Autók » Zaporozsec » 966, 968 (1966-1994)

966, 968 968A

A tajga réme

Nagybátyám vette 1974-ben-miután megkaptuk 2101-es Ladánkat. Azért ezt, mert a Merkur ezt szállította a legrövidebb határid?vel. A sötétkék csodát még vezetni sem tudta jószerint, hiába volt 25 éves a jogsija, nem vezeztett a vizsga óta semmit.Városi használatra a kés?bbiek során sem vetemedett, vidéken is inkább a számozatlan utakat használta. Az els? id?kben a kertvárosban gyakorolgatott, elindulás-megállás, tolatás, stb. F?ként apám segített neki gyakorlati tanácsokkal, illetve kihozta az udvarból, mert az elején még az sem ment. Az egyik ilyen alkalommal kitolatván, a kormányt még nem fordította egyenesbe. Nagybátyám betaposta a gázpedált, és leugrott a kuplungról. Annyi ideje volt a kormány forgatására, hogy nem a kapun ment vissza, hanem a járda, és az úttest közötti bokrot támadta meg. A bokor lehajolt, a Zápor maga alá gy?rte, de a két els? kerék, jó 50cm-re forgott a föld felett, ráadásul a bokor mellett növ? akácfának nekiment a lökhárító sarka, és mint egy horog, beakadt. Eltelt legalább fél óra, mire le tudtuk rimánkodni a Záport a bokorról, és a végén még az aznapi gyakorlás is elmaradt. Kés?bb-mikor a rokonság elöregedett-sokat vittem ?ket a jó öreg Záporon. Nem tulságosan élveztem, mert a fordított váltó örökösen gondot okozott. Nem egyszer majd leharaptam a kormányt, mikor fel helyett véletlenül le kapcsoltam. Ezt csak komoly odafigyeléssel lehetett megakadályozni, mely az élvezetet rontja, és az ember hamar kifárad. Egyszer volt gondom a gyujtáskapcsolóval (csere lett a vége), és a gyujtókondit is cseréltük 2 alkalommal. Más gond nem volt vele-legalábbis nekem. Az utolsó 6 évét egy garázsban töltötte, a megözvegyült nagybátyám már nem vizsgáztatta le többet, de csak nagy sokára adta el. Kifejezetten jó állapotban került új tulajához, aki nemsokára-állítólag- egy Ikarusz-busszal találkozott.

- Nem tudom pontosan, mert azért leginkább nagybátyám használta.

Csak állami autószerel?-m?helyekbe, f?ként Rákoskeresztúrra. Emlékeim szerint közepesen teljesítettek.

Fenntartási költség (5) Évjárat 1974
Előző autója? 2101 Következő autója? Lada 2105