Takarékos
Az előd S80 D3 (5 henger, 2.0l, 163 LE, Automata 6 sebesség ) három évet szolgált kiválóan, barmilyen hiba nélkül, a 150.000 megtett km során.
Az utód a D4 egy hengerrel rövidebb ugyan, de a nyomatéka ugyanannyi ( 400 nm ) lóerőben több ( 182 ), illetve az autómata váltó 2 fokozattal hosszabb ( 8 sebesség ).
A Summum felszereltség kínálta extrákból csak néhányat említve, a kanyarkövető Xenon zseniális, remek a fényereje is.
A City Safety működését az ember nem szívesen próbálgatja, eddig az előző egy évben egyetlen esetben éreztem a működését, akkor szerintem kissé "túlaggódta" a helyzetet.
A műszerfal kijelzőjén a 3 különböző felülettel el lehet játszadozni, én legtöbbször az Eco üzemmódot használom, a fura zöld szín ellenére.
A Start-Stop rendszert eleinte szokni kell, főleg Eco üzemmódban, ami a lassítás során már kb 8 km/ó tól lefelé leállítja a motort, ez kanyarhoz készülödö megálláskor néha fura.
Ugyanezen rendszer zseniálisan gyorsan indítja újra a motort a fékpedálról lelépve.
Érdekes az ugyancsak az Eco üzemód "szabadonfutó" funkciója, ezzel akár egy km-t is lehet gurulni alapjáraton.
A takarékosságnál maradva, nyáron a megfelelő hűtéshez több esetben kevés volt az Eco-Klíma funkció.
A Sensus kijelző nagyon szép és funkcióiban egyszerűen kezelhető.
A gyári navi lemaradása kb 3 év, de állítólag regisztráció után küldik a frissítést.
Az utastér igazán tágas, a hátsó ülésen is szépen el lehet férni közel 2 m magassággal is, az autó nagyon kényelmes.
Szokatlan, nappali fény van, első ködlámpa viszont nincs.
A motor remek, sokkal finomabb a hangja mint az 5 hengeresnek ( bár ez nekem tetszett az elődben ) szépen teszi a dolgát, talán az elindulásjkor nem érezhető benne annyira a nyomaték, mint az előzőleg említettben ( lehet, hogy a váltó miatt ).
Gyönyörúen megy, az utastér 160-ig megdöbbentően csendes, utána is csak némi szélzaj hallható belül.
A fogyasztása (70% autópálya, a maradék vegyesen város és országút ) 7,2 ami egy literrel kevesebb mint az 5 hengeres kétezres, hozzátéve, hogy "elég nehéz a lábam"...
Ésszerú tempóban és "takarékoskodva" simán 6 liter alatt marad az autó fogyasztása, hosszú országúti közlekedésnél, "vadóckodások" nélkül 5 alatt.
Az autó összességében nagyon rendben van.
- A mobil töltő kicsapta a szivargyújtó csatlakozót
Volvo Ivanics Budapest
Fenntartási költség | (8) | Évjárat | 2013 |