DNF-070 lávnyú!
DNF-070 lávnyú!
1989 végén kaptam meg IKÁS -ként / valutára / soron kívül 1.3 De Lux.
A szabad kikötőben a placcon kb30 fehér, zöld barna gép de sárga egy sem!
1000Ft-ért Lőn világosság és lett sárga, valahonnan kintről 1darabból választhattunk.
Választottunk s nem bántuk meg.
Két Trabant, 3 Db Wartburg 353 után Óriási boldogság NÉGY ütemű motor a családban.
A csepeli fő útra, kikanyarodásra várva a járó motorra rá indítóztam, mert nem volt meg a Wartburg filling, a motorhang! Egy darabig szokni kellet, hogy milyen csendes a jószág.
Kevés hibával eltelt a garancia. Az autóker ki árusításában be vásároltam az elkövetkező 20 évre. „db komplett fűzött blokk, hengerfej 2db főtengely /a 2 üteműben 100e km-ként cseréltem/, féltengely2db, komplett gyújtás IMSER bőr kormány, alumínium felnik, műanyag kötény ködfénylámpákkal, lemezek, eszméletlen sok apró de lehet, hogy „szükség lehet rá” alkatrész. 27000Ft-ért annyit vettem, hogy még csak most 2009-ben adtam el az utolját, bár még most is találtam. Csak hely hiány miatt nem vettem komplett karosszériát, teljes kárpittal 15000FT-ért. Ma már bánom!
Visszatérve: 1993-ben 60000km gázosítva lett! Eddig 6, 5- 8 között fogyasztott, olajt nem evett, max 145km_-t tudott. Tudott. Gázból 8-10 litert szlopált. De ugyi magyarok vagyunk, házilag tankoltam 22 literes palackokból saját robbanásbiztos elektromos szivattyúval. Soha nem volt töltési probléma /komoly/csak olyan, hogy beragadt a visszacsapó szelep, így a töltő cső eldurrant. Csak a szabadba tankoltam a gáz így szétterült. Hetente kétszer jártam a Bp-Sopron távolságot oda-vissza utánfutóval / mert Sopronban építkeztem/. A 60 literes tartályt mindig pesten töltöttem, max 10 liter volt a fogyasztás GÁZBÓL. 1995-ben100000km-nél szerszámüzem vezetője ként az egyik új hengerfejet fölpolíroztattam a szívócsonkkal együtt a beömlő nyillásokat megnöveltem. Kapott egy új vetillátort tartalékként egy bontott fiatott, nagy sebességnél kellett. Az IFA jeles szelepfedél ,levegőszűrő kompletten selyemfényű krómot kapott.A kipufogó rendszer 60mm-re lett módosítva. Új blokk! Németországból 3 pólusú Bosch gyertya a gáz miatt. Olyan hangja lett, hogy csak! Csili-vili lett sokk munkájuk által a beosztottjaimnak köszönhetően. Még ma is, ha találkozunk, emlegetik! Hivatalosan motorcsere! Az érdi kpm-esek csak bámultak. Olyan mérési értékeik voltak ,hogy nem írták be a zöld kártyába csak a gyári értékeket,azt mondták, úgysem hinnék el a valóst.
A motor átalakításoknak köszönhetően a gáz ellenére nem gyengült a motor, bejáratás után 155km-ig tudtam hajtani. De az utazó 130 körül volt akkor volt még erő benne előzéshez, s nem volt túl hangos. 1996 januárjában, hajnalban a volt osztapenkonál be felé a városba, piroslámpánál 5.-ként a sorvégén állva egy WV transzporter úgy szállt belém hátulról, hogy az első kocsi /Dácia/ hátsó lökhárítója még meg görbült! Az enyémnek a hátfala a hátsó szélvédővel volt egy vonalban S ott a GÁZTARTÁLY!!!!!! Az autó eleje a motorig lett összetolva de a víz nem folyt. Mindenkivel leállítottam a motorokat 6 autó, cigit eltaposni!
S egy csavarhúzóval le engedtem a gázt a tartályból. Biztosító: gazdasági totálkár!!
30 nap múlva kaptam kézbe 170000Ft-ot. Akkorra már rég kész volt 100000Ft-ből. Csak a festést ,lakatos munkadíjat fizettem .és a motorháztetőt vettem. A többi saját ÚJ!!
Csak a szükséges kopó alkatrészek lettek cserélve. Ki vétel a két féltengely 1X.
Speciális gáz üzemű motorolajt használtam, olyat, amit a gázos targoncákba tettek.
Így teltek az évek, míg 1998-ban 46000km –es új motorral a János kórház elől, mindem praktika ellenére ellopták!!A portás látta, hogy szerelik, még nevetett is rajtuk, a végén elvontatták párperc alatt. Fél órát voltam látogatni kb. 5 perccel előttem, vitték el.
Az óta is van újra wb2takt a gyerekeknek12 éve, ami 23 éves. De az más volt !!!
Több autót is koptattam, csak újakat de, még ha szemben jön egy sárga 1. 3-as mindig a rendszámot nézem. Hátha DNF-070 persze badarság ennyi ideig járni egy lopott rendszámmal, De a méreg ma is elönt és, ha tényleg azt látnám –hát az atyaúristen legyen jóságos hozzá, akit elkapnék!! A többi ki található!!
- lengés csillapító,garancia, helyette valami nszk red...
- féltengely mind kettő 1 szer. és a szokásos kopó a kilóméternek megfelelően.
spirál, borzalom!! a másik a Dózsa György út végén a nevére nem emlékszem az volt központ ,hát párszor kellett a befenyítés úgy már jók voltak.
Fenntartási költség | (10) | Évjárat | 1989 |
Előző autója? | Wartburg 353 De LUX | Következő autója? | Peugeot 206 |