Kényelmes családi autó
Két évesen vettem 38000 km-rel. 4 hónapja vezetem és 6000 km-t mentem vele szóval ezek inkább első benyomások, de mivel csak egy ítélet volt eddig az 1.2 TSI 105 LE motoros Golfról, talán hasznos lehet másoknak. A viszonyítási alapom egy 1.4-es Honda Jazz, amit 7,5 évig használtam előtte.
Eddig meg vagyok elégedve az autóval. Kitakarítva újszerű, minőséginek tűnik minden. Menet közben nincs nyikorgás rossz úton sem, kivéve mikor nagy padkára hajtok fel, akkor azért megnyikkan kicsit (gondolom a hosszú kombi kasztni ehhez már nem elég merev).
A Jazzből átülve a különbségeket szokni kellett, de többnyire minden logikus, probléma nem volt. Egyedül a ködlámpák "kihúzós" kapcsolását tartom furcsának.
A váltó a Golfban nem érződik olyan precíznek, mint a Hondában, de ez sem rossz. Az utastér nem tűnik igazán nagyobbnak és hátul középen zavaró a magas kardánalagút.
Az ülés teszik is meg nem is. Kezdem a jóval: szinte minden autóban meg szokott fájdulni derekam 1-2 óra utazás után, ebben eddig max. kb. 6.5 órát vezettem le egyhuzamban és nem volt derékfájás :-) Viszont lehetnének kicsit szélesebbek és jobb oldaltartásúak az első ülések.
A hifi szépen szól.
Az utastér csendesebb mint a Jazzben volt, főleg autópályán.
A motor ha tartós lesz, akkor nagyon jó választásnak tűnik. Annak ellenére, hogy kisebb a motor mint a Jazzé és kb. 250 kg-mal nehezebb az autó, a turbónak köszönhetően valóban erősebbnek tűnik. Talán nem lehet olyan sokáig elpörgetni, mint a Jazzt, de nagyobb nyomaték miatt nem is kell. A előzéseket biztonságosabbnak érzem benne. Szerintem egy átlag autósnak még ekkora karosszériában is bőven megfelelő ez a kis motor.
A fogyasztással is teljesen elégedett vagyok. Városban rövid távon 7.5-8 liter, de hosszú távon országúton lemegy 5-5.3 l/100km körülre (mértem már 4.7-et is).
Autópályán 130 körül eddig úgy néz ki elmegy 6.5-7 körül. Itt biztosan sokat segít a 6. fokozat, ahol 130 km/h körül 3000-at forog a motor. A Jazz 120 fölött már nem volt csendes, ebben kényelmesen utazunk. Nagy tempónál szerintem kevesebbet fogyaszt mint a Jazz, gondolom a kisebb fordulatszám és az alacsonyab karoszszéria miatt.
A Jazznél megfigyeltem, hogy nem mindegy hol tankolok. Pl. a Mol-os benzinnel majdnem fél literrel többet evett, mint az olcsóbb Lukoil-osból. Eddig még nincs sok tapasztalatom, de úgy tűnik, hogy most is Lukoil-os benzinnel mértem eddig a legkedvezőbb fogyasztást.
A Golfban rászoktam a tempomatra, ami szépen teszi a dolgát.
A Climatronic kétoldali automata klíma szintén nagyon szépen huzatmentesen működik.
Nekem bejön az esőérzékelős ablaktörlő is.
A kocsiban van start-stop rendszer. Ez is jól muzsikál. Soha nem zavart a használata. Kuplungolásra azonnal pöccre indít. Mire sebességbe rakom az autót már indulhatok. Dugóban araszoláskor persze idegesítő lenne, de kikapcsolható.
Nem vezetek sportosan, nekem az úttartása teljesen megfelel, a rugózása jobb mint a Jazz-é, igaz nekem az első szériás Jazzem volt, amit sokan keménynek tartottak.
Családi autó révén fontosnak tartom, hogy a feleségem először nem fogadta jó szívvel, mert úgy gondolta, hogy nehezebb lesz vele közlekedni, mint a "kis" Jazz-zel. De pár hónap után már ő is szereti. Még a parkolás sem zavaróan nehezebb a kombi karosszéria ellenére sem. Meg kell szokni, ennyi. Ja és segít a parkolóradar is :-)
Újabb tapasztalatok 2,5 év és további 36000 km után:
A korábbi, első tapasztalatokat csak megerősíteni tudom. Jó kis autó, hibája nem volt, csak rendszeres szervíz kellett neki.
- Garanciában, ingyen javítva: - 5. fokozatba kapcsoláskor nyikorgott a váltó. Kis kenéssel megoldották. - A bal hátsó ajtó gumitömítését elengedte a ragasztó. Kb. fél ór alatt orvosolták. Az 1. tulajdonosnál is próbálták már visszaragasztani. Remélem nálam tartós lesz a próbálkozás. - Az első tulajdonosnál tudtommal csak gyári visszahívás volt a vezérműláncra és szoftver frissítésre.
VMP Szervíz, Pécs.
Autocity, Pécs