Autók » Toyota » Prius (2003-2008)

Prius HSD

A Prius

Hol is kezdjem. Évek óta külföldön dolgozom és napi kb 150km-t ingázok.Hetente négyszer. Volt már néhány autóm( Tipo-Alfa 146-Rover 620-Ignis 1,5) Legutóbb egy Suzuki Ignisem volt. Nem volt túl kényelmes, de zokszó nélkül tette a dolgát. Csak hát az a fránya fogyasztás. 3 és fél év alatt belement több mint 100.000km és elérkezettnek láttam az időt hogy egy nagyobbra, kényelmesebbre, gazdaságosabbra cseréljem. A gázolaj traktorba való :) Így benzinesben gondolkodtam. Eleinte Honda Civic volt a kiszemelt, de rájöttem hogy nem lennék beljebb a fogyasztásával így elkezdtem olvasgatni. Ekkor jött képbe a Prius. Emlékszem még 2004 körül láttam először és már akkor is megfogott. Utána olvasva a témának, és beletúrva a fórumokba egyre nagyobb lett az elhatározás, hogy a Suzuki eladásra kerül, akkor a Toyota lesz a befutó. Szóval megvolt a terv már csak egy kis zseton kellett hozzá. Nekiálltam a hirdetéseket bújni. Nap mint nap többször átnéztem. Hipp-hopp el is telt másfél-két év, mikor is úgy döntöttem eljött az idő. Most már élesben megy a dolog. Hirdetések bújása, telefonálás sok visszatekert hulla megtekintése míg végül megtaláltam Ő-t. Hollandiából jött, bringatartóval, szép felnik, leinformálható, valós km. Volt egy két apróság rajta, de összességében rendben volt. Bevizsgáltattam a Toyotában, rendben találták, nem volt törve, pörgetve, így elhoztam.
Azóta használom. 2 hónap eltelt és egyre jobban szeretem. Vásárlás után márkaszerviz...amit lehet kicseréltettem rajta. Még az első fékbetét cserés illetve a motoron van egy kicsi olajszivárgás, de nem vészes.

Akkor a kocsiról. ELKÉPESZTŐ. Tudom hogy nem új, de annyi várakozás után végre valóság lett. 6500km nem sok, hogy teljesen objektív véleményem legyen róla, de eddig bevált. Kényelmes, terpeszkedős. Elképesztő a hátsó lábtér, a csomagtartó szépen pakolható, csendes, alig fogyaszt. Sokkal fürgébb mint vártam, főleg városban. Autópályán már kicsit elfogy a szufla, de tulajdonképpen elég mindenre. Nem mellesleg csendes is. Sok gondom nem volt még vele. A gyári (7,5 éves)akksit kellett cserélni, ami kicsit trükkös, de nem megoldhatatlan feladat. Illetve a parkolás még nehézkes(Ignis után)így le is vertem a jobb tükröt egy mélygarázsban.
Manuális után nagyon kényelmes az automata. D-be aztán mehet. Mivel sokat megyek autópályán(kb 50%), kicsit magasabb a fogyasztás mint más Prius tulajoknál, de 5,5 liter egy automata benzines kocsitól így is parádés. Nyugodtan autózva tempomattal városon kívül 4 körül eszik.
Szóval aki sokat autózik és frászt kap a dízelektől annak jó szívvel ajánlom. Csak át kell nézetni, mert sok a romhalmaz. Toyota fórumon sok a segítség.
Szorgosan gyűjtöm a kilométereket így még majd írok bőven.
Folyt köv.

2016/08/09

Újabb 6500 km telt el, így 4,5 hónap alatt belekerült összesen 13.000km.
Volt egy újabb szerviz, amit a vásárláskor tudtam hogy eljön, most túl is estünk rajta. A motoron olajfolyás volt, és kb 3-4 deci olajat kért /1000km. Kicseréltek jó néhány tömítést a blokkon, és a vízpumpa is csere érett lett, valamint az elkopott első fékbetétek helyett is újak kerültek a kocsi alá. Nem mondom hogy nem fájt a kiadás, de ezekkel vásárláskor tisztában voltam. Remélem ezzel az olajfogyasztás is megszűnik.
Az autót továbbra is szeretem. Kényelmes, gazdaságos, és nem bántam meg a választásomat. Már kezdek ráérezni hogy kell vezetni, így mostanában 5,1-5,2 liter körül alakul a fogyasztás. Eddigi átlagom 5,3. A legjobb 4,9 volt(ebben is volt autópálya bőven)a legrosszabb 5,8(tanulóidőszakban) Nem rossz, tekintve hogy kb 50%-ban pályán használom a kocsit. Időközben kapott egy sötétítést B oszloptól hátrafelé, hogy a gyermekem se vakuljon meg hátul utazva, illetve ne lásson be senki akinek nem kell.
Folyt köv.

- Akkumulátor(még a gyári volt) de az autó jelezte a hibát. - Fékbetét csere. - Motoron olajfolyás. Tömítések cseréje. Vízpumpa csere.

Toyota Iniciál GyőrSegítőkészek, tájékoztatnak mindenről.

Fenntartási költség (7) Évjárat 2008
Előző autója? Ignis Következő autója? Mindenképp Hybrid/ Lexus