Autók » Zastava » 101 (1972-1993)

101 1,1 GTL 55

Ha az autó idősebb nálad...

1996 óta volt a család birtokában az autó, én 2003 óta használom.
A megbízhatóságáról annyit, hogy a rövidebb 4-5 km-es utakat minden zokszó nélkül teljesíti, azonban amikor messzebb kellett mennem, akkor már nem viselkedett olyan jól. Például egyszer egy körforgalomban leállt, és úgy döntött, hogy onnan nem hajlandó tovább menni. Nem indult be. Szerencsére könnyen elgurult egy parkoló bejáratához, onnan nekem kellett tolni (erről annyit, hogy elég sokan jártak arra, de senkinek nem jutott eszébe egy fiatal nőszemélynek segíteni - de mindegy, most nem ezt kell elbírálni :). Aztán miután megpihent, "probléma nélkül" elindult. Ez egy rendkívül tanulságos lecke volt arra, hogy a hosszabb utakat nem igazán szabad erőltetni. :)
A kaszni sem hálálta meg túlságosan a gongoskodást. 2002-ben lett teljeskörűen kilakatolva. A rozsda mégis hamar megfertőzte. Ma ott tartunk, hogy igényelne egy küszöbcserét, az ajtókat is cserélni kell (főleg a bal hátsót, amin egy fél cm átmérőjű lyuk tátong), a csomagtartó is szépen "barnul".
A vezető oldali ülés rögzítése számomra megfejthetetlen - hintázásra 100 %osan alkalmas. :)
Összegezve mégis azt kell mondanom, hogy sokkal jobb egy régi autót használni, hiszen, ha belegondolunk, egy vadonatúj autóval - elvileg - nem történik semmi érdekes, és nem titokzatos vele a közlekedés olyan értelemben, hogy vajon mi fog történni út közben. :D

- A benzinszintmérő rendszeresen kiakad, egyszer ki is fogyott a benya, mert gyanútlanúl és naívan elhittem, amit mutat a mutató. :)
- A negyedik henger nem hajlandó dolgozni, akármit is tettek a motorral. Valószínűleg ezért áll meg az 1,1-es motor fogyasztása 10 liter körül.
- A szélvédő, valamint a tetőablak esőzések idején rendszeresen beázik.
- A fütés ki- illetve bekapcsolását csak a motortérből lehet megoldani.
- Elinduláskor rendszeresen megtorpan, aminek az okát még nem sikerült megfejtenem.

Fenntartási költség (4) Évjárat 1985
Előző autója? Következő autója? Egy 1995-ös 3 ajtós fekete Honda Civic az álmom jelenleg :)
Verdikt (5.3/10)

Zastava 101 1972