Autók » Volkswagen » Golf (1997-2007)

Golf 1.4 16V

Élt 9000 kilométert

Egy elhibázott Seat Ibiza után, amitől igen hamar megszabadultam, jött a lehetőség, hogy egy Golf IV. tulajdonosa lehessek, Ocean felszereltséggel. Úgy látszik, működik a telepátia, a Totalcar könyvben lelkesen ekézik a típust a lomhasága miatt, pont az járt a fejemben, egyszer én is kipróbálnám. Szóval egy hideg januári estén az enyém lett, és onnantól kezdve tekertem bele a kilométereket. Több autót is vezettem előtte, de ez volt az első, ahol egy több órás út után sem egy ágy után vágyakozva szálltam ki. A konszernen belüli Seat Cordobával megtett Miskolc-Budapest út után napokig éreztem a derekamban az ülést.
A szokásos Golf hiba ebben is megvolt, a kesztyűtartó ajtajának zárja itt is szétment már, azt csak kompletten lehet cserélni. Nekem gyári rádió volt benne, ami passzol hozzá, ellenben elég anakronisztikus az összesen 6 programozható állomástárolóval és kazettás magnó résszel. A másik Golf betegség is jelen volt nálam, az izzókat gyakran kellett cserélni, havonta egy jellemzően kiégett. Egyszer letörtem az elektromos belső vezérlőjének kezelőszervét, mert valaki úgy találta ki, ha a bal oldali tükröt állítod, akkor állítódik a jobb is, utána a jobbot külön kellett állítani, egyszer csak sok lett neki, és a kezemben maradt. Szerencsére a bontókban ez is hegyekben áll. A különböző mélygarázsok a koptatót hamar leamortizálták, szerencsére azt nevetséges összegért lehet hozzá venni. A vonószemet takaró műanyagelemet felesleges pótolni, néhány tíz, maximum száz kilométer után a szél úgyis kiviszi, ahogy a szervizesek mesélik.
Ezen felül azonban abszolút megbízható, mindig pöccre induló autó volt, imádtam. A Totalcar könyvben említett lomhaság igaz volt, bár engem nem különösebben zavart, legalább hamar megtanultam jól előzni és hogy mi az az erőtartalék. Végsebessége a német autópályán 178 km/h volt, igaz, ekkor már nem ette, hanem zabálta a benzint. Alapból 7-7,5 literrel el tudtam járni.
A végét sajnos egy baleset hozta el, az autópályáról durrdefekt után az árok és egy fa fogott meg, ami után az autó menthetetlen volt.
Nagyon sajnáltam, nagyon szerettem az autót.

- izzók, koptató, kesztyűtartó, zár

Helyi szerviz a kerületben, az utcáról vittem be, mégsem vertek át soha

Családon belüli szerelő

Fenntartási költség (5) Évjárat 1998
Előző autója? Ibiza Következő autója? Még nem döntöttem el, de a preferenciában ott van a VW család.
Verdikt (7.7/10)

Volkswagen Golf 1997 (2004 - 2007)