Autók » Volvo » 940, 960, S90 (1990-1998)

940, 960, S90 960 2,5 i 24v

Az utolsó igazi Volvo

Így utólag érzem igazán a hiányát. Rettenthetetlen monolit. A kocsi egy facelift-es 960-as volt, ami 98-ban került a családhoz garantált 180 ezer kilométerrel, az alkotmánybírák elnökének volt szolg-i kocsija. Édesapám járt vele 4 évig, utána a bátyám 2 évig, területi képvisleőként járta vele az országot, majd végül én tőlem került ki a családból 1 év után. Aki megvette, egy pécsi homályos tekintetű, öszülő halántékú Volvo megszállott, a mai napig is használja pedig 5 év van nála, és nálam elérte a 380 ezer kilométert.
A kocsi szerintem az utsó igazi Volvo, ami formát illeti. Gyönyörű. Az autó állapota hibátlan volt átvételkor, s az is maradt amikor eladtuk. Az egyetlen modosítás a fejegység cseréje volt, mivel a gyári cd-tár hozzá 400 ezer !!!!! ft lett volna. Kicsit hülyén nézett ki a Sony X-plod a fabetétben, de ez van. A miénk kézi váltos volt, s nem hittem volna előtte, hogy valaha ezt mondom, de jobb lett volna az autómata. A kocsi kisugárzása, az amerikai stílusú rugózás, ringott mint egy hajó, nem sarkallt a 170 lóerő kihasználására. Városban nem volt egy lámpa vitéz, de országutón egy álom volt. A nyomaték szépen repítette, váltani nem is kellett. Imádtam volna, a mai eszemmel.
A motor jó volt. Ha nem nyomtad neki elment 12 literrel. A váltó viszont hosszú úton, kicsit nyúlosan járt, gyorsan kapcsolni,lámpánál rajtolni, nem nagyon lehetett vele. De a kocsi maga nem is inspirált erre. Elnyúltál a fütött bőrfotelban, hallgattad a kedvenc Mozart operádat, mert a disco életérzés nem érintett meg a kocsi nyújtotta milliőben, s csodálkoztál azon, hogy emberek dudálnak, idegeskednek és sietnek. Az autó a nyugalom szigete volt.
Persze azért sietni is lehetett vele. Úgy 9 körül volt százon, s óra szerint 210-220 volt a vége. 160-nál forgott 4000-t, ami igazi utazóautóvá tette. Ha picit idősebb lettem volna, amikor nálam van, sosem adom el.

- -

Volvo Ivanics