Az én fehér bálnám
Sziasztok! Rendszeresen olvasom a Népítélet rovatot, de nem találkoztam VW Passat széria eme alapverziójával. Ezt próbálom most orvosolni VW rajongó társaim felé.
Előljáróban annyit, hogy "ősi" VW családból származom. Különösen kedvelt volt Golf-Jetta I. széria 1,6 D, majd a Passat II. széria 1,6D. Emellett piacra is jártunk. Így olyan járműre volt szükség, amibe az áru is elfér, nem csak az utasok. Az én előző Jetta I-em nem nagyon bírta a strapát, így döntöttünk, hogy lecseréljük egy Passat Variantra. Sok utánajárás után találtunk rá (1999 augsztusában) erre a szépségre. Sajnos benzines és nem dizel. De csak erre volt keret. A méretes csomagtér és az állapot többet nyomott a ladba. Elmentünk, kipróbáltuk. A hirdetésben szereplő "JÓ" álapot megfelelt a valóságnak. Már akkor kiderült, hogy gömbcsukló cserés, ez alku tárgya volt. (Ki lett cserélve, azóta nem kellett hozzányulni). Elhoztuk. Azóta elég alaposan kiismertem a "Kicsikét". Kezdeném inkább a rossz tulajdonságokkal: CL=alap,fapados felszereltség. Se szervó, se elektromos ablakemelő. A szervó hiánya csak parkoláskor feltünő. 1,6 benzines motor: RF-es+katalizátor. Az autó méreteihez képest gyenge. Kényelmes, nyugdíjas tempóban el lehet vele karistolni, de száguldozást ne várjunk tőle. Emelkedők előtt érdemes visszakapcsolni és minden előzést meg kell gondolni. Nehezen melegszik be. 200e km-ig hajlamos volt az olaj evésére, de gyűrűzéssel ezt orvosoltuk. Azóta egy cseppet sem eszik. A rendszeres karbantartást meghálálja. Én 10e km-ként cseréltem olajat, oljszűrőt, levegőszűrőt. Az üzemanyagszűrő rendszeresen eldugult, de ez inkább az üzemanyag hibája. Nem akarom nevén nevezni azt a monopol helyzetben lévő kúthálózatot, ahol rendszeresen tankoltam. A fogyasztásra oda lehet figyelni: városban, télen mértem 10L/100km-eset. Autópályán 140 km/h-nál 8 liter körül alakul, 130 km/h-nál viszont lecsúszik 7,2-7,5 L közé. Legjobb fogyasztást 90 km/h-nál megpakolva: 6,5-7,0 l között alakul. Futómű: korabeli VW konsturkciós hiba, hogy a lengéscsillapítók nem bírják hosszútávon a terheléseket. Pedig amikor mentem vele, 80%-ban meg volt pakolva. Így ezek cseréje is gyakori volt. De térjük át a jó tulajdonságaira, amiért megszerttem. Először is TÁGAS!!!. Még a mai autók között sem könnyen találok olyan, amiben ennyire kényelmesen elférek. És nem csak elöl. Hátul magam mögé beülve (195 cm magas vagyok) királyi kényelem fogad. Térdemmmel nem támasztom az első ülést. Tágas fej és láb tér. Később is csak ilyet. A széles futómű és megfelelő méretű gumival nagyon sportosan lehet vele kanyargós útszakaszokat abszorválni. Fekszik az úton. Télen jóindulatú és könnyen korrigálható. Télen könnyen indul (nálam legalábbis ez a tapasztalat). Az üléspozició kényelmes. Minden kézreáll és egyszerű a kezelhetőségük. A váltó bowdenes, ezért nem szereti a gyors áthúzásokat. Kevés utánajárással jó minőségű, olcsó, utángyártott alkatrészeket könnyű találni. Könnyen szerelhető otthon is. Alap dolgokat: olaj- olajszűrő, levegőszűrő- fékbetét- stb. cseréket otthon egyedül végzem, csak a komolyabb beavatkozások estén fordulok szerelőhöz. Kis motor+nagy kaszni= a motortérben minden könnyen elérhető. Egyébként nagyon megbízható és hálás konstrukció. Sosem hagyott még ott sehol, mindig hazaértem. A jelenlegi 3 éves céges autómmal (francia) több gondom van, mit vele.
Összeségében elégedett vagyok vele. Jobb lenne egy dieselre cserélni, de ilyen állapotút már nem valószínű, hogy találok. Sajna.
Remélem segítettem egy kicsit.
Üdv
- Hűtő
- Ajtózár (jobb első csere - hátsó zár javítás)
- Lengéscsillapítók (mind a négy csere)
- Gömbcsukló
Ismerősöm, de csak a komolyabb beavatkozáskor
Fenntartási költség | (9) | Évjárat | 1990 |
Előző autója? | Jetta I. 1,6 D | Következő autója? | VW Passat TDI |