Autók » Wartburg » 1.3 (1988-1991)

1.3 Limusin

Mindig jó szívvel fogok emlékezni rá

Amikor autóvásárláson kezdtünk gondolkozni, két lehetőség közül választhattunk: Suzuki, vagy valami használt. Végül a használt mellett döntöttünk, így az új törlesztőrészletéből simán meg is tankolhattuk.

Főleg munkába járásra használtam Százhalombattáról Budapestre, és a fogyasztása nem érte el a 8 litert. A kuplung és a sebváltó valószínűleg nem fiatalos vezetésre volt kalibrálva, de olcsón javítható. A kiegyenlítő tartály kupakokat hármasával vettem, ha elrepedt bármikor ki tudtam cserélni. Utángyártott vacak, de darabja kb. 100 Ft.
A hűtővízrendszer egyik gumitömlője kirepedt, erre kicseréltem az összeset. Ez nagy hiba volt, az utángyártott nem bírta a szorítóbilincseket, rendszeresen kirepedt, mert nem volt benne szövet, azután egy farmerdarabot tettem a gumi és a bilincs közé, így a további 60000 km alatt már nem volt vele semmi gond.
A VW motor kiválóan dolgozott, soha semmi gondom nem volt vele, 59 lovas létére az érdi emelkedőn soha nem szorultam a kapaszkodósávba, egy ötödik fokozat (az enyém a négysebességes változat volt) időnként jól jött volna. Persze autópályán nem lehetett vitézkedni vele, de nem is arra vettem.

Egy, majd két gyerekkel használtuk, sokat kirándultunk vele. A csomagtartóba minden belefért, még egy hagyományos járókát is simán becsúsztattunk a család (3 felnőtt + 1 gyerek) háromnapi csomagja, és a rokonoktól kapott két zsák gyerekruha tetjére. Nem kombi volt!

Három és félévnyi nyúzás után kezdett gyakrabban meghibásodni, végül az üzemanyagellátó rendszer dugulása és valami elektromos rendetlenkedés miatt állítottam le, mert annak a javítása szerintem már nem érte volna meg, így fájó szívvel átültem egy négyéves kombi Astrába.

Összességében imádtam, de most, hogy 20000 km-t mentem egy totál fapados, szintén 60 lovas "nyugati" autóval, már nem mernék visszaülni bele. Viszont imádok bütykölni, és valószínűleg ez volt az utolsó autóm, amit házilag tudtam javítani.

- sebességváltó, kuplung 2x, kipufogó kilyukadt, kiegyenlítő tartály fedele háromhavonta, hűtővíz gumitömlő, csomagtartófedél rugója

Keresztes István - Százhalombatta

Fenntartási költség (8) Évjárat 1990