Autók » Toyota » Highlander (2001-2006)

Highlander Hybrid Limited 4WD

Távoli morajlás

Sok napon úgy indulok el vele, ma összehozom a 23Miles/US gallon fogyasztást. A valóság meg az, hogy jó vele gyorsulgatni, hallgatni a távoli morajlást, ami a motortér felől jön. Jó benne megmosolyogni a Suzukist, aki a terepjáróra hasonlító külső alatt nem látja meg a technikát, és ott akarja hagyni a pirosnál, majd másodpercek alatt láthatatlan, apró, pici ponttá zsugorodik a tükörben. Aztán persze jön a bűntudat, és akár kilométereket is megteszek a világot megmentve, jobbára a villanymotorra támaszkodva, szabadon gurulva. Így jön ki a 21.3-as átlag, ami kb. 11.5l/100km-nek felel meg a kúton. Sok? Vasedényhez képest mindenképpen. 2.5 tonnás, 7 személyes, 270LE-s, luxuskocsi városi fogyasztásának szerintem elég kevés. Ezt persze nem mindenki érti, ez azonban az ő dolguk, nem az enyém. Én imádom.

Amit fel tudok hozni ellene, hogy nemhogy terepen nem jó, de már a gördülő kövek (nem a zenekar) kifognak rajta. Ha van egy vízmosás a földúton, a kipörgésgátló olyan hamar szabályoz vissza a nullára, hogy az hihetetlen, olykor jó lenne kikapcsolni, vagy valami terepprogramra váltani. Lehet, hogy lehet, én eddig nem jöttem rá, hogyan kell? (Pedig a felgyulladó hibajelzéseket ki tudom kapcsolni, új távirányítót is ráprogramoztam már, nem idegen tőlem a dolog, de ez eddig nem jött össze. Ha TE tudod, miként kell, írd már meg nekem magánba!)

Talán kárpótlásként, de aszfalton a váltások nélküli, folyamatos, fejletépő gyorsulás nem csak 0-100 között érhető el, hanem bármelyik sebességtartományban. Igaz, kicsit késve reagálja le a gázpedál lepadlózását, mintha idegen lenne tőle ez a fajta viselkedés. Persze aztán kiderül, hogy nem idegen. Most lehetne engem okolni, hogy fiatal vagyok és nem bírok a véremmel, meg minden, amiből a vér talán igaz is lehet. Én hajlok arra, hogy az autó hozza ki belőlem az állatot, mert amúgy 43 évesen már nem életcélom minden lámpánál versenyezni. De ez a dög, ez valamit tud! Menni...

Ui.: Immár két téllel a hátam mögött leírhatom, hogy mínusz 10 fokban jelentősen többet eszik, a műszerfalra kiírt 19 mérföld / US gallon ilyenkor sajnos valós. De ez +5 Celsius felett visszatér a szokásos 21.3-21.8 közé. Időközben a ráköltött pénz kevésbé nőtt (csak üzemanyag), a kapott élmény viszont sokkal jobban, és a megbízhatósági átlag is, ezért módosítottam az értékelést -felfele. Sajnos most várható újra valamekkora kiadás, mert itt a tavasz, a klíma automata állásban pedig rendellenesen meleget fúj be. (Lehet, hogy már téli hidegben is így volt, de akkor nem tűnt fel ennyire.)

- VSC / Hybrid System error. (Valójában egy kontakthiba két vezérlő számítógép között.)

Toyota Monor

Szomszéd.

Fenntartási költség (8) Évjárat 2006
Előző autója? Tribute 4WD Következő autója? Még sokáig ezt szeretném élvezni...
Verdikt (9.3/10)

Toyota Highlander 2001