Autók » Wartburg » 1.3 (1988-1991)

1.3 1,3 Tourist

Lendkerekes bakancs

Céges autó volt, papíron a f?nökömé. Neki volt egy másik kocsija, ezért ezt gyakorlatilag szinte csak mi, földmér?k használtuk. A "csak mi" pedig legnagyobb örömömre 90%-ban én voltam.
Az ezerötös kombi Lada után nagyon más világ volt ez a Wartburg, amely - el?djéhez hasonlóan - els? tulajdonosától, nagyon megkímélt állapotban került a kezeink közé. Mindjárt a legelején egy tarvágáshoz kellett kimennünk vele, gyakorlatilag tökig ér? ?szi sárban. Hamar kiderült, hogy ezzel az autóval egészen másként kell terepen közlekedni, mint a Ladával. Lendületb?l például kifejezetten tilos. Miközben a traktorra vártunk, ami kihúzott minket, volt alkalom és id? megfigyelni, hogy a favágók hogyan ketyegnek át egy öreg, kedélyes kékes füstöt ereget? kétütem? Wartburggal a városi autós számára ijeszt? sártengeren. Utána én is ezt a lassú, de biztos módszert követtem, és az együtt töltött három év alatt olyan helyekre jutottam el a 4T-vel így, ahová Ladával esély sem lett volna.

Magas építés?, els?kerékhajtásos konstrukció. A padlólemez a különálló alvázkeret miatt szinte teljesen sík, ezért könnyen tisztítható - lenne, ha a filcszer?, bolyhosodó sz?nyeg megmaradt volna snassz, fekete, minimál-mintás m?anyagnak, ahogyan a családban két alkalommal el?forduló kétütem? kombikban is láttam. Az ülések iszonyú kényelmetlenek, pláne hosszabb úton. A kocsiszekrény ráadásul huzatos is, ezért a hátsó ülésen utazni hidegebb id?ben kifejezetten büntetés-számba megy. Talán a huzatosságot ellensúlyozandó, az utastér f?tésére viszont nem szólhatok egy rossz szót sem.

A négyütem? Wartburg kombi, akár kívülr?l, akár belülr?l vesszük tüzetesebben szemügyre, nem éppen szívmelenget? látvány. Egyszer?bben fogalmazva: menthetetlenül, irgalmatlanul és reménytelenül randa. De az általam használtnak volt azért néhány kellemes és szerethet? tulajdonsága is. A hatalmas csomagtér, a viszonylag magas építésb?l és fronthajtásból adódó fejlett terepjáró képesség mellett meg kell említeni az elvárásokhoz képest meglep?en dinamikus menettulajdonságokat, és a kétütem? motoros változatokhoz képest stabilabb futóm?vet.

A VW-motor érezhet?en többre is képes lenne, de a karosszéria százharminc felett igen határozottan áll ellent a menetszélnek. Az óra szerinti - egyszer próbált - százötvenes tempó pedig lidércnyomás-szer? imbolygással, valamint az autó legkülönböz? pontjairól el?tör? változatos rezonálással, nyiszorgással és vibrálással jár együtt, amelynek különösen hatásos látványeleme az orrunk el?tt kocsonyaszer?en remeg?, már-már elszállni akaró motorháztet?.

A váltót nyilván a korlátozott stabilitás miatt nem tartották érdemesnek továbbfejleszteni, pedig azért ez a típus ett?l többet érdemelt volna. Még egy ennyire pontatlan, hosszú úton járó és rossz karakterisztikájú váltóval azóta sem találkoztam. Ráadásul csak négysebességes, pedig egy ötödik (utazó)fokozattal még ezzel a kredenc formájú kasznival is mesés fogyasztást lehetett volna produkálni.

Összességében véve, terepre, melóra nem volt rossz a Wartburg, mely sajnos igen csúnya véget ért: 2000 tavaszán nem adták meg neki az els?bbséget egy megváltozott forgalmi rend? útkeresztez?désben. Az ütközésben résztvev? másik autó egy 1200-as Lada volt, mindkét autó totálkáros lett. Két kollégám ült a kocsiban, szerencsére senkinek nem lett komolyabb baja. Mindenki használta a biztonsági övet. Az ütközésben a Lada a Wartburg jobb oldalát kapta el, nagyjából a B oszlopnál, amit?l az többszöri megpördülés és felborulás után a négy kerekén állt meg.
Kár érte.

- 70 ezernél váltócsere, nagyjából ekkortájt féltengelyek cseréje, kipufogó a leöml?nél lelazult, hátsó dob csere
- Csomagtérajtó gázrugója
- Az autó egy balesetben totálkárosra tört 2000 tavaszán.

Laci bá, Szhely
joviális, lelkiimeretes pasas.