Autók » Volkswagen » Jetta (2005)

Jetta 1,9 PDTDI 105 LE BXE Comfortline

Közlekedésre termett.

Kettő és fél évesen vette édesapám még gyári garanciával első tulajtól, kereskedésből 65000km-rel. Ő kb 60000 km-t ment vele, én eddig kb. 40000-et. (Igen, tényleg csak évi átlag 14000 km-t egy dízellel, mivel van másik céges és privát autó is).
A hibalistába mindent beleírtam, így ezeket nem részletezném tovább, inkább a tapasztalatokat. Esetleg annyit, hogy kezdetben 25-30000 km-ként cseréltünk olajat, most álltunk át 20000-es periódusra (mert 1-2 decivel nőtt az üzemanyag-átlagfogyasztás).
Fogyasztás:
A fedélzeti számítógép csal kb. 3 decit, a gyári fogyasztást sem lehet tartani. Spritmonitoron vezetem a fogyasztást a tankolási adatok alapján: http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/709826.html
Autopályán (130km/h-s valós sebesség mellett), 200 km-es távon, 4 személlyel nyáron (nyári gumival, klímával) 4,9-5,3; télen (téligumval, klíma nélkül) 5,4-5,8 l/100km.
Országúton 90km/h valós sebesség mellett 4,0-4,5 l/100km között.
Városban ritkán használom. Egy alkalommal 20km, esőben, klímával, kb másfél óra menetidővel 8 l/100km-t írt ki a fedélzeti számítógép. Egyébként 4,5-7 l/100km között alakul a forgalom függvénéyében.
Menetdinamika:
Külön kiemeltem a fogyasztásnál, hogy valós sebesség mellett ugyanis a mutatós sebességmérő csal. 53/50, 75/70, 95/90, 118/110, 139/130 [mutatott/valós km/h]. A valós adatokat kettős módszerrel mértem: GPS-szel tempomattal ill. a digitklímán keresztül lekérdezett CAN-buszon.
Vezetési stílusom igen nyugodt, szinte papás, így gyorsításkor már 2000-es fordulatkor tovább kapcsolok, nem ígénylem a nagyobb gyorsulást, tovább pörgetést. Negyedik fokozatba kb. 40 km/h-tól, ötödikbe 55km/h-tól már lehet kapcsolni, igaz ekkor csak nagyon óvatos gázzal szabad tovább gyorsítani, hogy ne kerregjen (sík úton).
Országúti előzéshez a 4. fokozat, teljes gáz ajánlott, 80 körül cirkáló busz/teherautó előzése pikk-pakk megvan és észbe kell kapni, hogy már 120-130-cal megyünk.
Autópályás előzéshez nem szoktam ötödikből visszakpcsolni, igaz valós 130-ról már csak komótosan növekszik a sebesség.
Futómű/fék:
Nyugodt vezetés mellett kényelmes az úttartás, nem dülöngél kanyarban. Fékre ha szükség van egyenletesen és erősen adagolható. Motorfék igen erős és érdemes is használni, így 167000 km alatt az első tárcsát/betétet még nem kellett cserélni.
Kényelem:
4 fő (180 cm) részére akár több száz kilométeren is elfogadható. Szélzaj kb 120 felett hallható, motorzaj 3000-es forulat felett. Hátsó ülések, helyes testtartással max 180cm-es magasságig kényelmesek.
Az automata klíma igazából csak fűtés módban működik komfortosan. Melegeben, ha hűteni kell, hiába hővédett az üvegezés, hiába van még fényerősség mérő is manuálisan kell beállítani és szükség szerint szabályozni. Hiába van hátsó szellőző, melegben kevés az utasoknak, az első rostélyokat úgy kell állítani, hogy direktben hátra juttassák a levegőt.
Szubjektív vélemény:
Kívől formás, belül ingerszegény, nyugodt közlekedésre abszolut megfelelő, bármilyen élmény kizárva (esetleg az alacsony fogyasztás).

Update1:
Kicsit kísérleteztem az üzemanyagokkal. Korábban normál dízelt tankoltam általában Shell és OMV kutakon. 2015 őszétől kizárólag OMV MaxMotion-t tankolok (Spritmonitoron is jegyeztem). Teljesítménynövekedés ill. fogyasztéscsökkentés nem jelentkezett. Viszont a hideg motor indításakor érezhetően kevésbé kerreg, bemelegedésig simábban jár, mint a normál gázolajjal való használatnál. Meleg motorral viszont már semmilyen különbséget nem tapasztaltam. Most, hogy a prémium gázolaj ára is 330 Ft/l körülire csökkent, nem sajnálom bele, megéri a simább indulásért.

- EGR szelep (csere) - távolsági fényszóró izzó (csere) - rendszámtábla izzó (csere) - vezető ülés biztonsági öv csatlakozójának visszajelzője (csere) - bal hátsó ajtó nehezebben záródik, mint a többi (nincs javítva) - indexkar jobbra indexeléshez való pöccintésre érzéketlenebb (nincs javítva) - automata klíma néha kikapcsol, újraindítás szükséges (nincs javítva, szervíz nem tud mit kezdeni vele) - automata klíma gyakran túlszabályoz gőzzel történt szellőzőjárat tisztítás óta (nincs javítva) - kézifék bowden (csere) - csomagtérajtó távnyitásra csak 1-2 cm-re nyílik fel (nincs javítva, sőt így praktikusabb számomra) - ablaktörlő lapát (csere Boschra) - légzsák hibajelzés (utas oldali oldallégzsák hibakód, törölve lett, azóta nem jött elő) - bal oldali tükörindex kontakthibás (valószínűleg kábelkorbácsot kell cserélni) - jobb első oldali hagszórók néha gyengébben szólnak (valószínűleg ez is kábelkorbács-kontakt lesz)

olajcsere: békéscsabai márkaszervízKorrekt, olcsó(bb).

hibakódtörlés, elektronikai beállítások: Szöllősi Zsolt (tempomatszereles.hu)hozzáértő, korrekt

Fenntartási költség (3) Évjárat 2006
Megbízhatóság (10) Vezetett km 102000
Előző autója? 2107 Következő autója? Octavia
Verdikt (6.1/10)

Volkswagen Jetta 2005 (2005)