Autók » Volvo » S80 (2006)

S80 D5 AWD kézi váltó

Elegáns utazó

Az S60-as összetörése után ismét Volvót kerestem. Ami követelmény volt, az a D5 motor, kézi váltó és a tempomat. Az, hogy ez S60-ban, V70-ben, XC70-ben vagy S80-ban van, mindegy volt.
Teljesen véletlenül akadtam rá a 80-asra, és nem is sokat gondolkodtam. Sikerült lekérdezni a franciaországi szervíz történetet, amit a márkaszervíz is megerősített a vásárlás előtti átvizsgálásnál. Végig márkaszervízes volt, valós kilométerrel.
Vásárlás után a szokásos szíjak, szűrők, olajak.
Azóta az olajcseréken kívül nagyobb probléma a porlasztócsúcsok felújítása volt és a bal oldali első alsó lengőkar szilentje. Ugyan akkor jobb oldalon is cserélve volt, ne kelljen kétszer menni.

Ami jó:

Kényelmes, jól fogyaszt, nem feltűnő. Első bőrkárpitos autóm, vajszínű kárpit, barna műszerfal, nekem tetszik.
Szerencse, hogy pont egy kézi váltósat találtam, az automata nem az én világom, azzal nem vettem volna meg.

Vdash kezelés után nagyrészt autópálya és autóút, nem a műszerfal szerint, hanem ugyan annál a kútnál első koppig tankolva 6,74 liter/100 KM egy olyan hétvége után, amikor 2 nap alatt mentem 960 kilómétert. Pálya 140 GPS szerint, autóút 120. A lomhaság is eltűnt belőle, ami gyárilag megvolt. A 480 Nm jobb, mint a 400 :)

Belül nem zörög, nem cicereg semmi, nekem tökéletes utazóautó.

Tempomat és klíma, semmi más elromló extra.

Imádom a formáját.

Ami nem jó:

Gyárilag a 185 lovas verzió, lomhábbnak éreztem, mint a régi S60-ast 163 lóval, Vdash megoldotta, így tökéletes, mintha jópár száz kilóval könnyebb lenne az autó és a fogyasztás is csökkent kb fél literrel.

Az egyetlen igazi hátrány talán a fordulókör/méret. Nem városba való, szerencsére a legtöbbet autópályán használom.

Remélem sokáig megmarad, 5 hengeres autót már keveset gyártanak, nehéz lenne kiválasztani a következőt.

- Porlasztócsúcs felújítás, EGR csere, koromszűrő tisztítás, első alsó lengőkar szilentek, egy tolatóradar szem.

Volvo Seres

Vdash Velence