Hol van már a régi VW-s megbízhatóság ?
Jó: Nagy belső tér, nagy csomagtér, lágy futómű, aztán semmi más.
Rossz: A fent felsoroltak mellett, számos egyéb konstrukciós probléma. Pl. az aluminium olaj teknő az autó legmélyebben fekvő pontja így sérülékeny és gyenge felütéstől is elreped, szivárog az olaj. Az ajtó zárak könnyen meghibásodnak, cseréjük katasztrófális tortúra. A motortérben az akkumulátor alatt hamar eltömődnek a csapadékvizet levezető nyílások- így itt több tíz liter víz áll. A gyenge ? ( 101 LE ) motor miatt a klima használatakor bizonytalan alapjárat. Ezt az autót / ezzel a motorral / egyszerűen nem lehet takarékosan vezetni a városban, mert alacsonyabb fordulat számon haldoklik. Ez a motor minden szempontból rosszabb és gazdaságtalanabb mint a régi 1.8-as 90 LE-s erőforrás. Városi fogyasztása - normál menetben - télen 13-14 liter. Nyáron egyszer sikerült / klima nélkül / 11 litert prudukálnom úgy, hogy mögöttem többen idegösszeomlást kaptak. Ezt az évjáratot és ezt a motor típust nem ajánlom senkinek. A korszerűsítés jegyében eldobták több évtized sok sok tapasztalatát, ami éppen a VW passat megbízhatóságát jelentette.
- Régi vw-s vagyok, eddig a golf és a jetta mellett volt négy féle passatom. A negyedik passat egy 1.6-os 1997-es benzines modell, 190.000 km-el vettem. Előljáróban annyit, hogy nekem minden szempontból ez a legrosszabb autóm idáig. Nagyon sok az előző típusokra nem jellemző hiba. A korábbi modellekhez képest gyenge - helyenként korrodálódó - karosszéria, gyenge lomha nagy fogyasztású motor, gyorsan meghibásodó érzékeny futómű, sok elektromos hiba, belső kárpitok leválnak, kívül-belűl az összes műanyag törik a szereléseknél, hűtővíz fogy, olaj csöpög a katalizátorra , a kipufogó öntvény-leömlő a primitív gyári kialakítás ( lekönnyítés ) miatt több ponton elrepedt. Hosszas utánjárás után sikerült bontóban venni egy konstrukciójában módosított darabot. Szerelése félnapos munka.
- Vízpumpa csere- lapát darabokban , termosztát csere - gyenge fűtés miatt, összes szíj csere - mivel előző tulaj nem vezetett semmi nyilvántartást,
Kb. 20 éve egy helyre járok a XIII. ker.-i Dolmány utcába. Korrekt munka, elfogadható árak, pontosság.
Fenntartási költség | (7) | Évjárat | 1997 |
Teljesítmény | (6) | Km vásárláskor | 190000 |
Előző autója? | 1995-ös passat | Következő autója? | Valószínüleg ez volt az utolsó VW-m |
Verdikt | (4.8/10) |