Autók » Volvo » 850, S70, V70 (1991-2000)

850, S70, V70 V70 2.5D

Björk van Helden

Méretéhez és teljesítményéhez képest is keveset fogyaszt. Ha a user vigyáz rá, azaz nem nyomja ki a szemét, amíg nem üzemmeleg a motor, valamint indokolt esetben megállás után, leállítás előtt 1-2 percig járatja a motort, hogy a turbó lelassuljon és visszahűljön, akkor az olaj meg a szűrők cseréjén kívül nem kell semmivel sem foglalkoznia.
Méretéhez és fogyasztásához képest döbbenetesen jól megy! Ország és világjáráshoz kiváló autó. A Magyarországon megengedett maximális 130km/h sebességnél 6 litert, vagy kevesebbet fogyaszt! Nálam személyautóként és a munkához málhás szamárként funkcionál egyben. A hátsó üléssor fél évig lehajtva pihen, ilyenkor egy tökéletesen sík, egybefüggő, hatalmas csomagtér keletkezik, melybe 12db M30 láda fér! és még némi apró kacat (nem, nem zöldséges vagyok :) ). Szóval cipekedik is rendesen, és jól bírja. Előző autómnál ennyi kilométer után már harmadik garnitúra hátsó rugót és egy komplett futóművet kellett cserélnem. Ennél csak a hátsó lengéscsillapítókat cseréltem (mint utólag kiderült, túlaggódásból feleslegesen), no meg a magyar utaknak köszönhetően stabilizátor átvezetőket és gömbfejeket.
2003-ban vásároltam 150.000.-km-el, Belgiumból hozták.
2013-ban 381.000.-km van benne. Ha lemosatom, mai napig fiatalabbnak nézik a koránál, akárcsak a gazdáját :). A bőr a vezetőülésen már itt-ott repedezett, de nincs kiszakadva. A műanyagok viszont már meglehetősen zörögnek és nyüszögnek, de legalább nem mindig ugyanott és nem is mindig ugyanúgy. Időjárás és hangulatfüggő. Úgy tudom, ez a zörgő kárpit tipikus Volvo "betegség". A fura a dologban, hogy egyszer nekiálltam lebontani a műszerfalat de minden olyan atombiztosan van rögzítve (5cm-ként kábelkötegelő, mindenhol szivacsok), hogy egyszerűen nem értem, honnan mi generálja a zörejeket. Mindegy, elfogadom így. A szelepek is hangosabbak már kicsit.
Lehet, lassan el kéne engednem a kezét, de a jelenlegi felhozatalban nem találok olyan autót, ami tetszene kívül-belül úgy, mint ez, valamint megjósolhatóan ugyanennyi kilométert megtehetek vele, maximum ugyanennyi problémával. Előbb-utóbb minden elkopik, és félő, hogy közben a hőskorból ismert, tartós motorgenerálokat készítő szakik, meg lassan elfogynak...

Egy mondatban: kiszolgál és jól érzem magam benne! :)

Még egy gondolat: Nem mondom, hogy ez álmaim autója, de egy kitűnő kompromisszumnak bizonyult. Anno egy olyan autót szerettem volna, ami praktikusan kiszolgál, van némi, nem sznobizmusból eredő presztizse, és/vagy egyedisége. Kevés olyan autót tudnék mondani, aminek kontúrját egy pár éves gyermek is felismerhetően le tudja rajzolni. A kombi volvo ilyen. A formája pedig a felém érkező visszajelzések alapján igencsak időtállónak bizonyult. Sajnos ez nagy valószínűséggel az újkori autók nagy többségéről már nem lesz ugyanígy elmondható.

- szíjak, görgők (nagyszervíz anyagár 130e, 80ezrenként elviselhető) - izzítógyertyák csere(200e km), - axiál csukló, stabilizátor átvezető csere(220e km), - alsó gömbfej csere(250e km), - légtömegmérő csere(250e km), - hátsó centrálzár reteszelő rugó (home service), - motortaró bakok csere(280e km), - motor vízhűtő csere (a műanyag és az alamánium találkozása elengedett, ez korunk fantasztikus és tartós technológiája) (280e km), - szervópumpa szimmering csere, felújítás (280e km), - új kettőstömegű lendkerék, és, ha már bontva volt, új kuplung (350e km), - új porlasztócsúcsok (350e km), - új hűtővíz kiegyenlítő tartály (360e km), - új csomtérfedél teleszkóp (370e km, vagy inkább 12év)

Dunainterszerviz: rossz tapasztalatok. Ivanics: gyári alkatrészeket tőlük vásároltam.

Tomi Érden. Miki Lőrincen.

Fenntartási költség (5) Évjárat 1999
Előző autója? Toledo Következő autója? nem készülök egyelőre mást venni
Verdikt (8.3/10)

Volvo 850, S70, V70 1991 (1995 - 1998)