Autók » Volvo » 440, 460 (1988-1996)

440, 460 440 1.8i

A Rettenthetetlen

2016.05.02.
Ma van pontosan fél éve, hogy megvettem a gépsárkányt. Mivel így már van némi tapasztalat a fenntartással és a használattal kapcsolatban, gondoltam belekezdek egy ítéletbe, amit igyekszem frissítgetni majd az idő múlásával.

Akkor kezdjük az elejéről. 2015 októberében összegyűlt annyi pénzem, hogy kis szülői segítséggel( az adminisztrációt állták, a többit nekem kellett előteremteni) tudjak venni valamilyen autószerű tárgyat. Akkor már majdnem egy éve édesanyám Ignisét használtam, de okozott némi nehézséget amikor mindketten autózni akartunk(pontosabban inkább nekem okozott nehézséget, mivel nyilván ő volt előnyben :)). A zsebemben lévő nagyjából 2 kilóval több autókereskedést végigjártam Pesten és környékén, de végül minden kiszemeltet ott kellett hagynom, mert enyhén szólva más képet mutattak, mint a hirdetésben. Már majdnem belementem egy kasztniját tekintve szinte hibátlan Skoda Formanba, amire motorikusan egy jó kilór rá kellett volna locsolni, amikor egy családi összejövetelen bátyám mondta, hogy egy barátja árulja a 440-es Volvo-ját, és gondolkodik rajta, hogy megveszi. Rögtön beugrott, hogy a szomszédasszonyunknak volt egy 440-ese, amit nagyon sokáig használt, és még azóta is a családban van és teszi a dolgát. Rögtön felvettem a kapcsolatot a tulajdonossal kaptam képeket is. Ami hiba volt rajta, hogy törve volt és a motorháztetőről hámlik a lakk, és 2 helyen van rajta nem vészes mennyiségű rozsda. Amint időm volt elmentem megnézni élőben. Az autó elég alapfelszereltségű, szervókormány, állítható deréktámasz és elektromos ablak(utólagos) van benne elöl, az elmondott hibákon kívül más nem volt. Kipróbáltam, szerelem volt első váltásra. Hihetelenül minőségibb volt az érzet, mint előtte az Ignisben, amit egyébként még mindig korrekt kisautónak tartok. Sokat nem gondolkodtam rajta, hogy megvegyem-e. Megbeszéltünk egy pár nappal későbbi időpontot, és 200 ezer kemény magyar forintért enyém lett a Rettenthetetlen zöld Volvo. :)

Azóta hibátlanul működik, sehol sem hagyott cserben, külföldön is voltunk vele 4-en tele cuccal. A fogyasztása is jól alakul, vegyesben 7-7,5 liter. A motor jól húz, és elég jó sebességekre képes. 4 embernek korrekt a helykínálat, és a 190+ centimmel a vezetőülés is kényelmesen beállítható, ami persze a mögöttem ülőnek már nem annyira komfortos. Egyetlen nagy problémám vele, hogy igencsak csámcsogja a rozsda, de ez hamarosan javításra kerül.

Összefoglalva nagyon szeretem az autót, és remélem ez a későbbiekben is így marad, és további kilométereket tudhatunk le együtt békességben. :)

- -Napellenző eltört(Bár ehhez én is kellettem...) - -1-1 darab első hátsó helyzetjelző izzó kiégett - -Hátsó lámpák tömítése megnyúlósodott és szétszakadt, ettől beázott a csomagtér - -Kipufogótartó gumi elfáradt - -Jobb elektromos ablaknál a házigyártású megoldás kissé elfáradt, könnyen orvosoltam - -Középkonzol egyik tartófüle eltört

S. Fülöp Autójavító Bt. 17.kerület Pesti út 382.Nagyon korrektek, jól dolgoznak.

Én is javítgattam egyedül vagy némi baráti segítséggel.

Fenntartási költség (10) Évjárat 1994
Előző autója? Következő autója? Csakis Volvo.
Verdikt (8.7/10)

Volvo 440, 460 1988