Autók » Wartburg » 1.3 (1988-1991)

1.3 1.3 limousin

Még hogy a németeknek nincs humora....

2004 ben kaptam első autómnak (egyben az egyetlen autónk) 18 éves koromban. Egy szerelő ismerősünk ajánlotta figyelmünkbe, hogy van nála egy ilyen jószág vizsgákra való felkészítésre, na meg hogy adjon túl rajta, mert évek óta az udvaron áll. Állítólag vastagon be is volt takarva lehullott falevelekkel, úgy búslakodott az udvaron. Egy orvosé volt, aki már évek óta nem használta, de azelőtt sem sokat.
Akkor volt az az autó 14 éves, a számláló pideg 28000 ezer kilómétert mutatott. ez hihető is volt, ugyanis még a Kb 80%-os eredti Pneumant gumik figyeltek rajta. (Amikor elvittük gumicserére a gumis majdnem hanyatesett és hatalmasat káromkodott a randszerváltás előtti abroncsok láttán:) A motor olajon kívűl amúgy még minde erdeti volt benne, de talán még az is...
Szóval a szerelőnk elhozta, megnézte, azt mondta nagyon jó állapotban van, szinte még bejáratós. Lealkudtuk 170.000 FT-ra és megvettük. Egy kis teknős vax, némi szilikon, felnik fehérre, egy két (számszerint 12db) fényvisszaverős Wartburg felirutó matrica valahonnan Nagytarcsárol, és máris jol néz ki.

Amikor már a tulajdonomban volt az autó, és először végiszaglásztam a keletnémet szörnyűséget, ellentétes érzelmekkel viseletettem Eisenach utolsó lehelette iránt. Mert ugye bármilyen is, csak az első, csak az enyém.
Próbálgattam a parkolóban (még nem volt meg a jogsim) mi hogy működik, mi nem, hát a jobb első fényszóró sehogy sem akaródzott.Megnéztem az izzót sarukat, biztit, meg a szomszédok is, de sehogy sem akart világítani (nem mondom hogy másra számítottam) egyszer csak meguntam, tenyérrel rávágtam a egyet hűtőmaszkara emberesen és láss csodát felgyuladt!!!! ( mármint az izzó) Akkor mintegy varázsütésre elkezdtem megszeretni a járgányt, mert úgy éreztem mégis csak szót fogunk érteni. Mintha csak pacsit adtunk volna egymásnak. A hibákról annyit, szinte mind az első évben jöttek elő, ami azthiszem betudható a Warbi korának, és elhanyagolt előélletének. Ötödik éve használom, (alkalomszerűen) de azt kell hogy mondjam megbízható, jószág. Olyan nincs hogy nem indul pöccre. Cserébe viszönt zörög, rázkodik a kasztni, na meg beázik ahol csak tud, de azon egy kis sziloplaszt könnyen segít.
Ha megtanulja az ember vezetni, mert azt bizony tudni kell, és megszokja a határait, meg nem siet sehova(max 110-es utazó), akkor bizzony egy szerethethető megbízható egyszerű jószág, nem utólsó sorban pedig szinte minden kanyar izgalmakat rejthet, köszönhetően a RETTENETESEN ROSSZ menetstabilitásának. Egy hirtelen mozdulat, és simán kétkerékre áll!!
Az árát mondhatom hogy nagyon megérte, és még évekig szándékszom használni.
Wartburg Feeling forevör...Értsd.: semmi hirtelen mozdulat.
Ui.: bocs az időbeli összevisszaságért, csak siettem.

- Jobb hátsó fékmunkahenger, vízpumpa, távolsági fényszóró, bal első amlakemelő szétrohadt, kipufogó kompletten, termosztát, ventillátor hőkapcsoló, fesz szabályzó.

A kisebb hibákat házilag, a nagyobbakat szerelő ismerőrünk javítja.

Fenntartási költség (8) Évjárat 1989
Előző autója? Következő autója? Használt Suzuki, vagy Opel