Autók » Trabant » 1.1 (1990-1991)

1.1 1.1 i DeLuxe:P

Trabi 1.1 - POWERED by Digijet!

2007 februárjában láttam meg egy zirci autókereskedés udvarán. Rögtön tudtam, hogy "ez kell nekem". 160e Ft fejében 1 hét múlva már az udvarunkon is volt.

Kezdetben csak használgattam, aztán a visszaszámolások után kiderült, hogy a fogyasztál 9 liter (!). A promléma megoldása a lajoskomáromi trabi taliig váratott magára. Ott aztán kiderült, hogy az automata szívató rugóháza rosszul volt feltéve. Egy picit tekertünk rajta, és a fogyi máris 6,5-7 literre esett vissza! :)
Kiderült még, hogy az alapjárati mágnesszelep se jó, de az csak kontaktos volt, úgyhogy egy alapos takarítás után az is rendben volt.

Mint a legtöbb trabinál, nálam is előjött a "rángatós probléma". Először volt egy benzinvezeték/szűrőcsere, aztán jött a porlasztó atomjaira szedése és kipucolása. A probléma többször is előfordult, koszos benzinnel nem lehet csapatni...:P

Volt gont a szívató fűtésével is, ezt egy új relé beszerelésével orvosoltuk.

Eközben azért az óttó külseje is nagy változásokon ment keresztül. 601-esről való hátsó lámpa, hűtőmaszk, első/hátsó lökös, színtelen indexbúrák, álló orrembléma, alufelni...

Májusban aztán nagymamám TK-s Swiftje szolgáltatta a riasztórendszert és a rádiót a trabuárhoz.:)

Végül elegem lett a porlasztóból, és egy megkímélt Golf 2-es hengerenkénti injektora kelült fel a porlasztó helyére. Az injektor amúgy gyárilag a DIGIJET névre hallgat.:) A beszereléssel nem volt gond, de a kötésekre nagyon oda kell figyelni, tapasztalatból tudom... Ja és a hűtőrendszer bilincseit is jól meg kell húzni...
Az "innyektor" mellé bekerült még a Golf vezérműtengelye, és leömlője is, úgyhogy most kb. 7 pacival több van benne.:D És ez érezhető is!
Az injektor nagyon megbízható, ezzel is 7 lityi körül mozog a fogyasztás (még a +7 pacival is) és ezzel SOHA nem fog előjönni a rángatós probléma.:)

Miután bekerült a Digijet, bekerült még extraként egy központi zár, amit egy ügyes csellel távirányításúra oldottunk meg, a riasztó közbeiktatásával.

Nekem nagyon a szívemhez nőtt a kisebb tökéletlenségei ellenére is, és beigazolódott, hogy ebből a régi autóból is lehet kényelmes és megbízható naprakész járművet "faragni", méghozzá bagóért, házilag.:)

ui.: több cikkben olvastam, hogy a trabi "eszi" a kuplugbowdent. Ez a túl kemény kuplung miatt van. A probléma egyszerűen megoldható: kicsivel több holtjátékot kell adni a kuplungnak, mint amennyi az előírt érték. Érezhetően puhább lesz a cucc, sose fog semmit eltépni!

- Automata szívató, alapjárati mágnesszelep, hűtővíz-kiegyenlítőtartály kupakja, hidrotőkék.

Otthon a garázsban.:)

Fenntartási költség (9) Évjárat 1990
Előző autója? 601 S (V8 :P ) Következő autója? Ez.:) Kivéve, ha kijön végre az Új Trabant...:D
Verdikt (8.6/10)

Trabant 1.1 1990