész. A motorja pörgős 1116cm3-jéhez képest egész nyomatékos,erős erősebb autókat le tudok vele hagyni ha kell egy 5. sebesség azért néha el kélne de így is 160 a végsebessége. Az idők során kapott sport kormányt a gyári helyett. Más üléseket, központi zárat,egy fordulatszámmérőt,egy jvc fejegységet és 4 hangszórót.Most volt múlt hónapba műszakin egészen jól szerepelt a hátsó futómű gyengélkedik de meg kapta a műszakit de ezt tudtuk és tervbe van egy ültetés keményítés elöl hátul.És fog kapni majd valami szép R13 alufelnit 175/50 gumikkal.
A mostani üléseket le cserélem majd 2db dönthető kagyló ülésre.
Sokan meg fordulnak utána integetnek én nagyon szeretem egyáltalán nem bántam meg hogy megvettem.

- Kuplung csere ( lendkerék fel lett szabályozva,új kinyomó csapágy, tárcsa, szerkezet) - Hengerfej meg lett síkolva,szelepek be csiszolva,új szelepszár szimeringek. - Talpas mindkét oldalt hála a jó magyar utaknak ! - Kerékagycsapágy hátul mindkét oldalt . - Kézifék kötél. - Igazábol csak kopó alkatrészek semmi komoly a hengerfejezést le számítva ... - - -

Autószerelő rokon.

Fenntartási költség (2) Évjárat 1988