Automata csoda
Gyerekkori vágyam volt egy I-es Golf. Hosszas kutakodás és sok hulladékautó megnézése után sikerült rálelnem az interneten. A németországi első tulajdonos (1978-as számla és eredeti forgalmi megvan!) ajándékozta itthon maradt unokaöccsének, aki sajnos csak trükkösen tudta behozni (átépítési engedéllyel), mert volt egy olyan átmeneti sötét korszaka Magyarországnak, amikor nem lehetett bármilyen autót bárhonnan bármikor behozni. Erről is minden okmány megvan. Úgyhogy teljesen dokumentált az előélet, ami azért fontos nekem, mert veteránosítani szeretném.
Az autó JB motorkódú, GLS felszereltség, Inari Silber (zöldesszürke) metál. Bronz üvegek, barna műszerfal és barna belső, króm díszcsík itt, króm díszcsikk ott, króm dísztárcsa, fekete dekorcsík a két (kicsi) hátsólámpa között, szóval bőr, klíma, tempomat és navi kivételével full-full :)
No és automata váltós. Ami ki lett szerelve, mert öt éve 60.000-ért akarták megjavítani, a volt tulaj meg inkább vett bele bontóból egy kézit ötezerért. Ezt én szívtam meg, mert nekem eredeti állapotban kellett a kocsi: hát 2006-ban már nem 60.000-ért újították fel az automatát. De megvolt, és a volt tulajdonos volt olyan kedves, hogy visszaszerelte nekem (ezt senki nem akarta vállalni, még a váltószerelő sem).
Azóta olyan az autó, mint a kisangyal. Épp most vizsgázott, a Parajdi Kft nagyon szimpatikus és rendkívül korrekt munkatársa szerint "olyan jó, hogy csak csoda". Az első gátlókat kellett cserélni (ezt tudtam a megvétel óta, csak halogattam) plusz egy-két apróságot (kerékcsapágy, fékbetétek). Tényleg remekül megy, az automata váltó pedig annyira kényelmes, hogy elhatároztam, a következő céges autóm is automata lesz. Elég a joystickrángatásból, kinőttem már belőle :)
Műszakilag most rendben van a kocsi, a következő nagyobb lélegzetű projekt egy teljes fényezés lesz, de ez sajnos anyagilag egyelőre túl nagy tehernek látszik. Talán majd jövőre...
UPDATE 09.05.21.
A fentieket emlékeim szerint még 2007-ben írtam. Hát, még mindig nem volt meg a fényezés. Talán majd idén...
UPDATE 09.07.12.
Megvolt a fényezés :)
- Semmi nem romlott el, legfeljebb egy-két dolog nem volt jó, amikor vettem (130.000 Ft-ért, 28 évesen).
- Sárvédők fényezése
- Automata váltó komplett felújítás
- Hűtőventillátor hőkapcsolója
- Első lengéscsillapítók
- Fékbetétek
- Bal hátsó kerékcsapágy
- UPDATE 09.05.21:
- Kezdik megadni magukat a benzincsövek.
- Ma két "szakaszon" kellett cserélnem.
Parajdi Kft (Pongrácz úr) Bp. III., Kunigunda u. 15.
Fenntartási költség | (8) | Évjárat | 1978 |
Teljesítmény | (7) | Km vásárláskor | 195000 |