Meglepően jó autó, sok extrával
Én mindig is ilyen VW Polot szerettem volna. Volt előtte 6N2 és 9N-es típus is a tulajdonomban. Az összes közül szerintem ez a típus sikerült a legjobban eddig.
Sokat tanakodtam, hogy esetleg az 1.2-es motorral szerelt változatot vegyem meg, de sajnos annak típushibája a vezérműlánc hiba, amire igazából nincsen jó megoldás a mai napig, csak a rendszeres csere(valamint a turbó természetesen). Hiába láncos motor, de hírhedten megbízhatatlan a vezérlése. Valamint semmi esetre sem akartam DSG váltót, mivel erről is sok rosszat hallani. Addig,amíg működik, remek dolog. De minél több a km az autóban, annál nagyobb a valószínűség, hogy ezt az új tulajdonosnak kell megfizetnie.
Tehát ezért lett az 1.4-es 85 LE-s motor. Ez dupla vezérműszíjas, de megbízhatóbb sokkal, mint az 1.2-es motor, még ha nem is 105 tudja a 105LE-t, de biztos, hogy csak 120.000km-enként kell cserélni és nem csörög 50.000km után.
Sikeresen egy külföldi TEAM felszereltségű típust sikerült megszereznem. Ebben alap felszereltség a bőr kormány és váltó, sötétített üveg B oszloptól, tempomat, ülésfűtés, sportülések 2 színben, ködlámpák, nappali menetfény, tolatóradar, fényszórómosó, fűtött szélvédőmosó stb.. Gyakorlatilag majdnem minden van benne, a digitális klímát leszámítva. Azt is írhattam volna, hogy majdnem Highline felszereltségű, nem nagy a különbség.
A futómű kényelme kimagasló (szerintem). Ez az autót a kényelmes autózásra tervezték és eljutni A-ból B-be, a sportülések egy komolyabb kanyarvételnél is nagyon jó támaszt adnak oldalirányban. A kijelző ajánlást tesz, mikor kellene váltani az autóval, szerintem kicsit túl alacsonyan tartja a fordulatszámot. Az alapjárata is olyan 620-640 körül van, ami ennek teljesen normális. Tehát mindent a kedvező fogyasztásért terveztek ilyenre.
A fogyasztása szerintem ebben a kategóriában igen kedvező, nekem 5,5-6,2 l között van mindig, teljesen mindegy, hol használom(amíg tartod a kijelző ajánlását). Egyszer volt több, 6,5 l, de ezt klímával sikerült elérnem. A klíma kapcsolásakor kicsit észrevenni, hogy gyengébb a motor, de nem számottevő a különbség.
A gyorsulása azért nem rossz, 10mp alatt van százon, de nyilván ehhez oda kell neki lépni rendesen. A motor hangja kimondottan halk, motorháztető szigetelése sincs és nem is kell neki. Az autópályán sem pörög a motor, viszonylag alacsony az 5. sebesség áttétele (már a régebbi Polokhoz és a Suzukikhoz hasonlítva)
Egy negatívumot tudok írni róla, méghozzá azt, hogy a kuplungja miatt lehet, hogy a női vezetőknek nem lesz a kedvence. Azért, mert az eddigi autóimhoz képest ennek a legkeményebb benyomni. Ez egy dugóban araszolás közben azért fárasztó tud lenni. Ezért is adta el az előző tulaj, ő maradt az A-s Mercinél.
Vételkor cserélni kellett a hátsó kipufogó dobot (ez típushiba, de 9 évesen már lehet cserélni) valamint mindegyik féket is cserélni kellett, mert fél évig állt az autó és berohadt mindegyik fék sajnos. (de ezt már vételkor tudtam)
Egyetlen váratlan költség a két első lengéscsillapító volt, egy időben kezdett elengedni az első kettő (jó magyar utak).
A gyári CD-s rádió sajnos már elavult mára, akármilyen jól szól. Én lecseréltem egy komolyabb fejegységre és kapott új hangszórókat is.
Egy magasabb embernek lehet, hogy kicsit szűk az ülése, de nekem a 185cm-emmel még teljesen kényelmes, a fej feletti tér is eléggé tágas. Extrákkal teli van pakolva, stabilan és megbízhatóan teszi a dolgát. Az úttartása elég jó, bár egy bátrabban vett körforgalomban,csúszós úton felvillanhat a kicsúszásgátló, de ez is segít, ha baj van és valaki sportosan szeret vezetni.
Tehát én azoknak ajánlom ezt az autót, akik egy stabil, megbízható autót keresnek és nem akarnak meglepődni. Meg nem éppen száguldozni akarnak vele.
- Hátsó kipufogó dob (típushiba)30.000Ft
- Első-hátsó fékek kompletten 90.000Ft