11 év, 217'000 km, 0 hiba
Az autó elődje egy 1990-es Corolla Liftback volt. Az új Corolla lényegében hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a régi. Az összes eltérést a megnövekedett teljesítményü motor és az ennek ellenére kisebb fogyasztás jelentette. A vezetőülés is talán egy kicsit kényelmesebb, de sajnos csak egy kicsit.
Az autón az eltelt 11 év és megtett 217'000 km során számottevő hiba nem jelentkezett. Kb. 9 éves korában zörgő hang hallatszott a motortérből, ezt a kipufogó Y-csövének a fedőlemeze adta, átrozsdásodott az egyik csavar mellett és letört. El kellett távolítani. A másik, hasonló módon eltávolított alkatrész a katalizátor védőlemeze volt. Ez minden.
A Corollák legkellemetlenebb tulajdonsága, hogy a vezetőülés magas emberek (>180cm) számára kényelmetlen. Az ülés legjobban hátratolt helyzetében is túl rövid a távolság a pedálokig és az ember térde a kormányt éri. Emellett a hátratolt első ülések miatt a hátsó üléseken tartózkodó utasok számára igen szük, kényelmetlen a hely. Ez így volt az előző Corollában is, feltehetőleg tervezési tulajdonság. A vezetőülés is lehetne kényelmesebb, hosszú távon fárasztó.
Ugyancsak az előző Corollából ismert tulajdonsága, hogy a sebességváltó "sír" a második fokozatban. Erre az eladó azt mondta, hogy a használat során majd elmúlik, bekopik. Hát nem múlik el, 217000 km megtétele után is ugyanúgy sír, mint újonnan. De szemmel láthatólag semmi más problémát nem okoz.
Az autót a kötelező szervízre vittem csak szerelőhöz, 15000 kilométerenként. A harmadik után a páratlan számúakat (45000, 75000, stb.) kihagytam és magam cseréltem olajat és szürőt. Mindig félszintetikus, 10W40-es olajat használtam.
Az autót kezdetben főleg országúton, autópályán használtuk. Az új autó megvásárlása után családi másod-autó lett. A fogyasztása kezdetben éves átlagban 6,4l volt, ez mostanára 6,8l-re emelkedett.
Az új autó vásárlását az tette szükségessé, hogy a gyerekek felnőttek és a hátsó üléseken a hely túl kicsivé vált a számukra.
Jóllehet az új autóm nem Corolla, nem is Toyota, a típust bárkinek ajánlom, aki számára a megbízhatóság fontos. Jóleső tudat, hogy egy olyan autóval indulok útnak, akár Európa másik végébe, amiben biztos lehetek, hogy nem hagy cserben.
- Kipufogó Y-csô fedôlemez rozsda, katalizátor fedôlemez rozsda
Fenntartási költség | (8) | Évjárat | 1998 |