Autók » Toyota » Previa (1990-2000)

Previa 2,4GL

Mozgó hely egy fehér elefántban

Mikor ér ez a hely NY-ba? - kérdezték a Titanic-on.
Ez sem igazán egy autó, hanem egy mozgó "hely". Lábtér-fejtér, térd-könyök minden simán belefér. Van olyan, hogy középen pad van, akkor a 8 valódi felnőtt is simán belefér. Nekünk középen két forgatható fotel volt, közt lehetett közlekedni.
Nálunk csak 4 gyerek volt, de ha kellett menni valahova, akkor egy kétszemélyes szivacs feltekerve belefért a cuccok mellé és mind a hatan kényelmesen utaztunk.
Nagyon jól vezethető (megtanultam vele buszosan, tükörrel tolatni is:), megbízható kényelmes.
Gyerekekkel is lehetett utazni, mert nem voltak szorosan, és így kevésbé feszkóztak. Ellenben fegyelmezni nehezebb, mert már a második sort sem éred el. Kisgyerekből 7-10 éves egy szülinapra 12 is befértek.
A fogyasztás gyári, de ekkora nyomatékos motornál városban legalább 14, de télen inkább 16. Viszont óvatosan országúton elérhető a 10 l. Amugy nagyon lábfüggyű, és a szépsége igazán kellő súllyal jön ki. A motor nem gyorsít, de erős. Volt olyan, hogy egy esküvőre Pécsre bvégig vitta a 160-at, csak egy BMW előzött meg. Ilyen nagy futáskor viszont megszomjazik ... Az érdi emelkedőn is szépen tolja felfelé, és közepes terhelésnél még simán gyorsul 150-ről.
Élvezet volt vele hosszútávon utazni a magas üléspozícióval.

Megbízhatóság: a motor az első ülések alatt középen van, a vezetőnél az olajszintet lehetett ellenőrizni, az anyósnál a gyertyát. Az olajszintet az első évben, ha kétzser megnéztem, utána már nem, és nem is kellett. Nagyon jó a sok kijelző, olajszínt, fékolajszint, illetve szervízidőszak stb.

Ezen a kocsin ismertem meg a japán autókat. Könnyű izzócsere, ésszerű kisebb szerelések.
A variálható forgó középső fotelek mellett jók a hátul oldalra felnyíló ülések, ami miatt 3 kerékpár (28-24-22) is befér! Ésnem kell ki-be pakolgatni őket.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, nehezen válunk meg tőle.

P.S. lisebb felületi rozsda lehetséges, de engem nem zavart, ülések szuper-kényelmesek. Az üzemanyag lehetne nagyobb, így 62 l-es tankolásokkal a 420-480 km a hatótávja.

- Kopóalkatrészek, zár, klíma

Supre-trend