Autók » Volkswagen » Santana (1981-1984)

Santana 1.9 GL5

Egy isten ez a kiscsaj!

170.000 km-el vettem, iszonyat lelakottan, de egy rozsdapötty nélkül, (szerintem ez az egyetlen megfizethetlen javítási költség), olyan szinten maga alatt volt a kiscsaj, hogy még a biztonsági öv is hiányzott belőle, hiányos müszerfal, kerepelő féltengelycsukló, összebugyvált hiányos vákomcsövek, zárlatos összeégett 90%-ban működésképtelen elektromos rendszer, 6%-os lengéscsillapítók, és végül, de nem utolsó hibaként rossz futómübeállítással, hogy azt ne is említsem, a fékkört valami ökkör megcserélte úgy hogy 2 körös maradt ugyan de nem X, hanem jobb és baloldal volt rajta (???) 220.000-ért vettem kb 1.500000 Ft-ot költöttem rá, de a mai napig nem bántam meg egyetlen fillért se, annak ellenére, hogy nem volt ember, aki ne akart volna diliházba záratni. Minden pipec lett rajta, azzal kezdtem hogy teljesen kicsontoztam, szó szerint, teljes festést kapott kivül-belül, új alváz és üreg védelmet, csak ez kb 6-8 hétig tartott, utána pedig minden egyes alkatrészt szigoró ellenörzés után, cserelve, vagy felújítva raktam vissza, itt egyből kapott is egy motort svájcból 30.000 km-est, 80-as audiból amit egyévesen seggbe durrantottak és az öreg zsírpapírban tárolta a motorját, szét lett szedve, kimosva, új szimeringek és tömítések után került az autóba, kárpitossal csináltattam tetőkárpitot mert azt nem kaptam, az autó metál fekete lett, belül kék kárpittal, Cd rádió, 30 centis mélynyomók, távirányítós központizárral, ugrókódos riasztóval, 4 elektromos ablakkal komfort elektronikával (ajtózárásra automatikusan felhúzódó ablakok) belülröl nyitható csomagtartó ajtó, motortér világítás, klíma (100-as audiból), 15-ös csavaros alufelnivel, szóval full extra pipec állapotban. A fogyasztása álom lett, 8 liter, erre megesküszöm, mondjuk az is igaz, hogy azért kellet benne motort cserélni mert 30!!! litert evett 100-on és 8 0kilóméterenként megette az összes olajat, egyszer meguntam az olajbeszerszést, mert a TSZ-ből kapott fáradt olajat töltöttem bele, (ki győzte volna százon cirka5-6 liter olajjal plussz a 30 liter benzin), nem raktam bele olajat cirka 1.000 km-t ment olaj nélkül, olyan kopot volt, hogy besülni se tudott, ennyit a 170.000km-ről, inkább 5-600 ezer lehetett. A vége az lett a nagy olajmentes használatnak, hogy tankolás után egyet indítóztam, megnéztem a furcsa zaj okát, csak a középső hajtókar könyökölt ki, leszakadt a főtengelyről. Kb. 1 év alatt lett kész, de rá kellett jönnöm ez a motor túl nagy volt ennek a karosszériának és féltengelycsuklókat is rendszeresen cseréltem, néha kapott csak, de akkor kegyetlenül, ennek az eredménye volt alátalában a kifeküdt féltengelycsukló, vagy a leszakadt váltótartó bak, iszonyatos amit az a motor ment, egyesben kihúzattam 100-ig, úgy hogy a fordulatszámmérő az üzemanyag szintjelző közepén állt, szerintem ha rendeltetésszerűen használom biztos hogy sokkal kevesebb hiba lett volna vele, mindig volt rajta mit mókolni, de nem hagyott, az út szélén, csak egyszer, de az végzetes volt kb 80-as tempónl átugrott a vezérmű szíjam rögtön meg is állt, ekkor éreztem úgy hogy belefáradttam, hazavontattam kb. két hónapig állt a ház elött, valaki beldurrantott az oldalába, ez volt a kegyelet döfés, szétlett bontva, miután kéthónapig hirdettem és egy 10.000-es ajánlatot kaptam rá. Összegzés képen nem bántam meg vele semmit, de az öthengeres motor túl nagy ide, ráadásul hiába a szép hang, meg az iszonyatos erő (sokkal többnek tűnik, mint valójában az a 115 Le), ha soha nem lesz olyan megbízható mint a 4 hengeresek,meg ehhez a motorhoz gyenge a fék is, pedig hátulra az automata váltós dobjai kerültek, amik 180-as gyári helyett 200-as átmérőjüek, elöl pedig köztes hűtésű tárcsák voltak, 120-ig oké, de az felett el lehet felejteni mindenféle hirtelen reakciót, különben úgy becsóvál a segge, hogy azt se tudom merre megyek, annak ellenére, hogy új lengéscsillapítók voltak benne vadi új fékrendszerrel főfékhengertől, az utolsó légtelenítőcsavar sapkáig, és 215/65R15-ös PIRELLI gumik voltak rajta. Azt is hozzá kell tenni, hogy első autóként fiatalon, sok olyan állatságot csináltam vele ami most már meg se fordulna a fejemben; most egy 1,6-os köztes Audi 80-ast hajtok, de ég és föld pedig azt hittem egy-ugyanaz, sokkal kulturáltabb, de gyengébb is, az öthengeres motor maga volt a nyers erő, ami a bánya mélyétől kezdve húzott a csillagos egekig, na hát ez nem, de nem bánom, de szeretni se lehet úgy mint azt. Végülis annak ellenére hogy szinte mindent kicseréltem rajta még mindig elégsokmindent kellett rajta folyamatosan cserélni, akár többször is, annak elenére eléggé elfogadható autó. Ilyet csak az vegyen aki nem ilyed meg attól, ha hozzá kell nyúlni, mert hozzá kell nyúlni! Mivel ezek az autók lassan a veterán kor kapuját döngetik, természetesen nem beszélhetünk nagy fokú üzembiztonságról, már csak azért sem, mert hiába a jólméretezett időt álló fémalkatrészek, ha a műanyag alkatrészek nagy része nem hogy egy ki-beszerelést, de sajnos néha még egy mozdítást is nehezen vagy egyáltalán nem visel el, gondoljunk csak bele, huszon évet elviselni egy forró olajszármazékoktól jobb esetben csak gőzös részben, elvégre ezek mind oldják, mig a forró levegő fokozottan öregíti a műanyag elemek nagy részét, sokan azt vallják, ezeket az autókat nem arra a sorsra szánták, hogy 8 évesen a bontók mélyére kerüljenek, szerintem meg 4 év használat után az a véleményem, arra szánták őket, hogy maximum 6 eves koráig a tulaj abban a hitben élljen, a szervíz szó egyet jelent az olaj, szűrő, szíj és gyergyacserével, utána meg kis pénzért nagy munkához juthat az ember, egy haszna van, az asszonynak nem kell féltékenykednie, hogy esetleg valami sumákság zajlik a szabadidődben :)) , minden esetre aki tudja mivel jár egy ennyi idős autó, az tudja azt is ezt kényszerből nem lehet csinálni, tudat alatt valamien drog és ha 200 km után valamiért nem kell hozzányulni akkor az ember gyanakodni kezd, valami esetleg elkerülte volna a figyelmemet, nem igazán hihető hogy ekkora út után ne kelljen valamiért hozzányulni. De be is fejezem, mert közben már a 80-as is lengéscsillapító csere éret, valami kéne hogy történjen vele :)

