Báró Úr
Nos, a szerelem valamikor a múlt század utolsó évtizedének közepe tájékán kezdődött... Fiatal suhancként sikerült családapává válnom így figyelmem nem annyira a sportkocsik irányába terjedt, mint inkább a megbízható, biztonságos, családi járművek felé. Sztereotípia (vagy sem), de ugye egy VOLVO éppen ezt a képzetet testesíti meg az emberek többségében (még ma is). Kerestem hát egy szép 244 GLE D6-ot. Mustár sárgában találtunk egymásra. Mármint Ő volt mustár sárga lemezbe burkolva :). Nem a legszebb köntös egy VOLVO számára (szerintem), viszont meg voltunk egymással elégedve... nem hagyott teret a felelőtlen száguldásnak - és akkor finoman fogalmaztam - cserébe nagyon keveset fogyasztott :). Kényelmes volt és biztonságot sugárzott minden porcikája. No, egy ilyen háttérrel egyszer egy csendes szombat dél után fellapoztam valamelyik autós magazint, mert akkor még nyomtatott volt a hírforrás és bele borzongtam abba, amit ott olvastam. Kérem szépen elkészült a nekem kitalált autó. Volvo is, kombi is és 250 LE is. Ott, abban a pillanatban villámcsapásként ért a felismerés, hogy nekem Ő kell. 850 T-5R. Volt ennek racionális magyarázata is természetesen, hisz pasi vagyok. Mindent meg tudok magyarázni :). Láttam magam előtt az életképet: gyerek békésen bóbiskol oviba menet a gyerekülésben, vagy éppen elhozom nagymama hintaszékét újra kárpitoztatni, vagy…
Vagy 7,1 mp alatt 100-ra gyorsulok egy békés tavaszi nap szikrázó fényében az Andrássy úton, hogy a következő pillanatban már úgy álldogáljak a lámpánál, mintha misem történt volna :).
Már csak azt a 15-20 évet kell kivárnom gondoltam, hogy megszerezhessem . Közben jött egy VOLVO 245 GLE D6 is, de elkanyarodtam a márkától egy időre, ám vigyázó tekintetem sosem vettem le a hirdetési felületekről… Átugrom azt a 15-16 évet. Lényeges dolog amúgy sem történt (már olyan, ami meghatározta volna az autókhoz fűződő viszonyom :)), esetleg néhány aprósággal egészült ki a vágyam… VOLVO 850 T5R. Rendben… de akkor már legyen bordó és vajszínű bőr belső és automata és… vagy tojáshéj sárga 17”-os magnézium felnivel. Ilyesmi .
Mígnem két évvel ez előtt – olyan 20 év kihagyással – megszületett második fiam és ismét szükség lett egy megbízható, biztonságos blablabla autóra. Ő lett a 460 GLE aut. bézs szépség. Szerettük egymást, de gyorsan be kellett látnom, hogy ez egy „kis” autó és elkezdtem keresni A 850-et.
Lesújtóan leharcolt darabok vannak az országban, rengeteg kilométerrel és szemérmetlenül visszatekert km órákkal. Rá kellett jönnöm, hogy kompromisszumot kell kötnöm (egy időre legalább is), mert itthon nem létezik az a 850 T-5R kombi, amit én keresek. Ebay-en, német használt autó oldalakon időről időre feltűnik egy-egy darab (olyan 3-5k € környékén), de itthon még mutatóban sincs.
Idén januárban feltűnt a hahun-n egy olyan, amivel kompromisszumot tudtam kötni. 1996-os. Igaz kék és csak 2,0L-es, de a többi stimmel… :) Öröm volt és boldogság, meg alkudozás és távvásárlás Miskolcról, de megvan és gyönyörű és imádom. A 2,0L-es motor nem neki való (ezt vásárláskor is tudtam), de ezen kívül a faberakás, a vajbőr kárpit, a felszereltség, az állapota (szinte megnyugtatott, hogy 305000 km volt az órájában :)) olyan, amilyet megálmodtam. Az 5 henger csodásan szól, a gyári 8 hangszórós hi-fi szintén, mindene működik (pl.: motoros mindkét első ülés, a vezetőé még memóriás is, a külső tükrök pedig fényre sötétednek…). Kell rákölteni szép lassan (olyan 150k-t), de mi ez az ár ahhoz képest, amit nyújt az autó. Minden nap megcsodálom. Lassan 20 éves konstrukció, de olyan markáns, megnyugtató, erőt sugárzó a külseje és olyan szédítő a nyugalom, ami beülve körülvesz… ennyi pénzért ráadásul, hogy nincs olyan mai autó, amire jó szívvel le tudnám cserélni :).
… gondban is vagyok, hogy mikor majd meglesz a T-5R-em, hogy fogom megóvni öreg koromig :)
- féltengely, első lengéscsillapítók, váltó- és motor szimmering (ezek a hibák már vásárláskor megvoltak, szép lassan orvosoljuk is őket)
volvo4xx.hu-n lelkes csapat, tanács, alkatrész forrás, Viktorunk... minden van.
Fenntartási költség | (6) | Évjárat | 1996 |
Előző autója? | 460 GLE | Következő autója? | 850/V70 T5R |