Autók » Toyota » Corolla (1992-1997)

Corolla 1.3 xli

White power :)

Ez már a harmadik ilyen tipusu autóm, az első kettőt nagyon szerettem, az első összetört sajnos, mig a másodikat eladtam, mert hülye voltam. A lényeg hogy Németországban élek, a Swift amivel kijöttem már a halálán volt, igy kellet egy melóba járós auto sürgősen, itt vidéken nem nagyon van tömegközlekedés.
Nézegettem a hármas golfok, E30-as Bmw-k tömegét, de nem vitt rá a lélek egy ilyenre, helyette megtaláltam ezt, 100 km-re, valami török kereskedésben, 800 euro, másfél év vizsga, téli nyári kerék, gondoltam jo lesz, sajnos ez a tipus is kezd kihalni itt, mivel régi, sok az éves adója, igy inkabb már afrikába viszik őket, ott tudják mi a jó :)
Képeken jobban nézett ki mint élőben, látszik rajta hogy nemnagyon törődtek vele, a tetőkarpit elsárgult a sok cigifüsttől, a hátsó kerékivek rohadtak, csak le lettek fújva, téligumi kopott, alufelni is siralmasan néz ki. De egy 100-ast engedett igy elhoztuk, pont találtam vevőt a Swiftre is. Termosztát nem müködött, fütés kb semmi, január közepén jó volt. De kicseréltettem, plussz olajat, szűrőket, megvolt 80 euroból, azóta nem halt meg semmi rajta, pedig épp költözünk, múltkor benn volt 200 kilo fabrikkett, meg két kb 80 kilós komód es meg sem nyikkant.
Háromajtós létére elég nagy a hely benne ha ledöntjük az üléseket, egy fél kanapé is befért :)
Motor , váltó, futómű ok, ezek nemnagyon szoktak elromlani, fékeket is kicserelték gondolom a vizsgára, összességében egyben van, csak le van lakva szegény.
Nagyon szeretem a japán autókat, ezt a tipust főleg, sajnos az idő már eljárt felettük, igy nyáron ha minden jól megy befizetem a kezdőt egy Mazda hármasra, addig talán kibirja aztán sajnos a bontóban végzi. Bár gondolkodtam hogy hazaviszem és lepapirozom öcsémnek, de sajnos többe lenne mint amennyiért veszek otthon, magyar rendszámmal egy jobb állapotút.

Update: 15 ezret mentem már vele, kicseréltettem a vezérlést mert a szervizkömyv szerint 68 ezernél volt cserélve, most van benne 168. 70 ezer ft volt , olacserevel, mindennel kompletten.

Update: 23 ezer km-t mentem vele egy év alatt mióta megvan, azota sincs semmi baja, olajból egy litert rá kell tölteni a két csere közt de nemsokára viszem vizsgára ismerős magyar szervizbe, ott lesz egy hétig mert messze vannak, remelem tudnak ezzel is kezdeni valamit mert zavaró.
Arra jutottam még marad az autó mert hitelt felvenni nincs kedvem, amit meg kpra tudnek venni az vagy nem tetszik ( békalámpás Corolla) , vagy 10 évesen jobban rohad mint ez most ( Mazda 3) , vagy hasznalhatatlanul kicsi a csomagtartója ( Swift).
Legjobb az lenne ha talanék egy ilyet csak 1.6-os, full extrásban ,de erre nemsok az esely, egész Németországban amiket hirdetnek sokkal roszabb állapotban vannak mint az enyém. Ha nagyon sok időm és pénzem lenne, kicseréltetném a motort 1.6 osra, vennék bele mindent ami kell, elektromos ablak, tetőablak, ülésfütés , stb és maradna ez, de mivel én nem értek hozzá es szerszámom sincs igy elég sokba kerülne ez. Viszont egy ilyen Corollát sokkal megbizhatóbbnak tartok mint a mai autók többségét...

Update: 2016 Április

Több mint egy éve nalam volt az auto, mikor hazafelé elém ugrott egy őz, sajnos a kocsi totálkáros lett, pedig mar keszültem felujittatni még jo hogy nem alltam neki. Kár érte, nagyon jo kis auto volt. Ugy döntöttem a következő is Corolla lesz egy békalámpás. bár az eleje nem tetszik de majd megszokom, cserébe talan az is lesz olyan jo mint ez volt :)

- Eddig termosztát csere volt csak, már vááarláskor nem müködött. Azóta még semmi. Kiégett a jobb távolsági és a bal helyzetjelző egyszerre, plussz a műszerfalban is az egyik izzó.

Biró Tamás ,Pécs

Fenntartási költség (8) Évjárat 1995