Autók » Toyota » Hiace (1995)

Hiace 2,4 d

A "japánok bosszúja"

Régóta minden vágyam az volt hogy végre legyen egy csőrös hiace-om. Az előző autóm a réggebbi típus volt 550 000 km-el vettem meg, ez egy leselejtezett mentőautó volt. 750 000 km-nél adtam el, úgy hogy még rendessen gyorsult és max sebesség elérte a 170-et (2000 cm2 benzin) A mostani automnál soha szebbet még szerintem nem gyártottak. A hiache formája (1996-2006-ig) egyszerűen gyönyörű. Az új hiach-oknak szerintem elbaszták az elejét de ezt lehet később megszokjuk. Sajnos a toyotának a szépségen kívűl semilyen pozitív tulajdonsága nincs. Ebben az autóban minden fontosabb rossz tulajdonság egyesítődött. Rohadt lusta, viszont annál többet zabál és őrjítően hangos. Egyszer elértem vele jó hátszéllel az új Dunaújvárosi hídon a 142 km/h de ezt a sebbeséget többé nem sikerült belőle kipaszíroznom. Igazából a váltót nem értem. Nagyon rövidek a sebességek benne. Alföldi síma úton akkor sem kell használni az egyes fokozatot, ha 1,2 tonnát viszek vele. Egyest kizárólag patkára állásnál használok. Nagyon jó az autó "szimata" rögtön megérzi ha egy kis emelkedő van, ilyenkor az ember áttapossa a gázpedált a padlólemezen és ha sikeresen eljut az emelkedő tetjéig letőrli izzatt homlokát. Az előzés: Ha ezzel az autóval előzgetünk nem árt ha van életbiztosításunk, gondolva szeretteinkre ha mi már nem vagyunk. Szabály: Csak lendületből lényeges sebességkülönbséggel próbálkozz ! Ha ezt nem tartod be meghalsz !!! Mondjuk a Dunaföldvári úton egy pótos járműszerelvényt előzve nem árt megsimogatni a gyújtáskulcsra felakasztott kabalát hátha ha jóisten megsegít.
Fogyasztás: mások azt mondják 8,5 literből ezzel a típussal kijönnek. KAMU: A legjobb eredményem hosszú távon üresen 100-al 9,2 liter volt. De mivel én forgatom az autót, hogy valamenyire haladjak nekem a 10,5 inkább az általános.
Menetzaj: A diffi olyan hangos mintha olaj nélkül járna, pedig nem: 100 km/h felett a szomszédunkal már szerintem ne kezdeményezzük a beszélgetést mert sok lesz a "he? mit mondtál?" Ez hosszú távon igen zavaró. Ha viszont a magnó hangjával próbáljuk a zajt elültetni a stoptáblánál már az zavar hogy üvölt a zene.
Terepjáró képesség: Úgy tartja a mondás" gyenge kezdés után erős visszaesés" Én is azt mondom a sok rossz tulajdonság közül talán ez a legrosszabb. Horgász ember lévén pedig elég sokat járok vele terepen. Amíg száraz az út úgy bírja az akadályokat mint jóisten a szidást, de egy foltnyi sárba képes lediferálni és ott hagy. Ezzel a típssal a sárban jégen tőrténő vezetés külön tudományág, bár ha lenne ilyen könyv én már tudnék belőlle írni egy fejezetet. A sok gyakorlat és kudarc edzetté tett. Pl. figyeld meg a gépeden száraz úton betonon jó tapadásnál elsőbségadás táblás kereszteződésnél jobbra fordulva lendületből üresen, egy pici gáz és a kerék már ki is forog. Ugyanez télen az autó már meg is pördült neked meg ökölbe van szorulva a picsád, hogy a vízelvezető árok előtt vajon megálsz-e.
Belső tér: Ez amúgy elég jó szép a toyota belűlről is (bár 10 év alatt semmit sem változtattak rajta) A fakokkal viszont igen fukar a cég. A jobb oldali ajtótartó rekeszt már bele sem teszik (a régibe benne volt) az utasok felöli felső kis tárolóba max 2 doboz cig fér el. A középkonzol alatt lévő kesztyűtartó sem a méreteiről híres. Utazás elől három személynek: Csak szükségmegoldásból tudom ajánlani. Anyira szükös a hely elől ha még rajtam kivűl két sógoromforma ember beszál előre, indulás előtt meg kell beszélni, hogy ki fog váltani. Ketten viszont már kényelmes mivel a rekeszek hiánya miatt a hosszított űllésre a cucaink elférnek.

Nálam még ez az autó arra jó, ha hosszabb horgásztúrán vagyok sátornak tökéletesen alkalmas.

Sokak szerint ez a típus akár egymillió km-ert is kibír annélkül, hogy a motorhoz vagy valamelyik fő alkatrészhez hozzá kellene nyúlni. Ezt én alá is irom csak ki a fenét érdekel. Én viszonylag az átlag felhasználókhoz képest sokat autózom évi 30-35 000 km-t. Ez azt jelenti, hogy tíz év alatt 300 000 km,
30 év alatt telik le az 1000 000 km. Egyrészt én már nem is élek addig lehet (főleg míg ezt a típust vezetem különösen nagy veszélyben vagyok) másrészt 5-6 évente egyébként is ildomos egy autót lecserélni, persze tudom ez pénztárcafüggő is és ki ki maga belátása szerint cselekszik.

- Egy év alatt mindössze a gázolaj szűrőt kellett cserélni.
- Egyébként csak a kötelező olajcserék !

Fenntartási költség (7) Évjárat 1999
Megbízhatóság (10) Vezetett km 32000