Miért utálja mindenki?
2021 késő tavaszán új autó felé néztem, családi kombi kellett, VW konszert szerettem volna, nem SUV-ot!
VW Golf 8 Variant-ról és Seat Leon 4 kombiról készült videok, cikkek mindegyike pocskondiázta a fedélzeti infotainment rendszert, lassu, szar, szar és lassu.. kb ebben a sorrendben álltak a vélemények. Skoda Octavia 4 kombit is nézegettem, arról talán nem mondtak annyi rosszat ilyen oldalról, de vhogy nem vonzott.
Ami tiszta vicc volt és mind a mai nap az: egy ugyanolyan felszereltségű Octavia drágább mint egy Golf - mégis a magyar utakon szinte csak új Octaviat látok, Golfokat alig, miért? ennyire bekajálta mindenki a sok hülyeséget hogy lassú a fedélzeti rendszere? baromság, biztos az első szériás autóké az volt, de azokat is szoftverfrissítették elég hamar ami update még a CPUját is felgyorsította. Az én autóm rendszere alapból gyors volt, biztos már egy jobb CPU / programverzió futott rajta alapból, de azóta is szépen frissülget, nem rég CPU programját is frissítette, tök megbízható a vezetéknélküli Apple Carplay, navigáció, fűtésállítás, stb stb.
Szóval VW Golf 8 variant (azaz kombi) lett a befutó, akkor még csak olyan 4 hónapot kellett rá várni.
Formája szerintem szuper, hatalmas csomagtartó, hatalmas panoráma ablak, kellemes beltér, szép nagy hely a hátsóülésen ülőknek.
Motorja 1,5 TSI - ilyenem volt korábbi A3as Audimban is, hengerlekapcsolós, tök jó, tök jól csinálja, keveset eszik, az Audi motorja 6.-ban 150km/h-nál mondjuk 3300at pörgött, a Golfé 2700-at, sokkal gazdaságosabb.
Beltere szerintem teljesen jó, konzervatív, egyszerű, jó! nem baj hogy csuszkán kell fűtést szabályozni, egy pillanat az egész - jo esetleg világíthatna sötétben a csuszka de hát akkor max a képernyőn állítom, nagy ügy.
Esetleg nem ártott volna egy kevésbé pénz spórolós levegőbefuvó rendszert kitalálni, hogy ne jobbra/balra nyitással lehessen egyáltalán nyit/zárni hanem legyen külön erősség szabályozója, de ezt a hiány kompenzálja a jól konfigurálható automata 3 (!!!!) zónás klíma és hogy tök jó magasságban vannak a műszerfalon a légbefuvók, nem fújja ki a szememet se nem fagyasztja le a lábamat.
Nem kértem bele mátrix lámpákat, a nem sima hanem a köztes lámpafajta (rossz időjárás esetén fel lehet kapcsolni egy ilyen oldal égőt az első lámpákban) van benne, teljesen jó fényük van a ledeknek, jól néz ki a hátsó lámpatest is ha világít éjszaka.
Audi A3hoz képest a kormányt kellett megszoknom hogy nincs rajta görgető hanem nyomkodni kell hangerőt le fel és zeneszám/rádió-váltót , hát ez van, de a korábbi golf-okban is asszem így volt gombokkal.
Design felszereltség nagyon jó, vezetőülés elektromos, 3 zónás klíma ahogy írtam már, világos belsőt kértem, nagyon elegáns, egyszerűen jó ránézni és jó beleülni az autóba.
Ami nem tetszik
- adaptív tempomat: félős, nem mer közel menni elégge autókhoz, M0-on ha ráhagynám magam mindenki bejönne elém - de ha meg lazább autópályán döngetek és nem megyek be elég időben a belső sávba vkit megelőzni akkor belassít mert észrevette a másik autót és azt hiszi mögötte akarok menni.. ezt nem fogja semmi megjavítani, ez egyszerűen egy elmebeteg dolog, sima tempomat kellene és csókolom de csak adaptívot kínálnak a típushoz :D
- másik bajom egy kész elmebaj egy új autón, ráadásul 10,5 milliós új autón: nyikorog az ajtón a külső műanyag zongoralakk elem. Tudjátok az ami kivülről van az ajtón ott az első és hátsó ablak között hogy egybefüggő ablakúnak tünjön az autó. Egy nagyon gagyi műanyagról van szó, ha felállok a padkára vagy mondjuk döccenős kapubeállóba egyszerűen hallom hogy a műanyag "nyikorog", ááá... na jo mindegy hát ez van.
ezeken kívül minden rendben van és minden szép és jó az autón, pici hibái ellenére se vennék mást ha most kéne választanom :)
Egyelőre 10.000km van benne (2022 nyarán tartunk), majd írok később még hogy mi történt velünk.
- Semmi
Fenntartási költség | (9) | Évjárat | 2021 |