Autók » Volkswagen » Jetta (2005)

Jetta 1.6

Fekete eminenciás

54 100 km-rel sikerült elcsípnem egy 102 lovas, benzines gépet. Ez a motor őskövület, de nekem tökéletesen megfelel. Sok használt Jettát nézegettem, mind karambolos előéletű volt. Ez persze egy másik történet. Végül egy félig-meddig ismert példányt sikerült megvenni egy flottakezelőtől. Párom a kocsi és a gazdája első két évét ismerte, addig semmi baja nem volt az autónak. Utóbb a hölgy meghúzhatta a baloldali ajtókat, de egy kis igazítással semmi sem látszik rajta. Elég sokat üzemelt a kocsi a fővárosban, nem volt garázsa sem. A fényezésén picit meg is látszik, de majd leápolom a kertben keményviasszal.

Ismertem a típust, mert a barátnőmnek is ilyen autója volt. Több autót elnyűttünk, mire a sajátom cseréje került szóba. Mindahány közül a Jetta jött be egyedül. Pedig volt Golfunk és Aurisunk és Mondeonk is.

Az izgalmat az jelentette, hogy életemben először használt autót vettem. Szerencsére a km-telítettség tuti, az ajtók megnyomásán kívül nem is volt balesete. Bár az ajtók helyett csak a vezetőjét kellett volna, akkor többen jobban érezték volna magukat.

A várakozással ellentétben nagyon megszerettem a gépet, egy-két hét alatt jobban a szívemhez nőtt, mint ahogy az új autók szoktak. Talán a vadászat öröme. A szalonban nem igazán kell vadászni, ugyanazt a minőséget adják közel azonos áron, ha ügyesen alkudunk.

Szépen bejáratta az elődöm, úgy megy, mint az óramű. A csomagtér nyílása túl magasan kezdődik az út síkjához képest, de legalább edződöm, amiatt, hogy egy picit magasabbra kell emelnem a cuccot. Ezt a kocsit nem áruszállításra tervezték. Sok csomag mellett két nagy kerékpár szépen elfér a csomagtartóból az előrehajtott hátsó ülésre lógva.

Csendes, rendkívül sima futású, nagyon stabil. A menetszelet sem hallani. Pontosak a karosszériaelemek illesztései. A párom Golfja jobban rázott, nem volt olyan finom a rugózása. Ég és föld a különbség a kettő között! Szó sincs arról, hogy ez egy nagy Golf lenne, inkább egy kicsi Passat. Legalábbis egy külön kategória a kettő között. Még akkor is, ha a tengelyek távolsága miatt a Golffal veszik egy kategóriába.

Nagyon jól bejáratta a lány, ha én kezdtem volna, akkor sem húzna jobban. Nagyjából érezni, hogy az elődöm milyen stílusban hajtott, milyen fordulatszámon szokott váltani, én is úgy fogom vezetni. Érezni, hogy nem sok kézen ment keresztül az autó.

A kezelőszervek, kapcsolók, kárpitok tökéletesek, Minden kézre esik. A Belső tér színvilágával elégedett vagyok. A szürke nekem megfelel, úgyis az utat nézem menet közben. Egyébként Tetszik a belső kialakítás, de legfőképpen a ragyogó külső megjelenés miatt vettem meg.

Kiváló a légkondi, teljesen pontosan tartja a kívánt hőmérsékleteket gyorsan változó viszonyok között is. Változó sebesség, ragyogó napsütés után árnyas erdő stb. Gyanítom, hogy nem csak a légkondicionáló esetében találkozhatunk fejlett szabályozás- és érzékeléstechnikával. A levegőt a gép a legjobb helyre, pontosan beállíthatóan nyomja. Nem szeretem a huzatot, de megfelelő beállítás mellett nincs is az utastérben kellemetlen légáramlás.

Az ablakok le- és felengedése is milliméter pontosan szabályozható. Ezt azért írom le, mert komoly középkategóriás kocsikban is láttam nagyon gyökér ablakemelőket.

A zárak pontosak. A motorháztető 10-15 cm-ről leengedve hang nélkül a helyére záródik. Csak nehogy véletlenül koccanjak! A csomagtér fedele is hasonló. Nem is értem azokat az embereket, akik még a fényezett fedélrészt is behorpasztva ütik-verik, nyomkodják a helyére. A bal hátsó ajtó lóg ki a sorból azt picit erősebben kell csukni, mert megviselhette a meghúzás. Tuti be lehetne szabályozni, de úgysem használom.

A zajra is kényes vagyok, de sem a burkolatok, sem a különböző berendezések nem rezonálnak, nem dübörögnek, nem nyikorognak.

Rendkívül kényelmes az ülés, jobb, mint egy új Jettáé. Persze kis testsúllyal azon az 54 ezer km-en nem tehettek benne nagy kárt. Minél tovább ülök benne, annál inkább körbeveszi az alsómat, és mindig pontosan illeszkedik a hátamhoz is. Kevés olyan ülést láttam, ami annál kényelmesebb, minél tovább ülök benne. Kicsit féltem, hogy nem lesz elég puha az ülés, de kellemesen csalódtam. Persze, a korábbi használattal is egész biztosan összefügg.

Egy dolog nem jött be: arra gondoltam, hogy egy használt autót nem fogok sajnálni, keményen bánok majd vele. Ennek ellenére beleszerettem, és pontosan úgy féltem és óvom, mint hogyha új lenne. Ez persze nem hibája a Jettának, hanem komoly érdeme. Nevet még nem adtam neki, nem is tervezem, mert akkor még jobban a szívemhez nő, azt meg nem akarom.

Nem szeretném egyhamar eladni. Amíg nem számít divatjamúlt kocsinak, addig szeretném használni. Nem fogok túl sok km-t rakni bele, biztos sokáig eltart.

Legközelebb már fogyasztási adatokat is fogok tudni írni. Még csak pár száz km-t tettem bele.

- Semmi.

Fenntartási költség (10) Évjárat 2005
Előző autója? Fabia Következő autója? meglátjuk
Verdikt (10.0/10)

Volkswagen Jetta 2005 (2005)