Autók » Volkswagen » Touran (2003-2010)

Touran 1,6

Praktikum a köbön!

Középkategóriás limuzint kerestem a családnak, de a fiamnak tetszettek a hétüléses egyterűek is. Megnéztünk párat, és miután - nagy nehezen - találtunk egy megkíméltet, első tulajtól, frankó kilométerrel, meg is vettük.
Eddig beváltotta reményeinket. Szempont volt a megbízhatóság. Ez bejött, mert az időszakos szevizeken kívül csak egy terven felüli szélvédő csere ( faág ) és egy durdefekt volt ( pótkerék nincs, a defektjavító egy 0 ). Fontos volt a praktikum és ennek is maradéktalanul megfelel. Tele van tágas, jól rakodható rekeszekkel, zsebekkel a szokásosakon túl a padló és az ülések alatt is vannak, valamint a plafonon három is található. Az ülések pillanatok alatt kivehetőek, könnyen pakolható és a teherbírása is kiemelkedően nagy: plafonig pakolva is alig "ül" le az autó.
Minden remekül működik benne. Viszont a fütésrendszer néha, halkan de ütemesen kattog egy kicsit. Mivel egyébként működik rendesen, nem nagyon foglalkozom a dologgal. A gyári hifi amúgy is szépen szól, motorhang is alig jön be az utastérbe.
Műszakilag is nagyon rendben van a touran. Fogyasztása vegyes üzemben, télen-nyáron egyaránt 8 liter körül alakul. Természetesen a gyorsulása nem egy rakéta ( 102Le - 1,5t ), de átlag elvárásoknak tökéletesen megfelelő. Autópályán, 4 személlyel és tele csomagtartóval a tartós 150km/h fogcsikorgatás nélkül tartható. A futóműve fantasztikus, remekül "fekszik" a kanyarokban, tiszta gokart fílíng. Parkolni meglepően könnyű vele mert aránylag rövid ( 4,4 m ), bár a szélességét szokni kell.
Sajnos nem lehet elhallgatni az autó - szerintem - legnagyobb hibáját sem: a belső kárpítok minősége kritikán aluli, sőt helyenként hitvány. Új korában biztos nagyon szép lehetett, de így, hat évesen az összes kapaszkodóról, kapcsolóról hámlik a bevonat, a kormánykerék kopott, a műanyagok hamar karcolódnak. Belülről, koránál sokkal idősebbnek néz ki, és ezért nagyon kár mert egyébként nagyon jó autó.

Kiegészítés 215000 km-nél:
Eddigi véleményem és tapasztalataim mit sem változtak az évek múlásával. Az autó változatlanul megbízhatóan teszi a dolgát. Fogyasztása, menetdinamikája nem változott. Töréskár sem történt még, így kívülről nagyon szép de sajnos a belső kárpítok minősége tovább romlott. A kormánykerék már teljesen vállalhatatlan, bőrözés vagy csere szükséges. A világítás kapcsoló is inkább fehér már mint fekete de kapcsol rendesen. A műszerfalat és a kárpítokat csak nagyon óvatosan lehet tisztítani, ezért ott a kopások még elfogadható mértékűek.
Néhány hibát már produkált az autó, de csak az AC pumpa hibája miatt lett mozgásképtelen, a zörgő szabadonfutóval és a szalajtó vízpumpával még haza lehetett jönni. Ezek kijavítása azonban nagyon olcsón sikerült, így nagy bosszúságot nem okoztak.
Más hiba sehol sem jelentkezett, a műszaki vizsgákon is gond nélkül megfelel. Még egy jó ideig biztosan megtartjuk az autót.

- Olaj, szűrők, fékbetétek és egy betört szélvédő. - Generátor szabadonfutó,vízpumpa,bal hársó ajtózár,AC pumpa

Régi ismerős, márkafüggetlen "maszek" szerelő, és én magam, bár javítani való nem volt eddig az időszakos szervizeken kívül.

Fenntartási költség (9) Évjárat 2004
Előző autója? Octavia Következő autója? VW csoport, Toyota, Honda
Verdikt (8.2/10)

Volkswagen Touran 2003 (2003)