- Féltengelycsuklók, teljes fékkőr, motor, hűtő, fűtőradiátor, szellőztető ventillátor (kapcsolója legalább 5X, soha nem volt 1-es fokozat 2-es ritkán a 3-as mindig ment, ha mást nem rövidre zártam és ment maxon éjjel nappal), generátor, önindító, akkumulátor, els lámpák (bematultak) , karburátor 2X, vákumcsövek, teljes gyújtás, index relé, kilóméteróraspirál 3X, kuplunk bowden, kinyomócsapágy, vákumos központizár, lengéscsillapítók elöl-hátul,

Egyszer volt szerelőnél hivatalos motorcsere miatt. Mindig én javíottam, vagy bontott jó állapotú alkatrésszel, vagy eredeti újjal, nem bonyolult autó, nics agyonbonyolítva, minden logikusan van felépítve, amit úgy értek, hogy ami benne van az kell is oda, még az utolsó porvédő sapka is, de semmi felesleges bonyolítás, látszik, hogy szemelött tartották a szervizelhetőséget is.

Fenntartási költség (5) Évjárat 1983
Megbízhatóság (5) Vezetett km 190000
Előző autója? ELSŐ AUTÓM VOLT!!! Következő autója? Audi 80 köztes 1986-os kiadású 1,6-os benzines
Verdikt (7.1/10)

Volkswagen Santana 1981