H?séges Hamupip?ke
Hat igen.. Annak idejen Apu vette ujan, az 1981-ben meg a Jugoszlav autogyartas gyongyszemenek szamito jarmuvet.
Eleg szepen karban is tartotta, karbittal bekente az alvazat, renszeresen hordta szervizbe. Nem is volt a kocsival semmi baj a kilencvenes evek elejeig. Ez volt az a datum, mikor kitort a delszlav haboru, ami elsokent benzinhianyt vont maga utan. Ha volt benzin, a kuton, az jo minosegu volt, de altalaban a futoolajnak is beillo roman lottyel ment a Zaszti. Mivel e kocsinak francia autokat megszegyenitoen erzekeny a motorja, az uzemanyagra,azokban az idokben surun a slusszkulcs kivetelevel is (dizelkent) mukodott tovabb. Egyaltalan csoda, h ment azzal a lottyel, es a mai napig nincs kint kartercso. Emigy a kasztni olaszosan rohad (Fiat128 alapokon epult), volt mar vagy haromszor komplett hegesztesen. Ellentetben a kozhiedelemmel, az auto hamupipoke a ruszki, es csehszlovak janicsarokhoz kepest, ami a vegkidolgozast, kenyelmet, minoseget illeti. Elsokerek meghajtas, fogazott szijas szelepvezerles, automata hutoventillator, onhordo kasztni, relativ konnyu vezethetoseg, 6-7 literes fogyastas, jo porgos motor, 1981-ben ez volt a csucs, de eveihez kepest ma is jo birja azt a 120km utat, amit hetente beledorgolok.
Ja, es a mai ketmilkos jarganyoknak is ilyen oszzetevok adjak az alapjat, nem? (persze a nem pont igy, csak probalom illusztralni, mi volt a keleti vilagban a hatso kerekes, Moskvicsok, Ladak, a tehnologiailag visszamaradt Skodak kozott e jargany)
- Kuplung csapagy, kormanymu, parszor kirohadt a kasztni
Fenntartási költség | (5) | Évjárat | 1981 |
Előző autója? | – | Következő autója? | Fiat Punto |