Autók » Toyota » Yaris (1999)

Yaris 1,3 Sol

Mitsamatsu, a Kiscsaj

A Fiatom lecserélése után tíz különböző márka kisautóját is megnéztem. Végül a felszereltség és az orvosi kedvezmény miatt döntöttem a Yaris mellett. Igaz, hogy nem ez volt a legolcsóbb közülük, de a döntésemet azóta sem bántam meg.
Az egész kisautó mind belülről, mind kívülről jóval több annál, mint amit egy kis kategóriás autótól elvárnánk. Kívül a színre fújt elemek, belül az igényes műanyag és króm hatású részek. Mintha körénk építették volna. Az első hónapban ugyan lekopott a (gondolom vízalapú) festék a krómhatású sebváltóról, de ezt garanciában kérdezés nélkül kicserélték. Az autó orra alján lévő műanyag védők nálam nem tarottak sokáig, de ez abból is adódhat, hogy nem csak steril, városi körülmények között használom.
Miután orvosi kedvezményre vásároltuk az autót, ami azt jelenti a Toyotánál, hogy az időszakos szervízek (15.000 km-ként) is teljesen ingyenesek, így nem tudok a szervizek áráról beszélni, szóval a fenntartási költségeket ne tőlem kérdezzétek! De annak ellenére, hogy a szervíz tőlem az időszakos szervízért pénzt nem kapott általában és jól dolgozott. Az utóbbi időben volt csak egy kis gondom az alkatrés szállítás teljesítésével.
A 186 cm-es vezető mögött - barátaim szerint - is viszonylag kényelmesen el lehet férni. Többször utazom több személlyel. Fiatal társakkal az öt személyes túra rövidebb távon, a négy személyes hosszú távon is kibírható. Igaz a kényelem ilyenkor a csomagtér rovására megy. A kis csomagtér - számomra legalábbis - az egyetlen jelentősebb probléma a konstrukcióval. Ezért szereztem be hozzá a tető csomagtartót, ami jól egészíti ki a hiányosságot. Mind városban, mind országúton (pl. hétvégi túrákhoz) jól használható.
A fogyasztási adatokat tekintve szerintem nem megy, aki városban 6,5 alatt etet vele. Igaz én azért nem az a lassú-nyugodt vezető típus vagyok. Szóval eszik azért ő rendesen. Viszont ezt folyamatosan követhetjük az aktuális fogyasztás kijelzőn - már ha valakinek ehhez van kedve...
Kifejezetten kellemes vezetni. Mindenkinek ajánlom.

- Az erdélyi túra során felcsapódott egy kő a szélvédőre. Ennek nem örültem, főként mivel ezt nem 100%-ban téríti a biztosítóm. Ezen kívül nem volt más jelentős.

Toyota Reálszisztéma Budaörs

Fenntartási költség (10) Évjárat 2003
Megbízhatóság (10) Vezetett km 52000
Előző autója? Punto Következő autója? Toyota, Honda, Volvo, vagy ami lesz
Verdikt (8.7/10)

Toyota Yaris 1999 (2005 - 2005)